وبگاه پاسخگویی به سوالات دینی هدانا

تمكين زن از شوهر

2

تمكين زن از شوهر

فهرست این نوشتار:

تمكين زن

پرسش 96 . تمكين زن نسبت به شوهر چه مقدار بايد باشد؟
همه مراجع: اگر عذر شرعى (مانند حيض، ضرر براى سلامتى بدن و…) نداشته باشد و شوهر بخواهد، بايد تمكين كند.[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][1]

پرسش 97 . اگر مرد گناهى انجام دهد، آيا زن مى تواند به عنوان نهى از منكر نسبت به او تمكين نكند؟
همه مراجع: هر چند نهى از منكر با رعايت مراتب و شرايطش واجب است؛ ولى زن حق ندارد از راه عدم تمكين، نهى از منكر كند.[2]

پرسش 98 . اگر مرد به هر علتى اجازه ادامه تحصيل و مانند آن را به زن ندهد، آيا زن هم مى تواند نسبت به او تمكين نكند؟
همه مراجع: در فرض ياد شده، زن چنين حقى ندارد و بايد تمكين كند.[3]

  • [1]. امام، استفتائات، ج 3، احكام نفقه، س 25 ؛ توضيح المسائل مراجع، م 2412 ؛ وحيد، توضيح المسائل، م2476 ؛ نورى، توضيح المسائل، م 2408 و دفتر: خامنه اى.
  • [2]. فاضل، جامع المسائل، ج 1، س1674پ ؛ دفتر: همه مراجع.
  • [3]. فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 1664 ؛ دفتر: همه مراجع.(احكام روابط زن و شوهر، پرسمان).

طبق نظر آيت الله مكارم شيرازي

حضرت آیت الله مکارم شیرازی

ارتباط نفقه با تمکین [تمکین]

پرسش : آیا درست است که اگر شوهر نفقه در شأن همسرش را تامین نکند چه عمداً و چه به خاطر فقر و … زن مادامی که زن اوست باید تمکین داشته باشد؟
پاسخ : پرداختن نفقه وظیفه ای است و تمکین وظیفه ای دیگر و تمکین مشروط به پرداخت نفقه نیست ولی زن می تواند به حاکم شرع مراجعه کرده و حقوق خود را استیفا کند یا جدا شود.

تقسیط مهریه و وجوب تمکین [تمکین]

پرسش : در مورد فتوای اخیر معظم له در مورد مهریه های مشکل دار، با توجه به عندالمطالبه بودن آن و عدم پرداخت به صورت یک جا و تقسیط توسط دادگاه دلیل فتوای به تمکین توسط زوجه چه مفهوم منطقی دارد؟ (با توجه به علم و اراده ی مستقل زوج در بدو عقد) و اصلاً چه تناسبی با عدالت اسلامی و رعایت حقوق زن دارد؟ بدون شک شرع مقدس راه حل بهتر و عقل پسندی ارائه داده است، لطفاً بیان کنید.
پاسخ : مهریه مانند سایر بدهی هاست که اگر بدهکار نتواند یک جا بپردازد باید به اقساط بپردازد و اگر مهریه به صورت اقساط تبدیل شود، حق حبس با گرفتن قسط اول برطرف می شود زیرا در آن موقع زوجه مسیول پرداخت اقساط دیگر که موعد آن نرسیده نیست.

ادعای زوج و زوجه در مورد تمکین [تمکین]

پرسش : اگر زوجه مدعى تمکین تعلیقى بشود و زوج اظهار نماید که همسرش اهل تمکین حتّى در صورت دریافت مهر نیست و قراینى هم در حدّ افاده احتمال بر صحّت اظهارات زوج وجود داشته باشد آیا به صرف ادّعاى زوجه، شوهر ملزم به پرداخت نفقه مى گردد و یا این که فصل خصومت باید از طریق اقامه بیّنه و یمین به عمل آید و بنابراین چه کسى مدعى و یا منکر شناخته مى شود؟
پاسخ : هرگاه ظاهر حال زوجه اى که نزد مرد زندگى مى کند تمکین مى باشد و شوهر ادعاى خلاف آن را کند باید ثابت نماید و اگر ظاهر حال عکس آن باشد ادّعاى زوج مقبول است.

طلاق زنی که تمکین نمی کند [تمکین]

پرسش : همسر این جانب نسبت به احکام اسلامى بى اعتناست و تمکین نمى کند و هنوز غیر مدخوله است، آیا مى توانم او را طلاق دهم؟ طلاق او از چه نوعى است و حکم مهریّه او چیست؟
پاسخ : سزاوار است مدّتى با او مدارا کنید و او را نصیحت کرده و به او محبّت نمایید شاید تدریجاً عوض شود و کار به طلاق نکشد و در غیر واجبات و محرّمات زیاد سختگیرى ننمایید، اگر نتیجه نگرفتید مى توانید از او جدا شوید، ولى چون مطابق آنچه نوشته اید این زن ناشزهو غیر مدخوله است حقّ نفقه ندارد و اگر او بخواهد طلاق بگیرد، طلاق او طلاق خلع است و جز از طریق بذل مهریّه یا مانند آن و رضایت زوج امکان پذیر نیست.

