راههای رهایی از افکار جنسی و مزاحم
راههای رهایی از افکار جنسی و مزاحم
آيا افكار شهوانى و چشم چرانى و … اگر منجر به زنا نشوند حرام است اگر كسى امكان ازدواج را ندارد و ساليان است كه افكار شهوانى ذهن آن را مختل كرده و افت تحصيلى شديدى در دانشگاه به بار آورده است ولى ظاهر نمايى مى كند تا والدين اين را نفهمند و شيطان آنرا به چشم چرانى و نگاه كردن به عكس فيلم مستهجن دعوت مى كند و آن كس ناى مقابله با آن را ندارد و دعوت آن را مى پذيرد ولى پشيمان است و نمى داند چه كار كند و خسته شده است ولى با توكل با خدا به آن اقدام زشت دست نمى زند بايد اين فرد چكار كند؟ شما راه حلى سازنده و قابل اجرا توصيه كنيدآيا خداوند اين جوان به خاطر اين كارها مورد حسابرسى قرار مى دهد و همچنين به خاطر در س نخواندن و از بين بردن زحمات والدين و به هدر دادن شهريه دانشگاه با اين كه آن جوان خودش دوست ندارد اين كارها را انجام دهد و ساليان است كه دارد جهاد اكبر مى كند حتى بيشتر از 8 سال دفاع مقدس ولى اين جوان به علت ايمان ضعيف اش گول شيطان را مى خورد؟
فكر گناه تا به عمل حرامى منجر نشود، حرام نيست ولى بايد در نظر داشت كه شيطان با همين انحرافات كوچك انسان را به تباهى مىكشاند. فكر گناه، گناه نيست ولى ممكن است زمينه گناه را فراهم سازد و موجب سلب توفيق گردد چنان كه دود چيزى را نمىسوزاند ولى در و ديوار را سياه مىكند. كنترل فكر راههاى متعدد دارد ولى نبايد پنداشت با نخستين گام همه چيز درست مىشود. كسى كه مىخواهد زمام افكار خويش را به كف گيرد، بايد با تمام توان به خودسازى روى آورد و با جديت اين راه را دنبال كند تا تدريجاً به هدف نزديك گردد. بخشى از راههاى كنترل فكر عبارت است از:
1 راه دل و عشق: ذهن و فكر انسان همواره متوجه چيزى است كه به آن عشق مىورزد چنان كه عاشق آنى از فكر معشوقش بيرون نمىرود. اين كه مثلاً ما هميشه در نمازهاى خود به ياد ديگر مسائل مىافتيم، به جهت تعلق نفس به آنها و عدم آشنايى با محبوب حقيقى است ولى عاشق دلباخته ذات جميل على الاطلاق در همه حال به ياد خدا است چنان كه گويا هميشه در نماز است. پس بايد دل را از تعلق به كثرت پالاييد و منزلگه عشق ربوبى ساخت تا انديشه نيز بدان سوى توجه يابد.
2 ضبط قوه خيال: پرنده لجام گسيخته خيال هر دم بر سرشاخسارى مىنشيند. از اين رو، افكار انسان خود ناساخته قرار و آرام ندارد. اگر آدمى با دقت در كنترل خيال بكوشد يعنى همواره از آن مراقبت كند و هر گاه به اين سوى و آن سوى گريخت، بلافاصله آن را به امور شريف متوجه گرداند، كم كم رام و مطيع مىگردد.
3 انس دادن ذهن: با داشتن برنامه منظم و پيوسته مىتوان ذهن را به سمتى خاص جهت داد. داشتن برنامههاى منظم همه روزه دعا و قرآن، مطالعه كتاب هايى پيرامون اخلاق، معاد، خداشناسى، عواقب گناه و حداقل روزى يك ساعت شركت منظم و پيوسته در مجالس دينىدر اين مسير سودمند است. براى آگاهى بيشتر ر. ك: آداب الصلوه يا پرواز در ملكوت، امام خمينى و مراحل اخلاق در قرآن، آيت الله جوادى آملى.
4- كنترل حواس: گرچه ذهن انسان اين توانايى را دارد كه حتى بدون استفاده از حواس ظاهرى افكارى را توليد كند ولى عمده آن چيزهايى كه انسان در مورد آن فكر مى كنيم اعم از چيزهاى خوب يا بد. داده هاى حواس ظاهرى اوست لذا بايد مجارى ورودى ذهن را كه همان حواس ظاهرى است كنترل كرد يعنى چشم، گوش، زبان و لامسه و… قرآن در اين زمينه مى فرمايد: «ولا تقف ما ليس لك به علم ان السمع والبصر والفؤاد كل اولئك كان عنه مسؤولا و هرگز بر آنچه علم و اطمينان ندارى دنبال مكن كه (در پيشگاه حكم خدا) چشم و گوش و دل ها همه مسؤولند»(1) بنابراين يكى از مهمترين راه هاى كنترل فكر، كنترل حواس ظاهرى است.
