حكم فرو بردن آب دهان و خلط گلو در روزه
هنگام روزه بودن، فرو بردن اخلاط سر و سينه چه حکمی دارد؟؛ نظرات مراجع عظام تقلید را در ادامه بخوانید.

حكم فرو بردن آب دهان و خلط گلو در روزه
فهرست این نوشتار:
حكم فرو بردن آب دهان و خلط گلو در روزه
[فرو بردن آب دهان، اگر چه به واسطه خیال کردن ترشی]
مسأله 1579 فرو بردن آب دهان، اگر چه به واسطه خیال کردن ترشی و مانند آن در دهان جمع شده باشد، روزه را باطل نمی کند.
این مسأله در رساله آیت اللّه بهجت نیست
[فرو بردن اخلاط سر و سینه]
مسأله 1580 فرو بردن اخلاط سر و سینه، تا به فضای دهان نرسیده اشکال ندارد، ولی اگر داخل فضای دهان شود، احتیاط واجب آن است که آن را فرو نبرد (1).
(1) (اراکی:) نباید آن را فرو برد.
(سیستانی، زنجانی:) احتیاط مستحب آن است که آن را فرو نبرد.
(بهجت:) مسأله جواز فرو بردن اخلاط سر و سینه، در صورتی که در غیر حال روزه امری عادّی باشد و به فضای دهان نرسیده باشد خالی از وجه نیست و اگر به فضای دهان رسید و آن را فرو بُرد، بنا بر احتیاط واجب روزه را باطل می کند.
- توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.

330. اگر چيزى از اندرون روزهدار به دهان او برگردد، نبايد آن را دوباره فرو برد، و اگر عمداً فرو برد قضا و کفاره بر او واجب مىشود.
فرو بردن اخلاط سر و سينه در حال روزه
82. هنگامى که مبتلا به بيمارى زکام بودم، مقدارى از اخلاط سر و سينه در دهانم جمع شده بود که به جاى بيرون انداختن، آن را فرو بردم، آيا روزهام صحيح است يا خير؟ در بعضى از روزهاى ماه مبارک رمضان در منزل يکى از اقوام بودم که بر اثر زکام و خجالت و حيا مجبور شدم با خاک، تيمّم بدل از غسل واجب بکنم و تا نزديک ظهر غسل نکردم. اين کار براى چند روز تکرار شد، آيا روزهام در آن روزها صحيح است يا خير؟
ج) فرو بردن اخلاط سر و سينه ضررى به روزه نمىرساند، ولى اگر به فضاى دهان رسيده باشد بنا بر احتياط واجب بايد از فرو بردن آن خوددارى نمايد، و اما ترک غسل جنابت قبل از طلوع فجرِ روزى که مىخواهيد روزه بگيريد و انجام تيمّم بدل از غسل به جاى آن، اگر بهخاطر عذر شرعى باشد و يا تيمّم در آخر وقت و بهخاطر تنگى آن باشد، موجب بطلان روزه نيست و روزه شما با تيمّم صحيح است. در غير اين صورت، روزه شما در آن روزها باطل است.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای

مسأله ۱۹۵۶. فرو بردن آب دهان، هرچند به علّت تصوّر كردن ترشی و مانند آن در دهان جمع شده باشد، روزه را باطل نمیكند.
مسأله ۱۹۵۷. فرو بردن اخلاط سر و سینه، تا زمانی که به فضای دهان نرسیده باشد، اشكال ندارد؛ بلکه اگر داخل فضای دهان شود و آن را فرو ببرد، باز هم روزهاش باطل نمیشود؛ هرچند احتیاط مستحب است كه آن را فرو نبرد. رساله جامع آيت الله سيستاني .
