استطاعت مالی زن برای حج با مهریه
زنى كه مهريه اش براى مخارج حج كافى است، و آن را از شوهر خود طلبكار است،اگر شوهرش قدرت بر اداى آن دارد و مطالبه آن براى زن مفسده اى ندارد، بافرض اينكه شوهر، نفقه و مخارج زندگى زن را مى دهد، لازم است زن مهريه را مطالبه كند و به حج برود.

استطاعت مالی زن برای حج با مهریه
فهرست این نوشتار:
1-درباره استطاعت مالی در تکمیل نوشتار حاضر از اینجا کلیک کنید و بیشتر بخوانید.
2-درباره استطاعت بذلی در تکمیل نوشتار حاضر از اینجا کلیک کنید و بیشتر بخوانید.
ميزان حصول استطاعت با مهريّه
62- زنى كه مهريه اش براى مخارج حج كافى است، و آن را از شوهر خود طلبكار است،[1] اگر شوهرش قدرت بر اداى آن ندارد، زن حق مطالبه ندارد و مستطيع نيست؛ و اگر قدرت دارد و مطالبه آن براى زن مفسده اى ندارد، بافرض اينكه شوهر، نفقه و مخارج زندگى زن را مى دهد، لازم است زن مهريه را مطالبه كند و به حج برود؛ و چنانچه براى او مفسده دارد- مثل اينكه ممكن است به نزاع[2] و طلاق منجر شود- مستطيع نيست.
[1] ( 1). آية اللَّه بهجت: در صورتى كه مطالبه مهر از شوهر ناراحتى و يا مشكلاتى در زندگى ايجاد نكند وى مستطيع است و مطالبه مهر منعى ندارد بلكه لازم است، ولى اگر موجب دردسر و ناراحتى براى وى شود و يا مراجعه به حاكم باعث منقصت شأن او گردد مطالبه لازم نيست.
[2] ( 2). آية اللَّه تبريزى: اگرمطالبه مهريّه موجب ناراحتى هايى شود كه زن در زندگى اش به حرج و مشقّت بيفتد، حج بر او واجب نيست.
آية اللَّه خويى: يعنى مطالبه بر او حرجى يا در آن خوف ضرر باشد. حج بر او واجب نيست.
آية اللَّه سيستانى: اگر به حدّى باشد كه براى زن تحمّلش مشكل باشد.
آية اللَّه گلپايگانى: مجرّد طلاق باعث عدم وجوب حج نيست. بله اگر صرف مهريه در حج موجب شود كه زندگى او مختلّ شود حج بر او واجب نيست.( مجمع المسائل، ج 1، مسأله 33).
آية اللَّه مكارم: حتى اگر منجرّ به طلاق نشود ولى مشكلات مهمّى در زندگى او حاصل گردد حج لازم نيست.
وعده و مهر قراردادن حج
64- اگر به حج بردن همسر، به عنوان مهريه قرار داده شده باشد،[1] زوج بايد به آن عمل كند؛ ولى اگر صِرف وعده بوده،[2] اداى آن[3] لازم نيست.
[1] ( 4). آية اللَّه مكارم: يا شرط ضمن العقد بوده است.
[2] ( 1). آية اللَّه بهجت: تنها وعده سفر موجب استطاعت نمى شود ولى بر مرد لازم است كه به وعده خود وفا كند، اگر هنگام عقد ازدواج به او وعده داده است.( مناسك، ص 161، س 4).
آية اللَّه سيستانى: به احتياط واجب بايد به آن وفا كند.
آية اللَّه تبريزى، آية اللَّه خويى، آية اللَّه فاضل: اگر شرط ضمن العقد باشد، وفا واجب است و در غير آن، تخلف از وعده كراهت شديده دارد.
[3] ( 2). آية اللَّه مكارم: ولى بدون شك عمل به آن مستحب مؤكد است.
منبع: سایت هدانا برگرفته از مناسك حج با حواشى و مطابق با فتاوای دوازده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: خامنه ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، وحید خراسانی، بهجت،فاضل ، خویی، گلپایگانی، تبریزی.