حکم شرعی ریختن زباله در طبیعت
در ادامه می توانید حکم شرعی ریختن زباله در طبیعت را بخوانید.
حکم شرعی ریختن زباله در طبیعت
سوال: آیا ریختن پوست میوه و زبالههای تجزیهشدنی در کوه و دشت و طبیعت اشکال شرعی دارد؟
پاسخ:
اگر این کار لطمه به اراضی، به طبیعت، به محیط زیست یا به سلامت مردم بزند حرام است. امروز گاهی یک کار اشتباه ضررش به کل جامعهی اسلامی وارد میشود. بعضی از رفتارهای ما دیگر عمل شخصی محسوب نمیشود؛ ما میخواهیم یک کشوری را بهگونهای بسازیم که برای دیگران الگو باشد، بنابراین یکسری رفتارهای ما لطمههای عمومی مهمی دارد. حالا ممکن است زبالهی کوچکی باشد که از نظر حکم شرعی هم نمیتوانیم بگوییم که حرام است؛ اما همانها هم باز مراعاتش خوب است و پرهیز از این کارها پسندیده است.
سوال: ریختن مصالح و مخروبههای ساختمانی در محیطهای طبیعی خالی از سکنه چه حکمی دارد؟
پاسخ:اگر آن مکانها ملک شخصی افراد هست یا جزو املاک عمومی هست که منع قانونی دارد، تخلیهی این ضایعات ساختمانی در آنجاها جایز نیست.
سوال: آیا در قبال جداکردن زبالههای خشک از زبالههای تر وظیفهای بر عهدهی ما هست؟
پاسخ: اگر قانون شهرداری این است که گفتهاند اینها را از هم جدا کنید، بله باید جدا کنید. اگر این را نگفتند و قانون نیست، از جهت تخلف نکردن از قانون اشکالی ندارد؛ اما از جهتی دیگر واقعاً اسراف است که ما زبالههای خشک و قابل بازیافت را با زبالههای تر بهصورت یکجا و بدون تفکیک دور میاندازیم. این ممکن است اسراف محسوب شود که اگر اسراف باشد، حرام است. اما اگر اینگونه نیست، اشکالی ندارد.
سوال:ریختن زباله و پسماندهای مواد شیمیایی و نفتی به دریا اشکال دارد؟
پاسخ: اگر کاری انجام بدهیم که آرامش محیط زیست دیگران برهم بخورد یا حتی شرایط زیستی حیوانات و گیاهان بیجهت دچار مسئله بشود و آنها آزار ببینند، این کار جایز نیست. مخصوصاً این مسئله دربارهی دریاها که محیط زندگی بسیاری از موجودات و مخلوقات الهی است صدق میکند. آبزیان امروزه یکی از منابع مهم تأمین مواد غذایی انسانها هستند و بنابراین اگر به دریاها لطمهای وارد شود که همچنین به آبزیان هم لطمه بزند، این کار حرام است. منظور ما در اینجا از دریا اعم است و شامل دریاچهها و خلیجها و اقیانوسها و … هم میشود.
علاوه بر این حکم شرعی، اگر هم این کار از نظر قانونی ممنوع باشد که تخلف از قانون جایز نیست و اگر جریمهای بابت این کار تعلق بگیرد، افراد باید بپردازند.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای
آسیب رساندن به محیط زیست
956 – رها کردن پسماندهای صنعتی و خانگی در رودخانهها و جنگل ها که موجب تخریب فضای محیطزیست میشود چه حکمی دارد؟
پاسخ
بهطورکلی اخلال در محیطزیست اگر موجب سلب حق دیگران و اضرار به آنها ولو آیندگان شود از موارد حقالناس و حرام است؛ در غیر این صورت نیز اگر خلاف قانون باشد اشکال شرعی دارد.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی شبیری زنجانی.
سلام
وقتی که میریم توی طبیعت آوردن چیزی از طبیعت اشکال داره؟
مثلا چندتا سنگ از رودخانه
یا چندتا شاخه که روی زمین هست
یا یک مشما خاک.
سلام علیکم
به طور کلی اگر به محیط زیست آسیب وارد نشود و حقوق کسی هم ضایع نشود اشکال ندارد.
وفقکم الله لکل الخیر