پرسش: من اولین سالی هست که روزه بر من واجب شده و امروز که روز اول هست را روزه گرفته ام. می خواستم بپرسم من که نمی دانستم اگر اخلاط سینه به دهان برسد نباید فرو برد و من که فرو بردم، روزه من باطل است یا نه؟
پرسش: اگر اخلاط سینه از حلق پایین برود روزه را باطل می کند؟
مسأله 1341ـ فرو بردن آب دهان، هر چند به واسطه خیال کردن ترشى و مانند آن در دهان جمع شده باشد، روزه را باطل نمى کند، و فرو بردن اخلاط سر و سینه تا به فضاى دهان نرسیده اشکال ندارد، امّا اگر داخل فضاى دهان شود احتیاط واجب آن است که آن را فرو نبرد. رساله توضيح المسائل.
حکم فرو بردن آب دهان [خوردن و آشامیدن]
پرسش : هنگام روزه داری فرو بردن آب دهان چه حکمی دارد؟
پاسخ : فرو بردن آب دهان، هر چند به واسطه خیال کردن ترشى و مانند آن در دهان جمع شده باشد، روزه را باطل نمى کند.
حکم فرو بردن اخلاط سروسینه [خوردن و آشامیدن]
پرسش : هنگام روزه بودن، فرو بردن اخلاط سر و سينه چه حکمی دارد؟
پاسخ : اگر اخلاط وارد بینی شده باشد احتیاط واجب آن است که آن را فرو نبرد، ولی اگر مربوط به سر و سینه باشد و به فضای دهاننرسد اشکالی ندارد.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی.

مسأله ۱۵۸۸. فرو بردن آب دهان، اگر چه به واسطه خيالكردن ترشي و مانند آن در دهان جمع شده باشد، روزه را باطل نميكند.
مسأله ۱۵۸۹. فرو بردن اخلاط سر و سينه، تا به فضاي دهان نرسيده اشكال ندارد، ولي اگر داخل فضاي دهان شود، احتياط واجب آن است كه آن را فرو نبرد. رساله توضيح المسائل.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی صافي گلپايگاني .
- حكم روزه با شستن و مضمضه كردن آب در دهان
- حكم باطل كردن روزه قضا
- شياف در روزه
- حكم روزه با شستن و مضمضه كردن آب در دهان
- آيا تزريق آمپول و سرم در روزه اشكال دارد
- استفاده از اسپري آسم در روزه
- تنفس بخار آب حمام و سونا در حال روزه
كليد: حكم فرو بردن آب دهان و خلط گلو در روزه حكم فرو بردن آب دهان و خلط گلو در روزه حكم فرو بردن آب دهان و خلط گلو در روزه حكم فرو بردن آب دهان و خلط گلو در روزه حكم فرو بردن آب دهان و خلط گلو در روزه حكم فرو بردن آب دهان و خلط گلو در روزه حكم فرو بردن آب دهان و خلط گلو در روزه حكم فرو بردن آب دهان و خلط گلو در روزه آيا خوردن آب دهان و خلط گلو روزه را باطل مي كند خلط روزه خلط روزه خلط روزه خلط روزه آیا فرو بردن آب دهان و خلط سر یا سینه از گلو موجب بطلان روزه آیا فرو بردن خلط روزه را باطل می کند قورت دادن خلط سينه روزه را باطل ميكند خوردن خلط سر و سينه خوردن خلط توسط شخص روزه دار آیا خوردن خلط (مخاط بینی) توسط شخص روزه دار خوردن خلط بینی و دماغ روزه را باطل می کند آیا خلط گلو باعث
سلام
آیا خلطی که از راه بینی به حلق میرسه وقورت داده میشه، بدون اینکه به دهن بیاد روزه رو باطل میکنه؟
سلام علیکم
اگر بدون اختیار است، و وارد فضای دهان نشده است، روزه اشکالی ندارد.
وفقکم الله لکل الخیر
اگه عمدی باشه چی؟
چون وقتی روزه میگیرم خلط بینی م زیاد میشه، ضمن اینکه من کلاس دارم ونمیشه هر چنددقیقه یه بارازکلاس خارج بشم وواقعا حتی توی خونه هم اذیتم چون خانواده اذیت میشه
سلام علیکم
مراقب باشید دچار وسواس نشوید.
می توانید از دستمال کاغذی استفاده کنید.
