شك بين حيض و استحاضه
شك بين حيض و استحاضه
شك بين حيض و استحاضه
پرسش 20 . اگر بين خون حيض و استحاضه شك پيدا شود، وظيفه چيست؟
همه مراجع: اگر شرايط خون حيض را ندارد، خون استحاضه محسوب مى شود.
پرسش 21 . اگر خانمى چه قبل از ازدواج و چه بعد از آن، هيچ وقت خون حيض نبيند تكليفش چيست؟
همه مراجع: اگر خون نمى بيند، حكم حيض را پيدا نمى كند و بايد نماز و روزه هاى خود را به جا آورد.[2]
تبصره . اگر خون مى بيند و شرايط حيض را ندارد؛ ولى نشانه هاى استحاضه در او نمايان است، بايد به دستور و احكام استحاضه عمل كند.
- [1]. توضيح المسائل مراجع، م 433 و 447 و العروة الوثقى، ج 1، فصل فى الحيض، م 5.
- [2]. دفتر: همه مراجع. (احكام بانوان، پرسمان).
[شک در خون خارج شده]
مسأله 433 اگر زن بداند خونی که از او خارج میشود خون زخم (1) نیست و شرعاً حکم حیض و نفاس را ندارد بنا بر احتیاط واجب (2) باید به دستور استحاضه عمل کند (3)، بلکه اگر (4) شک داشته باشد که خون استحاضه است یا خونهای دیگر، چنانچه نشانه آنها را نداشته باشد، بنا بر احتیاط واجب (5) باید کارهای استحاضه را انجام دهد.
(1) (زنجانی:) و دُمل و مانند آن..
این مسأله، در رساله آیت اللّه بهجت نیست
(2) [عبارت «بنا بر احتیاط واجب» در رساله آیات عظام: اراکی، خوئی، فاضل، زنجانی و تبریزی نیست]
(3) (گلپایگانی، صافی:) اگر زن بداند خونی که از او خارج میشود خون زخم نیست و بداند یا حیض است یا استحاضه؛ و یا نفاس است یا استحاضه و علامت حیض و نفاس نداشته باشد، باید به دستور استحاضه عمل کند و شرعاً حکم حیض و نفاس را ندارد..
(سیستانی:) اگر زن بداند خونی که از او خارج میشود خون زخم نیست و مردّد بین خون استحاضه و حیض و یا نفاس باشد چنانچه شرعاً حکم حیض و نفاس را نداشته باشد باید به دستور استحاضه عمل کند..
(4) (فاضل:) حتی اگر..
(5) [عبارت «بنا بر احتیاط واجب» در رساله آیت اللّه زنجانی نیست] (مکارم:) مسأله هر خونی که از زن خارج شود و شرایط حیض و نفاس را نداشته باشد و مربوط به بکارت یا زخم جراحتی در رحم نبوده باشد، خون استحاضه است. هر گاه شک کند که خون، از زخم است یا نه و ظاهر حال او سلامت است، خون استحاضه حساب میشود، اما اگر وضع حال او مشکوک باشد که خون از زخم است یا غیر آن، احکام استحاضه ندارد.
توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.
س. حكم اعتكاف زنى كه شك در حيض يا استحاضه دارد، چه در روز اول يا دوم يا سوم، چيست؟
ج: اگر قبلاً پاك بوده، به شكش اعتنا نكند. استفتائات جديد .
سأله ۴۴۳ ـ اگر خونی ببیند که از سه روز بیشتر و از ده روز کمتر باشد، و نداند خون دمل و زخم است یا خون حیض، نباید آن را خون حیض قرار دهد.
مسأله ۴۴۴ ـ اگر خونی ببیند که نداند خون زخم است یا حیض، باید عبادتهای خود را بجا آورد، مگر اینکه حالت سابقهاش حیض باشد.
مسأله ۴۴۵ ـ اگر خونی ببیند و شک کند که خون حیض است یا استحاضه، چنانچه شرایط حیض را داشته باشد، باید حیض قرار دهد.
مسأله ۴۴۶ ـ اگر خونی ببیند که نداند خون حیض است یا بکارت، باید خود را وارسی کند، یعنی مقداری پنبه داخل فرج نماید و کمی صبر کند بعد بیرون آورد، پس اگر اطراف آن آلوده باشد، خون بکارت است، و اگر به همه آن رسیده، حیض میباشد.
مسأله ۴۴۷ ـ اگر کمتر از سه روز خون ببیند و پاک شود و بعد سه روز خون ببیند، خون دوّم حیض است، و خون اوّل اگرچه در روزهای عادتش باشد حیض نیست.
