تغییر استحاضه قبل و بعد از نماز
تغییر استحاضه قبل و بعد از نماز
فهرست این نوشتار:
[ تغییر استحاضه قلیله یا متوسطه به کثیره]
مسأله 400 اگر استحاضه قلیله یا متوسطه زن بعد از نماز صبح کثیره شود (1) باید برای نماز ظهر و عصر یک غسل و برای نماز مغرب و عشا غسل دیگری به جا آورد، و اگر بعد از نماز ظهر و عصر کثیره شود، باید برای نماز مغرب و عشا غسل نماید (2).
(1) (سیستانی:) و به این حال باقی بماند، باید احکامی را که در مسأله [396] گفته شد نسبت به نماز ظهر و عصر و مغرب و عشاء رعایت نماید. [پایان مسأله]
(2) (زنجانی:) و اگر بعد از نماز ظهر و پیش از نماز عصر کثیره شود، باید برای نماز عصر غسل کند و برای نماز مغرب و عشا هم غسل دیگری بنماید، هم چنین اگر بعد از نماز مغرب و پیش از نماز عشا کثیره شود، باید برای نماز عشا غسل نماید و در تمام صورتها بنا بر احتیاط واجب برای هر نماز وضو بگیرد.
(فاضل:) و همین طور برای نماز صبح روز بعد، مگر این که قبل از غسل شب، تبدیل به استحاضه قلیله شود یا کاملًا قطع شود. (مکارم:) رجوع کنید به ذیل مسأله 399.
[اگر استحاضه قلیله زن پیش از نماز شود]
مسأله 420 اگر استحاضه قلیله زن پیش از نماز، (متوسطه یا) (1) کثیره شود باید کارهای (متوسطه یا) (2) کثیره را که گفته شد انجام دهد. و اگر استحاضه متوسطه، کثیره شود باید کارهای استحاضه کثیره را انجام دهد (3) و چنانچه برای استحاضه متوسطه غسل کرده باشد فایده ندارد و باید دوباره برای کثیره غسل کند (4).
این مسأله، در رساله آیت اللّه مکارم نیست
(1) و (2) – [قسمت داخل پرانتز در رساله آیت اللّه زنجانی نیست]
(3) (بهجت:) بقیه مسأله ذکر نشده.
(4) (تبریزی:) و در این صورت قبل از غسل یا بعد از آن وضو نیز لازم نیست.
(زنجانی:) چنانچه برای استحاضه متوسطه غسل هم کرده باشد، بنا بر احتیاط باید دوباره برای کثیره غسل کند.
[اگر در بین نماز، استحاضه متوسطه زن کثیره شود]
مسأله 421 اگر در بین نماز، استحاضه متوسطه (1) زن کثیره شود، باید نماز را بشکند و برای استحاضه کثیره غسل کند و وضو بگیرد (2) و کارهای دیگر آن را انجام دهد و همان نماز را بخواند (3). (و اگر برای هیچ کدام از غسل و وضو وقت ندارد، باید دو تیمّم کند، یکی بدل از غسل و دیگری بدل از وضو و اگر برای یکی از آنها وقت ندارد؛ باید عوض آن تیمّم کند و دیگری را به جا آورد، ولی اگر برای تیمّم هم وقت ندارد نمیتواند نماز را بشکند) (4) و باید نماز را تمام کند و بنا بر احتیاط واجب قضا نماید و هم چنین است اگر در بین نماز، استحاضه قلیله او متوسطه یا کثیره شود (5).
این مسأله، در رساله آیت اللّه بهجت نیست
(1) (زنجانی:) استحاضه قلیله..
(2) (زنجانی:) بنا بر احتیاط وضو هم بگیرد..
[عبارت «و وضو بگیرد» در رساله آیات عظام: خوئی، تبریزی، نوری، فاضل و سیستانی نیست]
(3) (خوئی:) و بنا بر احتیاط استحبابی ((بریزی:) و بنا بر احتیاط) قبل از غسل وضو بگیرد و اگر برای غسل وقت ندارد (خوئی: لازم است) وضو گرفته و عوض غسل تیمم کند، و اگر برای تیمم نیز وقت ندارد بنا بر احتیاط نماز را نشکند و به همان حال تمام کند، ولی لازم است در خارج وقت قضا نماید، و هم چنین است اگر در بین نماز، استحاضه قلیله او متوسطه یا کثیره شود و لکن غسل استحاضه متوسطه کفایت از وضو نمیکند چنانکه گذشت.
