حکم شرعی کار کردن در بانک چیست
حکم شرعی کار کردن در بانک چیست
س 1948: اینجانب از کارمندان بانک هستم و در شعبه خارج از کشور کار میکنم، دولت آن کشور ما را مؤظف به پیروی از قوانین بانکی که شامل معاملات ربوی و غیر ربوی میشود، نموده است. آیا قبول این مسئولیت و کار در آن نظام بانکی جایز است؟ همچنین حقوقی که از درآمد شعبه بانکی مذکور دریافت میکنم چه حکمی دارد؟
ج: اصل انجام اين وظيفه اشکال ندارد ولی اشتغال به عمليات بانکی که مربوط به معاملات ربوی است جايز نيست و انسان در برابر انجام آن مستحق گرفتن اجرت و حقوق نيست و امّا دريافت حقوق از درآمد شعبه بانکی در صورتی که شخص علم به وجود مال حرام در آنچه که دريافت میشود نداشته باشد، اشکال ندارد.
س 1949: آیا گرفتن حقوق در برابر کار کردن در قسمت اعتبارات، حسابرسی و مدیریت بانک، جایز است؟
ج: کارکردن در بخشهای بانکی مذکور و گرفتن حقوق در برابر آن اگر به نحوی با معاملاتی که شرعاً حرام هستند مرتبط نباشد، اشکال ندارد.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی
حقوق کارمندان بانک
پرسش : در مورد حرام یا حلال بودن حقوق کارمندان بانک از حضرتعالى سؤالى پرسیده بودم، که در پاسخ مرقوم فرمودید: «بانک درآمدهاى مختلفى دارد،
اگر در قسمت درآمدهاى مشروع آن کار کنید اشکالى ندارد.» حال سؤال این است که:
اوّلا: آیا بانک هاى دولتى هم درآمد نامشروع دارند؟
ثانیاً: شخصی که در قسمت دریافت و پرداخت پول به مردم مشغول به کار است، آیا دستمزدی که می گیرد حلال است؟ (قابل توجه این که تمام درآمد های بانک، چه مشروع و چه نامشروع، از طریق تحویل داران وارد بانک می شود.)
پاسخ : همانطور که سابقاً هم اشاره کردیم در همه بانکها معمولا درآمدهاى مختلفى وجود دارد. اگر کار شما در آنجا کار حلالى باشد حقوقى که مى گیرید اشکالى ندارد، هر چند نمى دانید این حقوق از حلال است یا از حرام; به خاطر این که پولها را با هم مخلوط کرده اند. و در صورتى که واقعاً ندانید بانک درآمد حرامى دارد، همه را حمل بر صحّت کنید.
کار کردن در بانکی که عقود آن صوری است
پرسش : اینجانب مقلّد حضرتعالى بوده و در یکى از بانکها مشغول به کار هستم. متأسّفانه از سال 1373 به این طرف، ایجاد سیاست سود آورى بانک، و پرداخت تسهیلات به روش مانده، باعث گردید که چندان نظارتى بر عقود اسلامى انجام نگیرد. لذا برخى از عقدها، عمداً یا سهواً، با اطّلاع یا بدون اطّلاع، به صورت صورى انجام مى گیرد، و اثر وضعى این جریان در زندگى ما به وضوح آشکار گریده است. امروز که حقیر براى جنابعالى نامه مى نویسم یقین دارم که درآمد بانک مخلوطى از حرام و مباح است، و حقوق ما نیز مستقیماً از درآمد همین تسهیلات پرداخت مى شود. با توجّه به این که براى اینجانب هیچ چیز جز رضاى پروردگار مهمّ نیست، و حتّى در صورتى که گرفتن این حقوق کراهت داشته باشد، حاضر به ادامه کار نیستم، لطفاً به دو سؤال زیر پاسخ دهید:
اوّلا: آیا صحیح است که با این وضعیّت به کار در بانک ادامه دهم؟
ثانیاً: کار در مؤسّسات وابسته به بانک، که درآمد و هزینه آن از محلّ دیگرى تأمین مى شود، چه حکمى دارد؟
پاسخ : کار کردن در بخشى که سود را با عقود صورى مى گیرند، جایز نیست; ولى در بخشهاى دیگر اشکالى ندارد. و حقوقى که به شما مى دهند، اگر در مقابل کار حلال باشد و یقین به حرام بودن عین آن حقوق نداشته باشید، اشکالى ندارد. استفتائات آیت الله مکارم شیرازی.
مطابق نظر آيت الله سيستاني
پرسش: حکم کار کردن در بانک دولتی یا خصوصی چیست؟
پاسخ: معاملات بانکى دوگونه هستند :
۱ـ معاملات بانکى حرام : مانند معاملات ربوى و نمایندگى در اجـراى آنـهـا ، ثـبـت و شهادت بر آنها و دریافت مبلغ مازاد ربوى به نفع گیرنده آن و همچنین معاملات مرتبط با شرکتهایى که معاملات ربوى دارند و یا به تجارت شراب مشغولند ، مانند فروش سهام آنها و گشایش اعتبار براى آنها ، از معاملات حرام به شمار مى رود و اشتغال در بخش هاى یاد شده جایز نیست و مستحق اجرت نمى گردد.
۲ـ معاملات بانکى جایز: آنچه از معاملات ذکر شده فوق نباشد که پرداختن به آنها و گرفتن اجرت بر آنها جایز است.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی سیستانی.
لینک کوتاه مطلب: http://goo.gl/fS9Jpf
*- ضمنا شما می توانید از اینجا مشترک خبرنامه سایت شوید و جدید ترین مطالب را دریافت کنید.
کلید: حکم شرعی کار کردن در بانک چیست حکم شرعی کار کردن در بانک چیست حکم شرعی کار کردن در بانک چیست حکم شرعی کار کردن در بانک چیست حکم شرعی کار کردن در بانک چیست حکم شرعی کار کردن در بانک چیست حکم شرعی کار کردن در بانک چیست حکم شرعی کار کردن در بانک چیست حکم شرعی کار کردن در بانک چیست احکام بانک