خودداری از تمکین در صورت پرداخت نشدن نفقه [تمکین]

پرسش : عدم تمکین زن، در صورت امتناع مرد از پرداخت نفقه، چه حکمى دارد؟
پاسخ : احتیاط واجب آن است که زن از تمکین خوددارى نکند; ولى مى تواند با اجازه حاکم شرع از اموال او به مقدار نفقه خود بردارد.

نرفتن به خانه شوهر به علت عدم دریافت اجناس مورد توافق [تمکین]

پرسش : اگر زوجه رفتن به خانه شوهر را منوط به دریافت اجناس مورد توافق (غیر از مهریه) نماید، و زوج از تحویل آن امتناع ورزد، بفرمایید:

الف) آیا زوجه چنین حقّى دارد؟

ب) در صورت خوددارى از رفتن به خانه شوهر، آیا استحقاق نفقه دارد؟
پاسخ : هرگاه شرایط مذکور در ضمن عقد، نه به عنوان مهریّه، مطرح شده باشد، زوجه حق ندارد رفتن خود را به خانه شوهر منوط به آن کند، هر چند حقّ مطالبه و الزام به آن را دارد.

معنی تمکین [تمکین]

پرسش : با سلام: از نظر شرعی تمکین زن به چه معنا است آیا زنی که مدتی در خانه شوهرباشدوبا شوهرش مضاجعه میکند تمکین کرده یا نه واگر مردبنا به عللی دخولی انجام ندهد ولی با زن مضاجعه کند می شود گفت که زن تمکین نکرده وآیا مضاجعه وتقبیل وبوسیدن ودیدن بدن برهنه ولمس کردن وهم خوابی (به صورت لخت کنار همدیگرولذت بردن از هم ولی دخول انجام ندادن مرد)تمکین نیست؟
پاسخ : هرگاه زن آماده بهره گرفتن متعارف جنسی است تمکین کرده هر چند مرد از او استفاده نکند.

مطالبه مهریه قبل از تمکین [تمکین]

پرسش : هرگاه زن جز به گرفتن مهر، حاضر به تمکین نباشد و شوهر قادر بر اداى مهر نباشد و در عین حال مى گوید: طلاق نمى دهم و تا پایان عمر نفقه مى دهم حکم این مسأله چیست؟
پاسخ : اولا; زن حق دارد قبل از تمکین، مطالبه مهر کند، حتّى اگر شوهر قدرت پرداخت مهریه را نداشته باشد.
ثانیاً; اگر شوهر مهر ندارد باید نفقه را بدهد.
ثالثاً; اگر این امر مدّتها ادامه یابد و باعث ضرر و زیان زوجه یا عسر و حرج شدید او شود حاکم شرع مرد را وادار به طلاق مى کند و اگر طلاق نداد حاکم شرع طلاق مى دهد و نصف مهر برذمّه زوج مى ماند تا وقتى که قدرت پرداخت پیدا کند.

شرط تعداد دفعات تمکین [تمکین]

پرسش : اگر زن دائمى شرط کند که هفته اى فقط یکى دوبار تمکین کند، آیا این شرط صحیح است؟
پاسخ : چنانچه طرفین به این شرط راضى شده باشند این شرط صحیح است.

عدم تمکین زن قبل ازگرفتن مهریه [تمکین]

پرسش : غالب فقهاى شیعه فرموده اند زوجه حق دارد مهر غیر مؤجّل را مطالبه و قبل از دخول مى تواند از تمکین تا گرفتن مهر امتناع نماید و نیز فرموده اند در صورت بذل تمکین به فرض دریافت مهر (تمکین تعلیقى) استحقاق نفقه نیز دارد. آیا حقّ امتناع زوجه از تمکین مختص به دخول است یا شامل سایر استمتاعات و یا اطاعت از زوج در امور لازم (از قبیل اقامت در منزل شوهر یا مسافرت با رضایت وى) نیز مى گردد به نحوى که اگر در این امور از شوهر اطاعت نکند ناشزه محسوب مى شود؟
پاسخ : ظاهر این است که زن مى تواند بدون گرفتن مهر معجّل خود را مطلقاً تسلیم شوهر نکند و در این مدّت بر زوج واجب است نفقه او را بدهد.