5 ريشه فكر گناه در نيازهاى غريزى انسان است. براى اينكه بتوانيد واقعا از دست اين فكرها خلاص شويد لازم است ازدواج كنيد. هيچ درمانى مانند ازدواج شما را از اين افكار خلاص نمى كند.
بىترديد يكى از نيرومندترين غرايز، نيروى شهوت و غريزه جنسى است. اين نيرو كه از ابتداى تولد به صورت نهفته در وجود آدمى به وديعه نهاده شده است، تا زمان بلوغ هم چنان دوران آرام و بىتحركى را پشت سر مىگذارد، اما به محض شروع دوران نوجوانى آرام، آرام زمان بيدارى و شكفتگى آن فرا مىرسد و رفته رفته تمامى وجود نوجوان را دربرمىگيرد و بر تمامى رفتار انسان اثر مىگذارد. به همين دليل غريزه جنسى و نيروى شهوت فرد را با مشكلاتى مواجه مىسازد.
براى تعديل و كنترل غريزه جنسى راههاى متعددى وجود دارد كه به برخى از آنها اشاره مىكنيم. اما قبل از آن بيان اين نكته لازم است كه كنترل غريزه جنسى به صورتى كه منطبق با فطرت انسانى باشد، امرى ممكن و در عين حال پيچيده و دشوار است. آنهايى كه از مبانى اخلاقى و معنوى محكم و متينى برخوردارند و نيز از شرايط خانوادگى خوب و مطلوبى از حيث ارزشهاى اخلاقى بهرهمند هستند و اراده قوى دارند، به خوبى مىتوانند از پيامدهاى منفى آن مصون باشند.
براى كنترل غريزه جنسى هم خود فرد و هم والدين و اطرافيان مسئوليت دارند. آن چه مربوط به خودشما مىشود و سؤال شما از اين زاويه است عبارتند از:
1- برنامهريزى براى كار مداوم
جوانان و نوجوانان از نيروى سرشار و فوقالعادهاى برخوردارند. اين نيرو اگر در زمينههاى ديگر مورد اساتفاده قرار نگيرد و به صورت مطلوب از آن استفاده نشود، با توجه به شرايط سنى آنها در قالب امور جنسى و شهوانى ظاهر خواهد شد. اگر جوانان و نوجوانان به كار مداوم عادت كنند و نيرو و توان خود رادر اين زمينه به مصرف برسانند تا حدودى از انحرافات اخلاقى و شهوت و غريزه جنسى در آنان پيشگيرى مىشود. كارهاى بدنى موجب تعادل جسم و روان مىشود. اگر نيك بنگريم افرادى كه به كار مداوم مشغول هستند و نيرو و استعدادشان را در زمينههاى مثبت و سالم به كار مىاندازند، كمتر دچار انحرافات اخلاقى و بحرانهاى روحى مىشوند. كار موجب مىشود نيرو و انرژى جوان قبل از آن كه به چربىهاى اضافى تبديل گردد و اختلالاتى در ساز و كار اندامهاى بدن ايجاد گردد، از طريق سوخت و ساز مفيد و سالم به مصرف برسد.
2- تنظيم خواب
تحقيقات نشان مىدهد كه بيشتر انحرافات به خصوص در زمينه مسايل جنسى از فكرهاى ناسالم و خيالپردازىهايى كه جوانان قبل از خواب رفتن دارند، ناشى مىشود. اگر جوان قبل از آن كه به خواب برود، فكرش به خودش و يك سرى مسايل و موضوعات مربوط به دوره جوانى، معطوف گردد، كم كم به انحرافات كشيده خواهد شد. بنابراين، يكى از روشهاى پيشگيرى از انحرافات اين است كه برنامه خواب به صورت دقيق تنظيم شود و تا زمانى كه خواب بر شما غالب نشده به رختخواب نرويد. وقتى به رختخواب برويد كه كاملاً خسته و آماده خواب هستيد. لازمه اين كا اين است كه در طول روز مشغول فعاليتهاى مهم بوده و به اندازه كافى كار كرده باشد.
طبيعى است اگر جوان با خستگى به رختخواب نرود، به ناچار مدت زمانى را در بستر بيدار خواهد ماند تا به تدريج به خواب رود و چون افكار و انديشههاى شهوانى و تحريكآميز معمولاً در اين مواقع به سراغ جوان مىآيند، تنظيم ساعات خواب براى جوان، ضرورت خاصى مىيابد. يكى از روان شناسان در اين باره مىگويد: نيمه اول شب بيش از نيمه دوم آن به بدن نيرو مىدهد بنابراين بايد از آن به نحوى مفيد استفاده شود. و صبحگاهان به محض اينكه از خواب بيدار شديد. بىدرنگ از بستر برخيزيد و توجه داشته باشيد كه بامدادان بيدار ماندن در بستر خواب، بسيار زيانبار است، جسم را سست و ناتوان مىسازد و وسوسههاى شوم در دل فرد ايجاد مىشود.