اگر عسر و حرج دارد، به نحوی که آنقدر زیاد است که نمی توانید خارج کنید و سختی دارد، به میزانی که رفع حرج شود، اشکال ندارد.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام عرض شد. من یکمی خلط توی گلوم جمع میشه مدام که نمیدونم ب دلیل سینوزیته یا عفونت خاصی دارم؛ توی محل کارم که رفته بودم مقداری خلط توی گلوم جمع شد و وارد فضای دهانم شد که نگه داشتم که برم سرویس و خالی کنم (با عرض پوزش)
اما کارم جوریه که باید با مشتری صحبت کنم و همون لحظه مشتری اومد و ازم سوال پرسید
اگه جواب نمیدادم که قابل انجام نبود و اگه جواب میدادم نمیشد خب دهانم پر بود و مجبور شدم اب دهانم و قورت بدم. میخوام بدونم روزهی من باطل شده؟
سلام علیکم
نباید بخورید، روزه باطل، قضا و کفاره واجب است.
ئفقکم الله لکل الخیر
سلام من سینوزیت دارم خلط هم همیشه دارم که میچسبه به ته گلوم خودم متوجه میشم که پایینترازحلقمه یه جوریه نه میتونم خارج کنم ازدهنم نه میتونم قوت ندم اذیت میشم ایا روزم باطل میشه؟؟
سلام علیکم
اگر نمی توانید خارج کنید، روزه اشکالی ندارد.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام اگر بخاطر گریه کردن که درون بینی اب جمع میشه ودماغ را بالا بکشیم وقورت دهیم ایا روزه باطل میشود
سلام علیکم
اگر از عمد باشد، روزه باطل و کفاره نیز واجب است.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام و خسته نباشید. برخی مواقع که آب دهان را قورت می دهم احساس می کنم که همراه آن مقداری خلط وجود دارند و در خلط بودن آن شک دارم و احساس می کنم در این موضوع دچار وسواس شده ام. تکلیف بنده چیست؟ آیا صحت روزه همچنان باقیست؟
سلام علیکم
اگر شک دارید اعتنا نکنید.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام من تا آنجا که تلاش میکنم خلط نخورم ولی نمیشه باید چیکار کنم ممنون میشم پاسخ بدین
سلام علیکم
با دفتر مرجعتان تماس حاصل فرمایید.
وفقکم الله لکل الخیر
باسلام بنده باتوجه به حساسيت فصلي بيشتر مواقع آب ريزش بيني دارم و در بيشتر موارد آبريزش بيني از طريق گلو وارد دهان ميشود آيا اينها نيز شامل خلط گلو ميشود يا خير؟! چون در بسياري از موارد با بزاق دهان مخلوط ميشود و تقريبا بزاق دهان بر آن غلبه دارد در اين صورت آيا فرو بردن آن باعث باطل شدن روزه ميشود؟!
سلام علیکم
اگر وارد دهان می شود از عمد نباید فرو ببریدروزه را باطل می کند اما اگر سهوی فرو برود اشکال ندارد. اگر ناچیز باشد و آب دهان غلبه کند اشکال ندارد.
وفقکم الله لکل الخیر
من متوجه نمیشوم محدود خروج حرف خ کجاس ایا این صحیح است که خلط وارد دهان نشود یا فضای دهان مقداری از گلو نیز شامل میشود خواهش میکنم جواب بدین خیلی شک میکنم
سلام علیکم
اگر تحت کنترل شما آمد، نباید آن را فرو ببرید.
وفقکم الله لکل الخیر
با سلام قبول طاعات و عبادات یه سوال داشتم من سردی معده دارم الان که روز است خیلی آب دهنم زیاد است و خیلی اذیتم میکنه هی بیرون میریزم کلافه ام کرد اگر قورت بیدم روزه ام را باطل میکنه لطفا همرای ام کنید
سلام علیکم
خوردن آب دهان یا همان بزاق که در داخل دهان هست اشکال ندارد و روزه را باطل نمی کند.
وفقکم الله لکل الخیر
با سلام.