مسأله ۴۳۱ ـ اگر زن بداند خونی که از او خارج میشود خون زخم نیست، و مردد بین خون استحاضه و حیض و یا نفاس باشد، چنانچه شرعاً حکم حیض و نفاس را نداشته باشد باید به دستور استحاضه عمل کند، بلکه اگر شک داشته باشد که خون استحاضه است یا خونهای دیگر، چنانچه نشانه آنها را نداشته باشد ـ بنا بر احتیاط واجب ـ باید کارهای استحاضه را انجام دهد. رساله توضيح المسائل آيت الله سيستاني .
مسأله 64: خون حیض نشانه هایى دارد، در بیشتر اوقات:
1ـ غلیظ
2ـ گرم
3ـ تیره، یا سرخ رنگ
4ـ بافشار
5ـ و کمى سوزش خارج مى شود.
مسأله 65: زنى که مبتلا به خونریزى است، اگر به طبیب مراجعه کند و او تشخیص دهد خون حیض یا خون زخم و مانند آن است، چنانچه از گفته پزشک اطمینان حاصل کند مى تواند بر طبق احکام آن عمل کند.
سؤال 66: آیا نشانه هایى که براى خون حیض ذکر کردید، اختصاص به کسانى دارد که شک در حیض بودن خون موجود دارند، یا شامل همه زنان مى شود؟
جواب : این نشانه ها مربوط به کسانى است که شک دارند. رساله احکام بانوان؛ آيت الله مكارم شيرازي .
مسأله ـ یکى از خونهایى که از زن خارج مىشود خون «استحاضه» است و در این موقع زن را «مستحاضه» مىگویند، بطور کلّى تمام خونهایى که غیر از حیض، نفاس، زخم و دُمَل است، و از رحم زن خارج مىشود خون استحاضه است.
مسأله ـ خون استحاضه غالبآ کم رنگ و سرد و رقیق است، و بدون فشار و سوزش بیرون مىآید؛ ولى ممکن است گاهى تیره رنگ یا سرخ و گرم و غلیظ باشد، و با فشار و سوزش خارج شود.
مسأله ـ هر خونى که از زن خارج شود، و شرایط حیض و نفاس را نداشته باشد، و مربوط به بکارت یا زخم یا جراحتى در رحم نبوده باشد، خون استحاضه است.
مسأله ـ هر گاه شک کند که خون، از زخم است یا نه؟ و ظاهر حال او سلامت باشد، خون استحاضه محسوب مىشود؛ امّا اگر وضع حال او مشکوک باشد، که خون از زخم است یا غیر آن، احکام استحاضه ندارد.احکام بانوان (جدید) آيت الله مكارم شيرازي .
لينك كوتاه مطلب: https://hadana.ir/?p=21742
*- ضمنا شما می توانید از اینجا مشترک خبرنامه سایت شوید و جدید ترین مطالب را دریافت کنید.
شروع حيض خونريزي از واژن يا در باطن بودن
اگر خونريزي اندكي از سه روز كمتر باشد
پيوسته نبودن خونريزي در عادت زنان
سلام
من حدود یک سال هست که عادت ماهانه نداشتم و نشانه های یائسگی مثل گرگرفتگی و تعریق و …رو دارم. با تغییر محل زندگیم الان دو ماه هست که مجدد هر ماه عادت میشم و گاهی نشانه های حیض را دارد و گاهی خیر و از طرفی همون حدود ۷ روز طول کشیده. سن قمری من: ۴۸ سال و ۳ ماه هست. واقعا نمیدونم تکلیف من چیه و آیا با توجه به قطع یک ساله عادت من، این خونها استحاضه هست؟ چطوری مطمئن بشم؟ بخصوص در ماه مبارک خیلی مشکل دارم. در ضمن اگر بخواهم صبر کنم ببینم سه روز اول خونریزی پشت سر هم دارم یا نه…. خب تکلیفم برای روزه در روز اولی که خونریزی دارم چی میشه ؟
خواهش می کنم کمکم کنید که به وظیفه ام عمل کنم. هرجا استفتا کردم همان احکام رساله را جواب میدن که راهگشا نبوده😔
خیلی متشکرم
سلام علیکم
مرجع تقلید شما مشخص نیست. با دفتر مرجعتان تماس بگیرید.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام.من معمولا پنج تاشش روز خون حیض دارم که روز پنجم یا ششم کم میشود یا کلا قطع میشود اما بعد از غسل در حد خیلی کمی ادامه دارد که کاملا شبیه خون نیست و شاید چند ساعت نداشته باشم اما باز بیاید.اینجا تکلیف نماز و روزه های من چیست؟خیلی روزهای پنجم و ششم مرا به شک می اندازد
سلام علیکم
اگر لکه دیده شده، خون یا مرتبه ضعیف شده خون است اگر قبل از ده روز باشد همه اش حیض است. روزه را باید قضا کنید و نماز در این ایام ندارید.