(سیستانی:) و بنا بر احتیاط استحبابی قبل از غسل وضو بگیرد و اگر برای غسل وقت ندارد لازم است عوض غسل تیمّم کند و اگر برای تیمّم نیز وقت ندارد به احتیاط مستحب نماز را نشکند و به همان حال تمام کند ولی لازم است در خارج وقت قضا نماید و هم چنین است اگر در بین نماز استحاضه قلیله او متوسطه یا کثیره شود باید نماز را بشکند و برای استحاضه متوسطه یا کثیره کارهای آن را انجام دهد.
(نوری:) و بنا بر احتیاط استحبابی، قبل از غسل وضو بگیرد و اگر برای غسل وقت ندارد باید عوض آن تیمم کند؛ اگر برای تیمم نیز وقت ندارد نمیتواند نماز را بشکند و باید نماز را تمام کند و بنا بر احتیاط واجب قضا نماید و هم چنین است اگر در بین نماز استحاضه قلیله او متوسطه یا کثیره شود؛ مگر این که غسل استحاضه متوسطه باشد که کفایت از وضو نمیکند چنانکه گذشت.
(زنجانی:) اگر برای غسل وقت ندارد یک تیمم بدل از غسل کند، و اگر برای وضو هم وقت نداشته باشد بنا بر احتیاط تیمم دیگری بدل از وضو بکند، و اگر برای تیمم هم وقت ندارد، بنا بر احتیاط مستحب نماز را نشکند و آن را تمام نماید ولی باید آن را قضا کند هم چنین است اگر در بین نماز استحاضه متوسطه زن کثیره شود و برای استحاضه متوسطه غسل نکرده باشد؛ و اگر برای استحاضه متوسطه غسل کرده باشد، بنا بر احتیاط باید نماز را تمام کند و برای استحاضه کثیره غسل کند و وضو بگیرد و کارهای دیگر آن را انجام دهد و همان نماز را دوباره بخواند، و اگر برای هیچ کدام از غسل و وضو وقت ندارد دو تیمم کند: یکی بدل از غسل و دیگری بدل از وضو، و اگر برای یکی از آنها وقت ندارد عوض آن، تیمم کند و دیگری را به جا آورد. ولی اگر برای تیمم هم وقت ندارد دوباره خواندن نماز لازم نیست و بنا بر احتیاط باید نماز را قضا نماید.
(4) [در رساله آیت اللّه فاضل، به جای قسمت داخل پرانتز آمده است: و اگر برای غسل وقت ندارد باید تیمم کند و وضو هم بگیرد و اگر برای وضو هم وقت ندارد یک تیمم دیگر بکند و اگر برای تیمم هم وقت ندارد نمیتواند نماز را بشکند]
(5) (فاضل:) ولی اگر استحاضه متوسطه بود باید علاوه بر غسل، وضو هم بگیرد.
(مکارم:) مسأله اگر در بین نماز استحاضه قلیله زن، کثیره شود، باید نماز را رها کند و غسل نماید و از نو بخواند و در صورتی که برای غسل وقت ندارد تیمّم کند، ولی اگر برای تیمّم هم وقت ندارد باید همان نماز را تمام کرده و بنا بر احتیاط واجب قضا نماید.
[ اگر در بین نماز خون بند بیاید]
مسأله 422 اگر در بین نماز، خون، بند بیاید و مستحاضه نداند که در باطن هم قطع شده یا نه (1)، چنانچه بعد از نماز بفهمد قطع شده بوده، باید وضو و غسل و نماز را دوباره به جا آورد. (2)
این مسأله، در رساله آیات عظام: بهجت و مکارم نیست
(1) (سیستانی:) یا نداند پاکی به اندازه تحصیل طهارت و نماز یا بخشی از نماز مهلت میدهد یا نه به احتیاط واجب باید بر حسب وظیفهاش وضو گرفته یا غسل نموده و نماز را دوباره به جا آورد.
(فاضل:) مستحاضه نداند که در باطن هم قطع شده بوده، بنا بر احتیاط واجب باید وضو و غسل و نماز را دوباره به جا آورد.
