وبگاه پاسخگویی به سوالات دینی هدانا

احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي

0

احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

مطابق نظر آيت الله خامنه اي
مطابق نظر آيت الله خامنه اي

منع پزشک

 

ملاك اعتبارِ منع پزشك از روزه
173. اگر پزشک شخصى را از روزه گرفتن منع کند آيا با توجه به اين‌که بعضى از پزشکان اطلاعى از مسائل شرعى ندارند، عمل به گفته او واجب است؟
ج) اگر مکلّف از گفته پزشک يقين پيدا کند که روزه براى او ضرر دارد و يا از گفته وى يا منشأ عقلايى ديگرى براى او خوف از ضرر حاصل شود، روزه گرفتن براى او واجب نيست، بلکه جايز هم نيست.

منع پزشک غير امين
174. بعضى از پزشکان که به مسائل شرعى ملتزم نيستند، بيماران را از روزه گرفتن به دليل ضرر داشتن منع مى‌‏کنند، آيا گفته اين پزشکان حجت است يا خير؟
ج) اگر پزشک امين نباشد و گفته او هم اطمينان آور نباشد و باعث خوف ضرر نشود، گفته او اعتبارى ندارد و در غير اين صورت نبايد روزه بگيرد.

روزه با وجود منع پزشك
175. چشم پزشک مرا از روزه گرفتن منع کرده و گفته است که به علت ناراحتى چشم به هيچ وجه نبايد روزه بگيرم، ولى من به گفته او توجه نکرده و شروع به روزه گرفتن کردم که باعث بروز مشکلاتى براى من در اثناى ماه رمضان شد. به‌طورى که در بعضى از روزها هنگام عصر احساس ناراحتى مى‌‏کنم، لذا متحيّر و مردّد هستم بين اين‌که روزه نگيرم و يا ناراحتى‌‏ام را تحمل کرده و روزه را تا غروب ادامه دهم. سؤال اين است که آيا اصولاً روزه گرفتن بر من واجب است؟ و در روزهايى که روزه مى‌‏گيرم و نمى‌‏دانم قدرت ادامه آن را تا غروب دارم يا نه، آيا روزه‌‏ام را ادامه دهم؟ و نيّت من چگونه بايد باشد؟
ج) اگر از گفته پزشک متديّن و امين اطمينان حاصل کنيد که روزه براى چشم شما ضرر دارد و يا خوف ضرر داشته باشيد، روزه گرفتن براى شما واجب نبوده و بلکه جايز هم نيست، و با خوف ضرر نيّت روزه صحيح نيست و در صورت عدم خوف ضرر نيّت روزه اشکال ندارد، ولى صحّت‏ روزه متوقف بر اين است که براى شما واقعاً ضرر نداشته باشد.

176. در سال گذشته توسط پزشک متخصص موردعمل جراحى کليه قرار گرفتم. وى مرا از گرفتن روزه تا آخر عمر منع نمود، ولى در حال حاضر هيچ مشکل و دردى احساس نمى‌‏کنم و حتى به‌طور طبيعى غذا مى‌‏خورم وآب مى‌‏نوشم و هيچ‌يک از عوارض بيمارى را هم حس نمى‌‏کنم، وظيفه من چيست؟
ج) اگر خود شما از ضرر روزه خوف نداريد و حجت شرعى هم بر آن نداريد، واجب است روزه ماه رمضان را بگيريد.

روزه نگرفتن به دستور پزشك و كشف خلاف
177. اگر پزشک به بيمارى بگويد که روزه براى شما ضرر داد و او هم روزه نگيرد، ولى بعد از چند سال بفهمد که روزه براى وى ضرر نداشته و پزشک در تشخيص خود اشتباه کرده است، آيا قضا و کفّاره بر او واجب است؟
ج) اگر از گفته پزشک متخصص و امين و يا از منشأ عقلايى ديگر، خوف از ضرر پيدا کند و روزه نگيرد، فقط قضا بر او واجب است.

 

ترس از ضرر
ملاك تشخيص روزه‌ى ضررى
178. مادرم به بيمارى شديدى مبتلاست و پدرم نيز از ضعف جسمانى رنج مى‌‏برد و در عين حال هر دو روزه مى‌‏گيرند که گاهى مشخص است که روزه باعث تشديد بيمارى آن‌ها مى‌‏شود، تا کنون نتوانسته‌‏ام آن‌ها را قانع کنم که لااقل هنگام شدت بيمارى روزه نگيرند. خواهشمنديم ما را در مورد حکم روزه آن‌ها راهنمايى فرماييد.
ج) ملاک تأثير روزه در ايجاد بيمارى يا تشديد آن و عدم قدرت بر روزه گرفتن تشخيص خود روزه‌دار نسبت به خودش است و اگر بداند روزه براى او ضرر دارد يا خوف ضرر داشته باشد و در عين حال بخواهد روزه بگيرد، روزه گرفتن براى وى حرام است.