عندالمطالبه و عندالاستطاعة بودن مهریه [تمکین]

پرسش : زن و مردى و یا اولیا و بزرگان آنها قراردادى بین خودشان مى گذارند، مهریّه را هم تعیین مى نمایند، سپس مبلغ دویست هزار تومان از مهریّه نقداً داده مى شود و بقیّه بر ذمّه زوج مى باشد و ارتکاز عرفى بر این است که پس از انجام مراسم عروسى زوجه مى تواند مطالبه نماید و زوج هم باید عندالقدره بپردازد همان طورى که علماى گذشته در عقدنامه ها مى نوشتند (فلها المطالبه بشرط التمکین وله الاداء عندالقدره والامکان) ولى در این زمان دفاتر رسمى ازدواج بناى مذکور را در نظر نگرفته و مى نویسند که زوج باید عندالمطالبه پرداخت نماید و روى این اصل وقتى که اختلافى در بین آنها واقع مى شود زن مى گوید مادامى که شوهر مهریه را نقداً نپردازد حاضر به تمکین نخواهد شد باید نفقه او را هم بدهد آیا زوجه چنین حقّى را دارد؟
پاسخ : در صورتی که شرط شده باشد مهریه را عندالمطالبه بپردازد زن حق مطالبه مهر را دارد و اگر عدم تمکین به استناد عدم پرداخت مهریه باشد حق نفقه نیز دارد و اگر شرط شده باشد و یا قرینه از جهت عرف و عادت وجود داشته باشد که عندالقدره و الاستطاعه بپردازد در صورت عدم توانایی شوهر، زن حق مطالبه ندارد و اگر تمکین ننماید حق نفقه ندارد

عدم تمکین به خاطر تهمت [تمکین]

پرسش : آیا زن مى تواند به دلیل آن که به من تهمت زده اى و یا آبروى مرا پیش دوستان و نزدیکان با سخنان تهمت آمیز برده اى خود را بر شوهر رسمى و شرعى خود حرام کند و با دیدنش در حجاب شود و از او تمکین عام و خاص نکند؟ اگر چه شوهر بارها به پاکى او اعتراف و از او به نحوى دلجویى کرده باشد؟
پاسخ : زن حق ندارد به این اعذار ازتمکین خوددارى کند و اگرشوهر به او تهمت زده، باید نزد حاکم شرع برود و مجازات او را بخواهد، مگر این که زن او را ببخشد.

نهی همسر از انجام مستحبات [تمکین]

پرسش : اگر زن به خاطر انجام مستحبات زیاد، دچار خستگى مفرط شود به طورى که مرد نتواند تمتّعات لازم را از او ببرد، آیا مرد حق دارد او را از انجام چنین مستحباتى نهى نماید و آیا اطاعت از شوهر در این جا لازم است؟
پاسخ : مرد نمى تواند او را نهى کند مگر به طور کلّى تمتّع از بین برود و در این صورت چون مزاحم حقّ شوهر است زن بدون اجازه او نمى تواند اقدام کند.

به تأخیر انداختن تمکین از سوی زن [تمکین]

پرسش : آیا زن حق دارد در برابر در خواست مرد برای تمکین در حد چند ساعت مهلت بخواهد؟برای مثال بگوید بعد از انجام این تکلیف می آیم؟
پاسخ : در صورتی که وقت طولانی نباشد مانعی ندارد. استفتائات آیت الله مکارم شیرازی.

لينك كوتاه مطلب: https://hadana.ir/?p=23711

*- ضمنا شما می توانید از اینجا مشترک  خبرنامه سایت شوید و جدید ترین مطالب را دریافت کنید. حتما بخوانيد

*- ويژه نامه احكام روابط زن و شوهر



كليد: حکم تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر  تمكين زن از شوهر X تمكينX عدم تمکینX تمکین زنX عدم تمکین زنX تمکین چیستX نفقهX معنی تمکین حکم تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر X تمكينX عدم تمکینX تمکین زنX عدم تمکین زنX تمکین چیستX نفقهX معنی تمکین حکم تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر X تمكينX عدم تمکینX تمکین زنX عدم تمکین زنX تمکین چیستX نفقهX معنی تمکین حکم تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر تمكين زن از شوهر X تمكينX عدم تمکینX تمکین زنX عدم تمکین زنX تمکین چیستX نفقهX معنی تمکین

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

نظر مخاطبان درباره این مطلب:

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط سایت هدانا منتشر خواهد شد.

با توجه به حجم سوالات، به سوالات تکراری پاسخ داده نمی شود لطفا در سایت «سرچ» کنید.

2 نظرات
  1. کرامت می گوید

    آیا زن میتواند به خاطر رعایت نکردن بهداشت و آراستگی و تاثیر آن بر روان زن و ایجاد بیماری های عفونی بر زن از شوهرش تمکین کند؟

    1. مهدی طاها می گوید

      سلام علیکم
      اگر واقعا آسیب جدی به خانم بزند و باعث بیماری او شود، تمکین در اندازه ای که موجب بیماری بشود واجب نیست.
      البته خانم هم نباید وسواس داشته باشد. نیاز هست به یک مشاور رجوع کنند که اگر مرد دارای چنین مشکلاتی هست او را راهنمایی کنند. مرد موظف به حفظ سلامتی همسر است.
      وفقکم الله لکل الخیر