3- دورى از محيطهاى آلوده و ناسالم
يكى از علل و عوامل انحرافات جنسى و به طور كل انحرافات اخلاقى، محيط آلوده و محركهاى شهوانى است. محيط از طريق وارد نمودن عناصر محرك در گرايشهاى انحرافى، منجر به طغيان غريزه جنسى در جوان مىشود. مسايلى از قبيل بدحجابى، روابط ناسالم و آزاد دختر و پسر، برخى از سريالهاى تلويزيونى و فيلمهاى خارجى و هم چنين استفاده نادرست از اينترنت در تحريك شهوت و غريزه جنسى جوان مؤثر است شايد براى برخى زا نوجوانان يادآورى و تذكر مسايل دينى و اخلاقى چيزى بيهوده و غير ضرورى تلقى شود، زيرا آنها نه در فكر سلامت خويش هستند و نه مسايل اخلاقى و دينى را مىپذيرند، اما براى شما كه روحيه مذهبى قوى داريد و همين مسأله باعث شد تا نگران آيندهتان باشيد، گفتن اين مسايل مهم و ضرورى است. اگر واقعاً مىخواهيد از جوانىتان به خوبى استفاده كنيد و در راه درست و سالم گام برداريد، سعى كنيد از محيطهاى آلوده و ديدن عوامل تحريك كننده، جداً پرهيز نماييد.
4- استفاده درست و مطلوب از اوقات فراغت
يكى از زمينههاى پيدايش انحرافات در جوانان و نوجوانان، استفاده نادرست آنها از اوقات فراغت است. اوقات فراغت طولانى و بىبرنامه نوجوانان را عاصى و سرگردان مىكند. آنها به تدريج سرخورده و مأيوس مىشوند و در نتيجه به دنياى درون خويش پناه مىبرند و در كنج خلومت و انزوا راهى براى مشغوليت خود مىجويند.
5- بر خوردارى از روابط سالم انسانى
جوانان و نوجوانانى كه روابط نامطلوب و ناسالم دارند و با افراد منحرف و بىبند و بار دوست و رفيق هستند، كم كم به انحرافات كشيده مىشوند و تحت تأثير امور شهوانى قرار مىگيرند. نفوذپذيرى جوانان از دوستان و همسالان بيش از ساير گروهها است. در سنين بلوغ صحبتهاى آهسته و در گوشى بين نوجوانان بيشتر مىشود و محور اين گفتگوها، غالباً مسايل جنسى و امور شهوانى است كه به صورت مخفيانه و به دور از انظار بزرگترها طرح مىشود. براى پيشگيرى از انحرافات اخلاقى سعى كنيد از دوستىهاى آلوده و مشكوك جداً پرهيز نموده و با افراد سالم و مذهبى ارتباط برقرار نماييد.
6- پرورش تقوا و معنويت در وجود خويش
همه آنچه بيان شد، به نحوى مىتوانند در پيشگيرى از انحرافات اخلاقى و طغيان شهوت و غريزه جنسى نقش داشته باشند، اما آن چه بيش از همه ضرورى است و به صورت زيربنايى در شخصيت و رفتار جوان مؤثر است. پرورش معنويت و تقويت ايمان و تقواى الهى است. ما در عصرى زندگى مىكنيم كه جهان به شدت در ماديات فرو رفته و يك سره غرق در جاذبههاى نفسانى و امور شهوانى گرديده است. در شرايط كنونى، خلأ عظيم و هولناكى از اخلاق و معنويت پديد آمده و تمامى مشكلات انسانها نيز از همين جا ناشى شده است.
اگر با تقويت ايمان و نيروى اراده، باورها و اعتقادات نوجوانان تقويت گردند، بدون شك بخشى از مشلكات آنان به ويژه در زمينه مسايل اخلاقى و شهوت و غريزه جنسى درمان مىشود.
اگر نوجوان از ته دل باور نمود كه تمام اعمال و رفتار او را خدا مىبيند و بر اساس عملكرد افراد به آنها پاداش مىدهد و اساساً سعادت و خوشبختى انسان به دست خودش مىباشد، در اين صورت احتمال اينكه مرتكب گناه نشود بسيار زياد است.
يقين داشته باشيد، تا زمانى كه نيروى ايمان و تقوا در وجود انسان بارور و تقويت نگردد، هيچ ضمانتى از شهوت و انحرافات اخلاقى وجود ندارد. به خصوص در وضعيت كنونى كه عوامل تحريك كننده بسيار زياد است. بنابراين قبل از هر چيزى سعى كنيد نيروى ايمان و تقوا را در وجود خويش بارور كنيد. اگر فكر و ذهن شما متوجه خدا باشد و هميشه نماز خود را اول وقت انجام دهيد، خداوند شما را يارى مىكند تا از هر گناهى مصون بمانيد و تحت تأثير شهوت و غريزه جنسى قرار نگيريد. خداوند متعال در قرآن كريم مىفرمايد: « ان الصلوه تنهى عن الفحشاء و المنكر» به درستى كه نماز انسان را از هر گونه آلودگى و عمل زشت و گناه دور نگه مىدارد. نماز واقعى نه تنها والاترين عامل كنترك شهوت و دفاع در برابر هجوم انحرافات اخلاقى تلقى مىشود، بلكه عامل تهاجمى عليه انحرافات و شهوتها نيز محسوب مىگردد.
7- تسهيل و تسريع درازدواج
علاوه بر آن كه جوان سعى در كنترل شهوت و غريزه جنسى مىكند، بايد براى ازدواج كه يگانه راه درست ارضاى غريزه جنسى مىباشد، نيز اقدام كند به اين معنا كه پسرها از 18 سالگى به بعد مىتوانند به فكر ازدواج باشند و اگر شرايط را مساعد مىبينيد، از همين سن مقدمات آن را فراهم كنند و دخترها هم چنان چه مورد مناسبى به خواستگارى آنها آمد به دلايل نوعاً غير موجه و پوچ مثل هنوز زود است، مىخواهم درس بخوانم، داماد وضع مادى خوبى ندارد و… از ازدواج خوددارى نكنند و والدين هم سنگ اندازىهاى غيز منطقى نداشته باشند.
اميد است با رعايت اين نكات و به خصوص توجه به تقوا و نماز بتوانيد غريزه جنسى و حس شهوت را در خويش كنترل و مهار نماييد و زمانى كه فرصت مناسب براى ازدواج فراهم گرديد، به ازدواج اقدام كنيد.
البته توجه داريد كه ازدواج كردن غير از فرزند آورى است اگرمى گوييم در اين سن ازدواج كنيد منظور رسيدن به تمام كار كردهاى ازدواج نيست.
در پايان علاوه بر راهكارهاى ارائه شده كه رعايت آنها مىتواند به شكل زيربنايى اين مشكل را برطرف كند يك سرى توصيههاى كاربردىتر به اختصار ارائه مىشود:
1- مراقب نگاهتان باشيد.
2- از خلوت با نامحرم، سخن گفتن و شوخى كردن با آنها جداً خوددارى كنيد.
3- از فكر كردن، تصور و تخيل جنس مخالف و مسايل جنسى خوددارى كنيد.
4- از نگاه كردن به تصاوير و فيلمهاى تحريك كنند جداً خوددارى كنيد.
5- از شوخىهاى جنسى و محرك پرهيز كنيد.
6- در صورت شدت شهوت، خوردن غذاهاى محرك و داراى كالرى زياد مانند خرما، پياز، فلفل و… را به حداقل برسانيد.
7- براى تعديل نيروى جنسى خود حتماً ورزش و تحرك جسمانى و كار فيزيكى و بدنى را در زندگى روزمره خود لحاظ كنيد.
8- دعا و توسل براى نگهدارى ايمان و رفع مشكلات مىتواند مفيد باشد.
9- روزه گرفتن موجب كاهش نيروى جنسى مىشود.
10- سعى كنيد در طول روز با وضو باشيد و از نورانيت آن استفاده كنيد.
در پايان توجه شما و همه جوانان عزيز را به اين روايت جلب مىكنم:
امام على (ع) مىفرمايند: «اكره نفسك على الفضائل فان الرذائل انت مطبوع عليها» با سعى و مجاهدت فضايل اخلاقى را به نفس سركش خود تحميل كن، زيرا خواهش طبيعى بشر بر شهوات و رذايل اخلاقى است.
براى آگاهى بيشتر ر. ك:
1- فلسفه اخلاق، شهيد مطهرى
2- فلسفه اخلاق، استاد مصباح يزدى
3- آداب الصلوه يا پرواز در ملكوت امام خمينى
4- مراحل اخلاق در قرآن، آيت الله جوادى آملى
(1) (اسراء، آيه 36). پرسمان
به نظر من سخنرانی با موضوع اهل عمل پناهیان از سایت بیان معنوی و یا اینترنت دانلود کنید و گوش کنید علاوه بر نکات خیلی خوبه بالا این سخنرانی هم خیلی کمک حال هست برای همه