افطار روزه به‌خاطر ترس از ضرر
179. اگر فردى به‌خاطر عذرى قوى، پنجاه درصد احتمال دهد که روزه بر او واجب نيست و به همين دليل روزه نگيرد، ولى بعداً معلوم شود که روزه بر او واجب بوده، از جهت قضا و کفّاره چه حکمى‌ دارد؟
ج) اگر افطار عمدى روزه ماه مبارک رمضان به مجرد احتمال عدم وجوب روزه بر وى باشد، در فرض سؤال علاوه بر قضا، کفّاره هم بر او واجب است. اما اگر افطار به علت ترس از ضرر باشد و ترس هم منشأ عقلايى داشته باشد، کفّاره واجب نيست، ولى قضا بر او واجب است.

 

روزه بيماران خاص
روزه بيمار کليوى
180. اينجانب بخاطر سنگ ساز بودن كليه‌هايم به توصيه دكتر متخصص نبايد روزه بگيرم ولى دلم نمى‌‌آيد كه روزه‌ام را افطار كنم با توجه به اينكه صرفاً با نوشيدن سه ليوان آب در يك يا سه نوبت عذرم برطرف مى‌‌شود آيا با اين وضعيت مى‌‌توانم روزه‌ام را ادامه بدهم؟
ج) اگر جلوگيرى از بيمارى کليه مستلزم نوشيدن آب يا ساير مايعات در طول روز باشد، روزه گرفتن بر شما واجب نيست و بلکه جايز هم نيست و با فرض نوشيدن آب، روزه باطل مى‌‌شود.

روزه بيماران ديابتى
181. از آن‌جا که مبتلايان به مرض قند مجبورند هر روز يک يا دو بار آمپول انسولين تزريق کنند و نبايد در وعده‌‏هاى غذايى آن‌ها تأخير و فاصله بيفتد، زيرا باعث پايين آمدن ميزان قند خون و در نتيجه نوعى تشنج و بيهوشى مى‌‏شود، لذا گاهى پزشکان به آن‌ها توصيه مى‌‏کنند که در روز چهار نوبت غذا بخورند، خواهشمنديم نظر شريف خود را درباره روزه اين افراد بيان فرماييد.
ج) اگر بدانند که خوددارى از خوردن و آشاميدن از طلوع فجر تا غروب، به آنان ضرر مى‌‏رساند يا خوف ضرر داشته باشند، روزه گرفتن بر آن‌ها واجب نبوده و بلکه جايز نيست.

خوردن قرص در حال روزه

182. آيا خوردن قرص فشار خون در حال روزه جايز است يا خير؟
ج) اگر خوردن آن در ماه رمضان براى درمان فشار خون ضرورى باشد، اشکال ندارد، ولى با خوردن آن روزه باطل مى‌‏شود.
183. اگر من و بعضى از مردم بر اين عقيده باشيم که بر استفاده از قرص‌ها جهت مداوا عنوان خوردن و آشاميدن صدق نمى‌‏کند، آيا عمل به آن جايز است و به روزه‌‏ام ضرر نمى‌‏زند؟
ج) خوردن قرص روزه را باطل مى‌‏کند.

اضطرار به مصرف مرتب دارو در ماه رمضان
184. آيا کسى که بيمار مى‌‌باشد و طبق دستور پزشک بايد در بين روز سه بار قرص مصرف نمايد مى‌‌تواند روزه بگيرد؟
ج) نمى‌‌تواند روزه بگيرد.

تنفس مصنوعى 
185. آيا تنفس مصنوعى با دستگاه روزه را باطل مى‌‌کند؟
ج) تنفس مصنوعى با دستگاه موجب بطلان روزه نمى‌‌شود.

استفاده از اسپرى تنگى نفس
186. نوعى داروى طبى براى اشخاص مبتلا به تنگى نفس شديد وجود دارد که عبارت است از يک قوطى که در آن مايع فشرده شده وجود دارد و با فشار دادن آن داروى مايع به‌صورت پودر گاز از طريق دهان وارد ريه شخص بيمار شده و موجب تسکين حال وى مى‌‏گردد. گاهى بيمار مجبور مى‌‏شود در يک روز چندين بار از آن استفاده کند، آيا با وجود استفاده از اين دارو، روزه گرفتن جايز است؟ با توجه به اين‌که بدون استفاده از آن روزه گرفتن غيرممکن و يا بسيار سخت خواهد بود.
ج) وسیله مذکور اگر صرفاً برای بازکردن راه تنفّسی استفاده می شود مبطل روزه نیست.

