حكم احرام از جده

حكم احرام از جده
فهرست این نوشتار:
2- حكم احرام از جده
احرام شاغلين در جده
193- ميقات براى شاغلين در جده- از ايرانيان و غير آنها- در عمره تمتع و عمره مفرده،[1] همان مواقيت معروفه است و نمى توانند از جده يا ادنى الحل محرم شوند؛ و اگر از روى جهل به مسأله در غير ميقات محرم شوند، احرام آنها صحيح نيست و محرّمات احرام بر آنها حرام نمى شود؛ و با فرض علم و عمد هم، حكم همين است؛ هرچند در صورت جهل، اگر بعد از اعمال، مسأله را فهميدند، عمل آنان صحيح است.[2]
[1] ( 3). آية اللَّه خويى: اگر حدود سه سال در جده مىماند كه صدق مقرّ و منزل بر آن بكند، مىتواند از جدّه محرم شود. ( المسائل الشرعيه، ج 1، ص 322 و 320).
آية اللَّه سيستانى: مىتوانند از جده با نذر محرم شوند و كسى كه منزلش از ميقات به مكّه نزديكتر باشد مىتواند از منزل احرام ببندد.
آية اللَّه مكارم: براى عمره مفرده، مىتوانند مانند سايرين از حديبيه محرم شوند.
تفصيل اين مسأله در ذيل مسأله 197 آمده است.
[2] ( 4). آية اللَّه تبريزى، آية اللَّه خويى: صحت عمره محل اشكال است.
آية اللَّه بهجت، آية اللَّه سيستانى: و احتياطاً در صورت امكان عمره را اعاده نمايند.
آية اللَّه فاضل: در صورت جهل و نسيان، اگر بعد از اعمال حج متوجّه شوند حجّ صحيح است و اگر بعد از عمره تمتّع يا عمره مفرده متوجّه شوند عمره باطل است و در عمره تمتّع اگر وقت دارد و ممكن باشد، جبران كند و اگر وقت ندارد حجّ تمتّع بدل به حجّ افراد مىشود و در اين صورت نيز كفايت از حَجّةالاسلام مىكند.
نذر در ايران براى احرام از جده
194- اگر كسى از ايران نذر كند كه در جدّه محرم شده، سپس براى انجام عمره مفرده به مكّه برود، آيا اين نذر صحيح است؟ و احرام او صحيح مىباشد؟[1]
[1] ( 1). آيات عظام: بهجت، صافى، فاضل، مكارم و نورى: اين نذر صحيح است و كفايت مىكند؛
آية اللَّه سيستانى: مگر بداند كه مجبور مىشود در روز سوار ماشين مسقف شود كه صحّت نذر در اين فرض، محلّ اشكال است و همين طور بنابر احتياط شب هاى بارانى.
آية اللَّه تبريزى و آية اللَّه خامنه اى: نذر و احرام او باطل است.
احرام براى عمره مفرده از جدّه
195- شخصى از روى جهل به حكم، در جدّه براى عمره مفرده محرم مىشود وپس از انجام طواف و نماز و سعى، متوجه مىشود كه مى بايست به يكى از مواقيت مى رفته، تكليف او چيست؟[1]
[1] ( 2). آيةاللَّه بهجت: عمره از او محقّق نشده است.
آية اللَّه تبريزى: احتياطاً به يكى از مواقيت ولو به جحفه برود و براى عمره مفرده احرام ببندد و اعمال عمره مفرده را انجام دهد، واللَّه العالم.
آيةاللَّه خامنه اى و آيةاللَّه فاضل: فعلًا تكليفى ندارد، بلى اگر از طرف كسى نايب بوده و يا به سبب نذر عمره واجب شده باشد كفايت نمى كند.
آية اللَّه صافى: در فرض سؤال، احتياطاً بقيّه اعمال عمره را اتمام كند و چنانچه عمره مفرده به نذر و غيره واجب بوده اكتفا به آن نكند و از ادنى الحلّ محرم شود و عمره واجبه خود را انجام دهد، واللَّه العالم.
آيةاللَّه مكارم: احرامش باطل است و بايد به ادنى الحلّ برود و از آنجا محرم شود و عمره را تجديد كند.
آيةاللَّه سيستانى: عمره او باطل است و اگر نمى تواند به ميقات برود مىتواند از أدنى الحِلّ؛ مانند مسجد تنعيم، دوباره محرم شود و اعمال را انجام دهد.
آية اللَّه نورى: اگر بعد از اعمال متوجّه شود عمره او صحيح است.
منبع: سایت هدانا برگرفته از مناسك حج با حواشى و مطابق با فتاوای دوازده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: خامنه ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، وحید خراسانی، بهجت،فاضل ، خویی، گلپایگانی، تبریزی.