وفقکم الله لکل الخیر
هیچ کس یه جواب علمی و به روز نمیده با توجه به اینکه علم اینقدر پیشرفت کرده همه فوری از توضیح المسایل مسئله میارن، حکایتش شده مثل ستاد استهلال، بابا اگه توضیح المسائل رو میفهمیدیم تو اینترنت دنبال حل مشکلمون نمی گشتیم. اکثر خانمهای بالای ۳۵سال سر موعد پریودشون دو سه روز فقط لکه بینی بسیار خفیف دارند بعد شدید میشود اما از ده روز بیشتر نیست و منظم است حکم اون دوسه روز اول لکه بینی حبضه یااستحاضه، اصلا میشه استحاضه تبدیل به حیض بشه؟
سلام علیکم
اگر عادت وقتیه و عددیه ندارد، در دو سه روز اول اگر خون در داخل استمرار ندارد، استحاضه است.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام،مقلد ایت الله مکارم
بنده عادت ماهیانه ده روزه دارم که حدودا هفت روز خون و بقیه لکه بینی دارم(لکه های زرد که جزوش حساب میشه).این ماه پنج روز بعد عادت ماهیانه (بدون هیچ سابقهای) دو روز هست که شرایطی کاملا شبیه عادت ماهیانه دارم،احکام رو که خوندم انگار گفته میشه استحاضه کثیره هست…میخواستم بدونم درسته؟و اینکه با این شرایط سخت و ضعف کاملا مثل دوره پریودی ایا حیض حساب نمیشه؟
سلام علیکم
ملاک خروج خون یا بودن خون در فضای رحم هست. توصیه می کنم با دفتر مرجعتان قسمت پاسخگویی خواهران تماس حاصل فرمایید.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام.
خانمی هستم که خونی در اوایل عادت ماهانه می بینم که فقط یکی دوتا از نشانه های حیض رو داره و کم هست و پشت سر هم نیست یعنی مثلا چند ساعت فاصله بینش میفته یا قطع میشه بعد مدتی شروع میشه و من شک دارم ک این خون استحاضه هست یا حیض و عادت ۵ روزه هم دارم .
تکلیف من چی هست؟
سلام علیکم
اگر سه روز پشت سر هم نیست حتی در داخل خون نیست، استحاضه است. و احکام استحاضه را دارد.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام لطفا سوال منو سریع جواب بدید هر ماه سردرگم هستم “خونی که شرایط حیض ندارد” آیا ترشح زردرنگ روز ۶ قاعدگی دیده میشه ادامه حیض هست یا استحاضه ست؟ هیچ رگه خونی در اون دیده نمیشه ولی بعضی جاها خوندم از سه تا ده روز باشه حکم ادامه حیض هست. حالا این ترشح زرد که رگی از خون نداره حیضه یا استحاضه؟ سپاس
سلام علیکم
ترشحی که بعد از حیض می بینید، تا قبل از روز ۱۰ اگر خون یا مرتبه ضعیف خون باشد، این حیض است. مثلا خانم ۴ روز حیض می بیند و پاک می شود و روز ۷ لکه خونی می بیند، تمام این هفت روز را حیض باید حساب کند و پس از پاک شدن غسل می کند. اگر لکه تا روز ده ادامه دار بود از روز ۱۰ به بعد استحاضه می شود.
اما اگر لکه دیده شده صرفا ترشح باشد و خون و مرتبه ضعیف خون نباشد، پاک است و حکم خاصی ندارد.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام ببخشید اگر آن ترشحی که اثرات خون داشت فقط یک یا دو روز ادامه داشت و قطع شد و در کل همه ی این روزها۷٫۸ روز باشند و به ۱۰ روز نرسیده باشن برای دو سه روز باقی مانده تا ۱۰ روز نماز خواندن الزامی ندارد؟یا روزه؟
سلام علیکم
سوال شما واضح نیست، اگر روز هفتم پاک شده است یا هشتم، بله غسل می کند و اعمال را انجام می دهد.
وفقکم الله لکل الخیر
در صورت شک بین حیض و استحاضه باید بنا را بر استحاضه گذاشت؛ حال آیا باید محرمات حیض را نیز ترک کند؟
سلام علیکم
اگر خون مى بيند و شرايط حيض را ندارد؛ ولى نشانه هاى استحاضه در او نمايان است، بايد به دستور و احكام استحاضه عمل كند.
نیازی به ترک محرمات حیض نیست. البته کسی که وظیفه اش عمل جمع می باشد واجب است محرمات حیض را ترک کند که در احکام بانوان سایت کامل توضیح داده شده است.
