«حجر بن عدى» چه مأموريت حساس نظامى را در زمان على (ع) عهده دار شد؟

«حجر بن عدى» چه مأموريت حساس نظامى را در زمان على (ع) عهده دار شد؟
حجر بن عدى كسى نبود كه تنها با دادن شعار و اعلام آمادگى اكتفا كند، بلكه عملا نيز از هرگونه جانبازى و فداكارى براى سركوبى دشمنان داخلى اسلام فروگذار نمىكرد چنانكه براى مقابله با شبيخونها و يورشهاى «ضحاك بن قيس» يكى از فرماندهان بىباك معاويه، از جانب اميرمؤمنان (ع) مأموريت يافت و اين مأموريت را به بهترين وجهى انجام داد.
حمله ضحاك از اين قرار بود كه پس از جريان حكميت، به معاويه گزارش رسيده بود كه على (ع) با سپاه خود آماده حركت به سوى شام است. معاويه پس از شنيدن اين خبر به وحشت افتاد و به جمع آورى سپاه و سرباز پرداخت.
در اين هنگام فتنه نهروانيان شروع شد و على (ع) ناگزير به سر كوبى آنان پرداخت، معاويه كه تا اين هنگام در حال انتظار و نگرانى بسر مىبرد، از طريق جاسوسان خود آگاه شد كه سپاه على براى حركت به سوى شام بىميلى و سستى نشان دادهاند معاويه از اين خبر فوق العاده خوشحال شد و جريان را به اطلاع ياران و مشاوران بزرگ خود رساند.
آنگاه «ضحاك بن قيس فهرى» را كه يكى از فرماندهان بزرگ و وفادارش بود، احضار نمود و به وى دستور داد با سه، تا چهار هزار نفر سپاه سواره به سوى عراق حركت نمايد و در حوالى كوفه به هر جا رسيد قتل و غارت به راه انداخته پيروان على (ع) را تار و مار سازد و از كشتار فرو گذار نكند.
«ضحاك» طبق دستور معاويه به سوى عراق حركت كرد و اموال شيعيان على (ع) را به غارت برد و به هر كس رسيد به قتل رساند و به يك كاروان حج شبيخون زد و اموالشان را گرفت و «عمرو بن عميس» برادر زاده «عبدالله بن مسعود» و گروهى از همراهان او را به قتل رسانيد…
اميرمؤمنان (ع) از دريافت اين گزارش سخت ناراحت شد و ياران خود را توبيخ نمود كه سستى و بىحالى از خود نشان مىدهند و به حدى در لاك خود فرورفتهاند كه دشمنان به داخل منطقه آنان يورش مىبرند
آنگاه يار دلير و جانباز خود «حجر بن عدى» را احضار فرمود و او را با چهار هزار نفر سپاه به مقابله «ضحاك» روانه ساخت.
مقابله با ضحاك كه از فرماندهان نامدار شام بود به خصوص پس از يورشهائى كه در داخل قلمرو حكومت على (ع) به عمل آورده و دلها را به لرزه در آورده بود، كار آسانى نمىنمود. اما اگر هر كس از ضحاك و امثال او حساب مىبرد، هرگز حجر از امثال او بيم به خود راه نمىداد، على (ع) خود توجه داشت كه چه كسى را براى مقابله با چه كسى انتخاب نمايد؟
حجر با سپاه خود به سرعت حركت كرد و خط سير نيروهاى ضحاك را شناسائى نمود و به تعقيب آنان پرداخت. سرانجام در سرزمين «تدمر» كه از آنجا تا «حلب» پنج روز راه بود، سپاه ضحاك را متوقف ساخت و با آنان به نبرد پرداخت، نبرد تا شب ادامه داشت در جريان جنگ نوزده نفر از سپاه ضحاك و فقط دو نفر از ياران حجر كشته شدند، تاريكى شب مانع ادامه جنگ شد و «حجر بن عدى» به سپاه خود دستور استراحت داد، ولى پس از روشن شدن هوا، متوجه شدند كه ضحاك با استفاده از تاريكى شب با قواى خود فرار كرده است(1)
بدين ترتيب برگى ديگر برافتخارات زرين حجر افزوده شد و او با پيروزى به كوفه باز گشت.
آيه الله جعفر سبحانى، شخصيتهاى اسلامى شيعه ج 1 2
به نقل از سايت تبيان
(1) (الغارات: ثقفى/ 416/ 2 426)
پرسمان