(2) (خوئی، تبریزی:) چنانچه بعد از نماز بفهمد به کلّی قطع شده بوده و وقت وسعت این را داشته باشد که در حال پاکی نماز را دوباره بخواند لازم است بر حسب وظیفهاش وضو گرفته یا غسل نماید و نماز را دوباره به جا آورد.
[اگر استحاضه کثیره زن متوسطه شود]
مسأله 423 اگر استحاضه کثیره زن متوسطه شود، باید (برای نماز اول عمل کثیره و (1)) برای نمازهای بعد عمل متوسطه را به جا آورد. مثلًا اگر پیش از نماز ظهر استحاضه کثیره متوسطه شود، باید برای نماز ظهر غسل کند (2) و برای نماز عصر و مغرب و عشا فقط وضو بگیرد (3)، ولی اگر برای نماز ظهر غسل نکند و فقط به مقدار نماز عصر وقت داشته باشد، باید برای نماز عصر غسل نماید و اگر برای نماز عصر هم غسل نکند، باید برای نماز مغرب غسل کند. و اگر برای آن هم غسل نکند و فقط به مقدار نماز عشا وقت داشته باشد، باید برای عشا غسل نماید.
این مسأله، در رساله آیت اللّه مکارم نیست
(1) [قسمت داخل پرانتز در رساله آیات عظام: خوئی و تبریزی نیست]
(2) (زنجانی:) و بنا بر احتیاط واجب وضو بگیرد..
(خوئی، تبریزی، نوری:) باید برای نماز ظهر وضو گرفته و غسل کند..
(3) (بهجت، فاضل:) بقیه مسأله ذکر نشده.
[اگر پیش از هر نماز خون مستحاضه کثیره قطع شود]
مسأله 424 اگر پیش از هر نماز خون مستحاضه کثیره (1) قطع شود و دوباره بیاید برای هر نماز باید یک غسل بجا آورد (2)، ولی اگر بعد از غسل و پیش از نماز قطع شود چنانچه وقت تنگ باشد که نتواند غسل کند و نماز را در وقت بخواند با همان غسل میتواند نماز را بخواند و همین طور است حکم وضو.
این مسأله، در رساله آیات عظام: مکارم و بهجت نیست
(1) (گلپایگانی، صافی:) و یا متوسطه..
(2) (اراکی، گلپایگانی، صافی، فاضل، سیستانی، زنجانی:) بقیه مسأله ذکر نشده.
(خوئی، تبریزی:) بنا بر احتیاط برای هر نماز باید یک غسل به جا آورد. [پایان مسأله]
[ اگر استحاضه کثیره قلیله شود]
مسأله 425 اگر استحاضه کثیره قلیله شود، باید برای نماز اول، (1) عمل کثیره (2) و برای نمازهای بعد عمل قلیله را انجام دهد (3). و نیز اگر استحاضه متوسطه قلیله شود باید برای نماز اول، عمل متوسطه و برای نمازهای بعد عمل قلیله را به جا آورد.
(1) (مکارم:) غسل کند و برای نمازهای بعد وضو بگیرد. [پایان مسأله]
(2) (گلپایگانی، صافی:) باید برای نماز اول، وضو و غسل..
(3) (زنجانی:) بقیه مسأله ذکر نشده.
- توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.
لینک کوتاه مطلب: http://goo.gl/izNYue
*- ضمنا شما می توانید از اینجا مشترک خبرنامه سایت شوید و جدید ترین مطالب را دریافت کنید.
- استحاضه
- تغيير استحاضه قليله به متوسطه یا کثیره
- غسل استحاضه (متوسطه/کثیره) پيش از وقت اذان
- وضو مستحاضه برای نماز واجب و مستحب
- پاک شدن و اعمال استحاضه برای اولین نماز
- وارسی و تشخیص استحاضه چیست
- فاصله و تاخیر بین اعمال استحاضه و نماز
- جلوگیری از خروج خون استحاضه برای نماز
- غسل استحاضه پيش از وقت
- استمرار استحاضه كثيره
- اگر زن نوع استحاضه را تشخيص ندهد
- دست زدن به خط قرآن در حال استحاضه
- استحاضه و قرائت سوره سجده دار
- تغيير استحاضه متوسطه به كثيره