علت تفاوت قیمی فطریه و کفاره با توجه به مقدار وزنی
علت تفاوت قیمی فطریّه و کفاره با توجه به مقدار وزنی
فهرست این نوشتار:
حضرت آیت الله مکارم شیرازی
علت تفاوت قیمی فطریّه و کفاره با توجه به مقدار وزنی [متفرقه زکات فطره ]
پرسش :با توجه به این که مقدار فطریه 4 برابر مقدارکفاره از نظر وزن می باشد ولی این تفاوت در قیمت اعلامی از طرف دفتر معظم له مراعات نشده علت این امر چیست؟
پاسخ :در آیات مختلف قرآن که درمورد کفّاره است، اشاره به اطعام شده، مانند کفّاره قسم که می¬فرماید { اِطْعامُ عَشَرَهِ مَساکینَ مِنْ اَوْسَطِ ما تُطْعِمُونَ اَهْلیکُمْ } (المائده، 89) ، که هم اطعام است و هم «من اوسط ما تطعمون» یعنی یک غذای متوسط. و همچنین در مورد کفّاره ظِهار که می¬فرماید:{فَاِطْعامُ سِتِّینَ مِسْکِیناً}( المجادله،4) و یا کفّاره روزه: { وَ عَلَى الَّذینَ یُطیقُونَهُ فِدْیَهٌ طَعامُ مِسْکینٍ } (البقره، 184) و غیر اینها.
لذا باید با مبلغ کفّاره بتوان غذای متوسطی تهیه کرد؛ و با در نظر گرفتن این امر قیمت اعلامی محاسبه شده است و اطعام مورد نظر در آیه امکان پذیر می گردد مخصوصا در صورتی که چند نفر باشند ولی در فطریه «صاع مِن طعام» (وسائل الشیعه، ج 9، باب ان الواجب فی الفطره… ، ص 339، رقم 12176) است که طعام در لغت عرب معمولاً به گندم گفته می شود و چون در فطریه به «صاع مِن طعام» تعبیر کرده ما به همان مقدار اکتفا کرده و عمل می کنیم.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی .