حکم شرکت در مراسم عروسی

حکم شرکت در مراسم عروسی
حكم شركت در مجالسى كه موسيقى و ترانه مبتذل پخش مىكنند چيست؟
همه:
شركت در مجالسى كه باعث استماع موسيقى حرام و يا تأييد گناه گردد، جايز نيست مگر آنكه بتواند نهى از منكر كند.(1)
(1) مكارم، استفتاءات، ج 2، س 719 و ج 1، س 537 صافى، جامعالاحكام، ج 1، س 1011 و 1013 و ج 2 س 1466 و 1477 و 1475 تبريزى، استفتاءات، س 1045 و 1071 و 1074 فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 948 و 946 و 950 و ج 2، س 947 خامنه اى، اجوبه الاستفتاءات، س 11427 و 1429 و 1154 دفتر: بهجت، وحيد.پرسمان.
مطابق نظر آيت الله خامنه اي
س 1426: حضور در مجالس عروسی چه حکمی دارد؟
آیا بر حضور در مجلس عروسی که خالی از رقص نیست، عنوان «الداخلُ فی عَملِ قومٍ فَهُو مِنهم» صدق میکند و لذا ترک آن مجلس واجب است یا اینکه حضور در آن مجلس بدون شرکت در رقص و مراسم دیگر، اشکال ندارد؟
ج: اگر مجلس به گونه ای نباشد که عنوان مجلس لهو و حرام و معصيت بر آن صدق کند و حضور در آن مفسده ای نداشته باشد، حضور و نشستن در آن در صورتی که عرفاً تأييد عملی که جايز نيست، محسوب نشود، اشکال ندارد.
س 1427 :1. شرکت در جشنهایی که زنان و مردان در آنها مبادرت به رقص و نواختن موسیقی بهطور جداگانه میکنند چه حکمی دارد؟
2. آیا شرکت در عروسیهایی که در آنها مبادرت به رقص و نواختن موسیقی میشود، جایز است؟
3. آیا نهی از منکر در مجالسی که در آنها رقص انجام میشود، در صورتی که امر به معروف ونهی از منکر در شرکت کنندگان تأثیری نداشته باشد، واجب است؟
ج. شرکت در مجلس معصيت اگر مستلزم ارتکاب حرام مانند گوشدادن به موسيقی لهوی مناسب با مجالس لهو و گناه باشد و يا مفسدهای بر آن مترتّب شود يا حضور در آن تأييد گناه محسوب شود، جايز نيست و امّا تکليف امر به معروف و نهی از منکر با عدم احتمال تأثير ساقط است.
س 1428: اگر مرد نامحرمی وارد جشن عروسی شود و در آنجا زن بدون حجابی حضور داشته باشد و مرد بداند که نهی از منکر در او تأثیری ندارد، آیا واجب است مجلس را ترک کند؟
ج: اگر خروج از مجلس معصيت به عنوان اعتراض مصداق نهی از منکر باشد، واجب است.
س 1429: آیا حضور در مجالس و محافلی که در آنها به نوارهای مبتذل غنا گوش داده میشود جایز است؟
در صورتی که در غنا بودن آن شک داشته باشد، با توجه به این که نمیتواند از پخش نوار جلوگیری کند، حکم چیست؟
ج: حضور در مجلس غنا و موسيقی مطرب و لهوی مناسب با مجالس لهو و گناه در صورتی که منجر به گوش دادن يا تأييد آن شود جايز نيست ولی در صورت شک در موضوع، حضور در آن مجلس و گوشدادن به آن فی نفسه اشکال ندارد.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی
. شركت در مجالس آلوده به گناه :
شركت در مجلس گناه حرام است، ولى چنانچه ضرورت داشته باشد مىتوانيد به مقدار ضرورت شركت كنيد، يا در قسمتهايى بنشينيد كه گناهى صورت نمىگيرد و مجلس گناه صدق نمىكند.
. مجالس شادى مشروع :
چنانچه از رقص و موسيقى حرام وكارهاى نامشروع ديگر پرهيز شود و اشعار مناسب خوانده شود، يا نمايشهاى شاد مشروعى داده شود مانعى ندارد و بسيارى از متديّنين در جلسات جشن ازدواج و ديگر مجالس شادى از اين روش استفاده مىكنند.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی
مطابق نظر آيت الله سيستاني
پرسش: اخیراً مجموعه ای از استفتاءات پیرامون حجاب در بعضی از سایتهای خبری به آیت الله سیستانی نسبت داده شده . از جمله اینکه مرد حق اجبار همسر و دخترش را بر حجاب ندارد . و اینکه حضور در مجالس عروسی مختلط زنان و مردان و همراه با رقص و موسیقی جایز است . آیا اینها صحت دارد ؟
پاسخ: مقصود از اینکه شوهر و پدر حق اجبار بر حجاب را ندارند اینست که ـ بنابر احتیاط لازم ـ آنان نمی توانند بدون اجازه حاکم شرع از إعمال قوه ـ مانند گوش مالیدن و کتک و حبس ـ در امر به حجاب استفاده نمایند ؛ اما استفاده از روشهای مسالمت آمیز ـ حتی تند خویی اگر ملایمت موثر نباشد ـ جایز بلکه با مراعات شرایط یاد شده در رساله عملیه واجب است .
و نیز حضور در مجالس عروسی مختلط و یا مشتمل بر گناه های دیگر در صورتی جایز است که به هیچ وجه تایید عملی حرام محسوب نشود ؛ و شخص با حضورش به گناهی ـ مانند نظر حرام و گوش دادن به آواز ـ مبتلا نگردد ؛ و در اینصورت باید ـ طبق شرایط یاد شده در رساله عملیه ـ حاضرین را امر به معروف و نهی از منکر کند ؛ بلکه اگر احتمال تاثیر را هم نمی دهد باید ـ بنابر احتیاط لازم ـ با ترش رویی در مقابل گناه کاران ناراحتی و تنفر خود را از کار آنان اظهار نماید .
پرسش: نظر به اینکه مجالس عروسی امروزه اغلب مختلط و همراه با رقص و موسیقی است و عدم شرکت باعث کدورت آشنایان می شود، آیا شرکت در این مجالس با رعایت حجاب کامل اسلامی و عدم همراهی در اعمال آنها جایز است؟
پاسخ:
اگر بیم افتادن به گناه نباشد حضور مانعی ندارد ولی وظیفه نهی از منکر هم باید رعایت شود.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی سیستانی.