اگر محتویات محصولات غذایی مشخص نباشد

اگر محتویات محصولات غذایی مشخص نباشد
مطابق نظر آيت الله خامنه اي
س: شركتهاى غذايى و محصولات در آمريکا، گاهى از تركيبات حيوانى و گاه از ترکيبات گياهى استفاده مىكنند، لذا نمىتوانند بگويند در كدام محصول هنگام توليد از تركيب گياهى استفاده شده و کدام از حيوانى، ما هم صددرصد نمىدانيم كدام حلال و كدام حرام است، آيا به خاطر اين ندانستن، خوردن اين محصولات حلال است؟ و آيا بايد آن را پاك و طاهر و حلال لحاظ كرد؟
ج) شركتهاى سازنده اغذيه و خوردنىها اگر احياناً از اجزاى حيوان نجس العين و يا حيوان قابل تذكيهاى كه تذكيه شرعى نشده است، استفاده مىكنند و از همان دستگاه ساخت اغذيه براى ساخت اغذيه با تركيبات نباتى هم استفاده مىكنند، خريد و مصرف اغذيه ساخت چنين شركتهايى جايز نيست، ولى اگر اغذيه با تركيبات نباتى را با دستگاههاى ديگرى توليد مىكنند در اين صورت استفاده از اغذيه آن شركتها مانع ندارد.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای.
مطابق نظر آيت الله سيستاني
مسئله189ـ سازندگان اغذیه، کنسروها وحلواجات موظف اند ترکیبات و مواد به کار رفته در داخل قوطی را روی آن بنویسد تا خریدار بداند محتوایآن چیست ، و چون برخی خوراکی ها در معرض فسادند بر آنها جمله((مواد نگاه دارنده )) اضافه شده است و خود آن ماده از حیوان گرفته شده است و با علامت اختصاری ‹E› همراه عدد‹‹E450›› و ‹‹E472›› چاپ می شود و همینطور حکم این کالاها چیست:
الف ـ مصرف کننده، حقیقت این ترکیبات را نمی داند.
ب ـ مصرف کننده لیستی را مشاهده می کند و او که چیزی از استحاله نمی داندفقط در آن لیست می خواند که رقم های فلان حرام اند چون از حیوان برگرفته شده است.
ج ـ نتیجه تحقیقات آن است که برخی از آن مواد و ترکیبات ، در حال نخست باقی نمانده بلکه صورت نوعی اش به چیزی دیگر بدل شده است .
جواب:الف ـ خوردنیهای که آن ترکیبات را دارند حلال میباشند.
ب ـ اگر محرز نباشد که آن مواد از حیوان گرفته شده هر چند که ادعا بشود که خوردن آنها جایز است و همچنین است اگر از حیوان بودن محرز باشد لیکن از حیوان مردار ، بودن معلوم نباشد و مقدار اضافه شده بر خوراکی ، آنقدر کم باشد که در خوراکی مستهلک بشود .
ج ـ و با صدق عنوان استحاله و دگرگونی با تغییر صورت نوعی باقی نماندن ترکیب اولی در پاکی و حلیت آن تردیدی نیست.
مسئله191ـ وارد بازارهایی در کشورهای غربی می شویم که در آنجا انواع خوراکی ها را میفروشند و مانمیدانیم محتویات آنها چیست؟
شاید آنها خالی از چیزی باشند که خوردن و نوشیدن آن حرام است و شاید هم چنان چیزی نباشد آیا برای ما شایسته است بدون در نظر گرفتن محتویات آنها و یا پرس وجو ،انها را بخوریم و یا چنان امری شایسته نمیباشد؟
جواب: مادام که نمی دانیم در آنها مواد گوشتی و یا پی و یا چربی و مشتقات آنها وجود دارد خوردن آنها جایز میباشد.
منبع: سایت هدانا برگرفته از کتاب فقه برای غرب نشینان، آیت الله العظمی سیستانی.