187. من مبتلا به بيمارى ريوى هستم و نمى‌‌توانم بدون دارو باشم مخصوصاً وقتى بيمارى‌‌ام شديد مى‌‌شود. داروى من هم به شکل اسپرى است و وقتى دچار نفس تنگى مى‌‌شوم از دستگاه هم استفاده مى‌‌کنم.، آيا مى‌‌توانم در حال روزه از دارو استفاده کنم؟
ج) وسیله مذکور اگر صرفاً برای بازکردن راه تنفّسی استفاده می شود مبطل روزه نیست.

 

تزريق در حال روزه
تزريق واکسن
188. زدن واكسن هپاتيت وقتى كه روزه هستيم چه حكمى‌ دارد؟ آيا روزه را باطل مى‌‌كند؟
ج) اگر تزريق به عضله باشد، مانع ندارد.

تزريق آمپول و سرم
189. نظر شريف جناب‌عالى درباره تزريق آمپول و ساير تزريقات نسبت به روزه‌داران در ماه مبارک رمضان، چيست؟
ج) احتياط واجب آن است که روزه‏دار از آمپول‌هاى مقوّى يا مغذّى و هر آمپولى که در رگ تزريق مى‌‏شود و نيز انواع سرم‌‏ها خوددارى کند، لکن آمپول‌هاى دارويى که در عضله تزريق مى‌‏شود و نيز آمپول‌هايى که براى بى‏حسّ کردن به کار مى‌‏رود، مانعى ندارد.

190. حكم تزريق سرم در حال روزه ماه رمضان چيست؟
ج) بنابر احتياط واجب، بايد از تزريق سرم خوددارى كند؛ خواه جنبه غذايى و تقويتى داشته باشد، يا جنبه دوايى و مانند آن.

تزريق خون
191. بيمارى تالاسمى‌ دارم و مجبورم که خون بزنم، روزه‌ام را گرفته‌ام. آيا روزه‌ام درست است يا اين که بايد قضاى آن را به‌جا بياورم؟
ج) تزريق خون به احتياط واجب موجب بطلان روزه است.

خروج خون در حال روزه
192. آيا خارج كردن خون از بدن در ماه رمضان از مبطلات روزه است؟
ج) جزو مبطلات روزه نيست، ولى خارج کردن خونى که موجب ضعف شود ـ با حجامت و غيره ـ براى روزه‌دار کراهت دارد.

 

احکام دندان پزشکى
ترميم يا کشيدن دندان فرد روزه‌دار
193. آيا کارهاى دندانپزشکى از قبيل کشيدن دندان، عصب کشى، بى‌حسى، پر کردن، روزه را باطل مى‌‌کند؟
ج) اگر چيزى وارد حلق نشود، روزه صحيح است.

خون آمدن از دهان روزه‌دار
194. آيا اگر از دهان شخص روزه‌دار خون بيايد، روزه‌‏اش باطل مى‌‏شود؟
ج) روزه به سبب آن باطل نمى‌‏شود، ولى واجب است که از رسيدن خون به حلق جلوگيرى کند.

خون لثه و دندان
195. اگر از دهان و لثه‌ها خون بيايد موقع ماه مبارك رمضان آيا بايد داخل دهان را هم تطهير كرد؟
ج) بلعيدن آن جايز نيست و اگر در حال روزه عمداً ببلعد حکم افطار به حرام را دارد و شستن داخل دهان لازم نيست.

شك در فرو بردن خون لثه در حال روزه
196. من در بيشتر روزها آب دهانم با خونى که از لثه‌هايم مى‌‏آيد مخلوط مى‌‏شود و گاهى نمى‌‏دانم آب دهانى که فرو مى‌‏برم همراه با خون است يا خير؟ روزه‌‏ام با اين حال چه حکمى‌ دارد؟
ج) اگر خون لثه در آب دهان مستهلک شود، محکوم به طهارت است و بلعيدن آن اشکال ندارد و مبطل روزه نيست، و همچنين در صورت شک در همراه بودن آب دهان با خون، فرو بردن آن اشکال ندارد و به صحّت‏ روزه ضرر نمى‌‏زند.

استفاده از نگه‌دارنده دندان
197. حکم استفاده از وسيله نگهدارنده متحرك براى دندان‌ها در حال روزه چيست؟
ج) مانعى ندارد. استفتائات آيت الله خامنه اي .

 لينك كوتاه مطلب: https://hadana.ir/?p=15574

حتما بخوانيد

*- ويژه نامه احكام روزه (+ رساله توضيح المسائل مراجع)

 



كليد: احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي  احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي احكام پزشكي و روزه آيت الله خامنه اي[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

نظر مخاطبان درباره این مطلب:

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط سایت هدانا منتشر خواهد شد.

با توجه به حجم سوالات، به سوالات تکراری پاسخ داده نمی شود لطفا در سایت «سرچ» کنید.