زوجیت گیاهان در قران

زوجیت گیاهان در قران
فهرست این نوشتار:

قرآن و بيان مساله “زوجيّت در گياهان”
پرسش : نظر قرآن در مورد زوجیّت در گیاهان چیست؟
پاسخ اجمالی:
قرآن مجید دوازده قرن پیش از کشفیات علمی دانشمندان ، در پنج سوره لقمان، شعراء، ق، حج و انبیاء، مساله زوجیت در گیاهان را مورد اشاره قرار می دهد.
پاسخ تفصیلی:
در پنج آیهاز قرآنمجید اشاره به زوجیت در عالم گیاهان شده است، در آیه10 سوره لقمان مى خوانیم: «وَاَنزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَاَنْبَتْنَا فِیهَا مِنْ کُلِّ زَوْج کَرِیم»؛ (از آسمان آبی فرستادیم و به وسیله آن در روی زمین جفت هایی پر ارزش، از هر گیاهی رویاندیم).
همین مضمون در آیه7 سورهشعراء و در آیه7 سورهق آمده است.
و در آیه5 سوره حجمى فرماید: «وَتَرَى الاَْرْضَ هَامِدَهً فَاِذَا اَنزَلْنَا عَلَیْهَا الْمَاءَ اهْتَزَّتْ وَرَبَتْ وَاَنْبَتَتْ مِنْ کُلِّ زَوْج بَهِیج»؛ (و همچنین زمین را [در فصل زمستان] خشک و مرده مى بینى، و هنگامى که آب باران بر آن فرو مى فرستیم، به جنبش در مى آید و رویش مى کند؛ و از هر جفت گیاهان بهجت انگیز مى رویاند).
در آیه53 سورهطه نیز مى خوانیم: «وَاَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَاَخْرَجْنَا بِهِ اَزْوَاجاً مِّنْ نَّبَات شَتَّى»؛ (و از آسمان، آبی فرو فرستادم که به وسیله آن زوج هایی از انواع گیاهان مختلف را [از خاک تیره] بیرون آوردیم).
درست است که در گذشته انسان ها کم و بیش فهمیده بودند که بعضى از انواع گیاهان داراى نوعى نر و ماده است؛ و براى بارور ساختن آنها از طریق تلقیح استفاده مى کردند ـ مخصوصاً درخت نخل که وجود نر و ماده در آن از قدیم الایام معلوم بوده، و از طریق تلقیح، آنها را بارور مى کردند ـ ولى نخستین بار در اواسط قرن هیجدهم میلادى یک دانشمند و گیاه شناس معروف سوئدى به نام لینه این مساله را اعلام کرد که زوجیت (نر و ماده) در دنیاى گیاهان تقریباً یک مساله عمومى است؛ و گیاهان نیز همچون غالب حیوانات از طریق آمیزشنطفه نر و ماده بارور مى شوند و سپس میوه مى دهند.
امّا چنانکه دیدیم، قرآنمجید دوازده قرن قبل از این دانشمند، پرده از روى این راز برداشته بود؛ و در موارد متعددى به زوجیّت در جهان گیاهان اشاره کرده بود.(1)
پی نوشت:
(1). گردآوري از کتاب: پيام قرآن، آيت الله العظمى ناصر مكارم شيرازى، دار الكتب الاسلاميه، تهران، 1386 ه. ش، ج 8، ص 165.