وفقکم الله لکل الخیر
من همیشه ۴ ۵ روز قبل و بعد از عادت ماهانه ترشحات زرد رنگ می بینم حکم این ترشحات چیست
سلام علیکم
اگر ترشحات دیده شده، خون و مرتبه ضعیف خون نیست،پاک است و اگر خون است، یا مرتبه ضعیف خون، و قبل از حیض سه روز پشت سر هم استمرار ندارد، استحاضه می باشد. پس از حیض هم تا روز ۱۰ اگر مرتبه ضعیف خون هست، باید حیض حساب کنید. مثلا روز شش پاک شدید و روز ۷ و ۸ ترشح زرد رنگ (خون ضعیف شده) دیدید، عادت شما ۸ روزه است و پس از پاک شدن در روز ۸ غسل حیض می کنید.
وفقکم الله لکل الخیر
با سلام و احترام خدمت حضرتعالی
اول از پاسخ روان و شفاف شما تشکر میکنم، شما تنها کسی هستید که این مسئله را به سادگی و البته قابل فهم و محاسبه توضیح دادید. خدا به شما خیر دهد.
تنها سوال باقی ماندهی من اینه که: طبق توضیحتون اگر لکه بینی (خون یا مرتبه ضعیف خون) قبل حیض، سه روز پشت سر هم ادامه داشته باشه جزء حیض محسوب میشه؟ حتماً سه روز ملاکه؟ یا کمتر از سه روز هم جزء حیضه؟
ببینید موضوعی که حسابی من رو گیج کرده تشخیص خون حیض از استحاضه است!
علایمی که مرجع من ( آقای مکارم ) نوشتن اصلاً دقیق نیست و همین باعث سردرگمی من شده. مثلاً به مسئلهی درد که در این ایام خیلی رایجه هیچ جا اشاره ای نشده و صرفاً به رنگ خون یا سوزش که در اغلب سوزش وجود نداره تاکید شده!
ممنون میشم این رو هم به وضوح توضیحات قبلتون و کاااااااملاً دقیق و شفاف و با همهی جزییات لازم بیان بفرمایید.
خیلی ممنونم.
سلام علیکم
باعث افتخار هست که مخاطب هدانا هستید.
برای حیض حتما سه روز شرط هست و کمتر از آن حیض نیست.
در حیض درد ملاک نیست و همان استمرار خون ملاک می باشد، در متن نوشتار و در بخش احکام بانوان صفات حیض کامل توضیح داده شده است.
وفقکم الله لکل الخیر
باعرض سلام و ادب
بنده عادت ماهیانه نامنظم دارم یعنی اصلا مشخص نیست چه روزی از ماه پریود میشم.بعد از ۱۵ روز از پاک شدن عادت قبلیم ساعت یک بامداد خون دیدم و برای اذان صبح بیدار نشدم.بعد از آن دیگه هیچی ندیدم.منظورم اینه قبل از اذان ظهر متوجه شدم که استحاضه بوده.حکم روزه من چی هست؟اعمالی که روزه را باطل کند انجام ندادم.مرجع تقلیدم آقای مکارم هستند.ممنون
سلام علیکم
سوال شما نیازمند توضیحات بیشتر است با دفتر مرجعتان تماس بگیرد.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام.دوره های حیض من به علت یک اختلال، بعد از ده روز تمام نمیشد و ادامه می یافت و من به حکم استحاضه عمل میکردم. اما این بار پس از ده روز فقط ترشحات زرد می دیدم که نمی دانستم استحاضه است یا ترشحات معمولی بدن؟ در صورت مواجه شدن با چنین وضعیتی، حکم نمازهای من چیست؟
همان طور که عرض کردم، چند هفته است لکه های زرد میبینم، اما امروز این لکه ها به قرمز مایل و سپس تبدیل به خون شدند.با توجه به اینکه هنوز یک ماه از شروع عادت قبلیام نگذشته و نمیدانم صاحب چه نوع عادتی هستم، آیا من حائض هستم یا مستحاضه؟
مرجع:حضرت آیت الله خامنهای
سلام علیکم
۱-در جایی که ترشحات زد رنگ ، خون یا مرتبه ضعیف خون باشند، استحاضه است، و اگر خون نباشد، یا شک داشته باشید، پاک است.
۲- در فرض سوال، اگر عادت ماهیانه منظم ندارید، لکه هایی را مشاهده نماید باید رجوع به صفات و نشانه ها کنید و خون هایی که نشانه و صفات حیض را دارد، حیض است(به شرطی که از سه روز کمتر و از ده روز بیشتر نباشد و فاصله دو حیض کمتر از ده روز نباشد) و در غیر این صورت، احکام استحاضه را دارد.
لطف کنید احکام زنان مضطربه را درسایت مطالعه کنید
وفقکم الله لکل الخیر