من آب دهانم را بیرون ریختم ولی مقداری از آن به دهانم برگشت. آیا باید آن را بیرون میریختم؟
سلام علیکم
اگر در آب دهان شما حل شود و آب دهان بر آن غلبه کند روزه صحیح است.
وفقکم الله لکل الخیر
سلامیه سوال داشتم من نمیتونم دقیقا تشخیص بدم فضای دهان دقیقا کجاس ایا قسمتی از حلق نیزی شامل میشود یا خیر همان فضای دهان است و سوال دم اینکه اگه بزاق به لب و دور لب برخورد کنه فرو بردنش روزه را باطل میکنه
سلام علیکم
به محدوده بین مخرج حرف {خ} تا لبها فضای دهان گفته می شود.
سعی کنید آب را از بیرون لب داخل دهان نیاورید، اگر با بزاق آب داخل دهان ممزوج شود و غلبه نداشته باشد اشکال ندارد.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام اوردن بزاق را به دهان از گلو و سپس عمدا قورت دادن روزه را باطل میکنه
سلام علیکم
بزاق اشکال ندارد ولی نباید خلط باشد.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام من دوتا سوال دارم یکی اینکه حکم اب دهان هم همین است ینی اگه ادم اب دهان رو از حلق به دهان بیاره روزش باطله و اینکه من محدوده فضای دهان نمیفهمم میشه بگین
سلام علیکم
منظور از آب دهان، بزاق دهان هست که خوردن آن اشکال ندارد.
وفقکم الله لکل الخیر
اين جمله يعني چي؟ فرو بردن اخلاط سر و سینه، تا به فضای دهان نرسیده اشکال ندارد، ؟
سلام علیکم
یعنی داخل فضای دهن بشود نباید فرو ببرد.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام
ببخشید اگر انسانی که دچار ترشح خلط زیاد در گلو هست مقداری از ان را در فضای دهان بیاورد و سهوا مقداری از ان را فرو ببرد ایا روزه اش باطل میشود ؟ (سیستانی)
سلام علیکم
سهوا فرو برود روزه باطل نیست.
وفقکم الله لکل خیر
سلام
من میتونم از آیت الله سیستانی که حکم احتیاط مستحب داده تقلید کنم با توجه به اینکه حضرت آقا حکم احتیاط واجب دادن؟
والا کلافم کرده این اخلاط سر سینه بینی و اینکه هی میبینم با بقیه فرق دارم و هیچ کس تو خانواده انقدر خلط اه نمیکنه و بعضی اوقات خانواده هم داد میزنن میگن بسه دیگه… و کلی وقت خودم هدر میره سر این تخلیه کردن اخلاط…!! اعصابم خورد شده با خودم میگم والا خدا هم شاید راضی نباشه انقدر توجه میکنم خلط گلوم پایین نره روزم باطل شه. آخ اینکه گفته میشه فضای دهان از مخرج خ شروع میشه خیلی سخت میکنه کارو برام چون مدام با به فکر این باشم خلط قورت ندم… و اینکه میبینم بقیه از این کارا نمیکنن رفتار های خودم برام آزار دهنده شده. و هی شک میکنم خلط بود قورت دادم یا بزاق غليظ دهانم و شک میکنم الان اگه خلط بوده باشه روزم باطل شده یا نه…
آیا هر چیز غلیظی حکم خلط داره؟
لطفا کمک کنید…والا شرایط اقتصادی جامعه هم جوری نیست هر دفعه بخای کفاره بدی که حضرت آقا گفتن کفاره داره…
سلام علیکم
بر اساس توضیحاتی که نوشته اید، بنده حدس می زنم شما دچار وسواس هستید، یا اینکه اگر خلط هست لازم هست به پزشک رجوع کنید که چرایی زیاد بودن این امر بررسی شود.
در هر حال اگر وسواس هست اعتنا نکنید، گاهی اصلا خلط نیست و گمان شماست. توصیه می کنم در این مسئله با دفتر مرجعتان نیز صحبت کنید.
وفقکم الله لکل الخیر