احراز عدالت امام جماعت
احراز عدالت امام جماعت
[اگر مأموم بعد از نماز بفهمد که امام عادل نبوده]
مسأله 1421 اگر مأموم بعد از نماز بفهمد که امام عادل نبوده یا کافر بوده، یا به جهتی نمازش باطل بوده (1) مثلًا بی وضو نماز خوانده، نمازش صحیح است (2).
(1) (گلپایگانی، صافی:) عادل نبوده، یا به جهتی نمازش باطل بوده..
(2) (بهجت:) و هم چنین اگر در اثناء نماز به یکی از این سه امر اطّلاع پیدا کرد، نیّت فرادی می کند و بقیه نماز را می خواند و نمازش صحیح است.
(زنجانی:) و ظاهراً جماعت هم می باشد. بنا بر این اگر چه سهواً پیش از امام سر از رکوع بردارد و به جهت تبعیت از امام جماعت، رکوع را زیاد کرده باشد، نمازش باطل نمی شود، هر چند زیادی سهوی رکوع نیز در نماز فرادی نماز را باطل می سازد.
(خوئی، تبریزی:) در صورتی که مثل زیاد کردن رکوع از کارهایی که نماز فرادی را و لو سهواً باطل می کند نکرده باشد، نمازش صحیح است. (فاضل:) نماز جماعت مأموم صحیح است.
- توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.
س 562: به نظر شما معنای عدالت چیست؟
ج: عدالت عبارت از حالت نفسانى است که باعث مىشود انسان هميشه تقوايى داشته باشد که مانع از ترک واجبات يا انجام محرمات شرعى است، و براى احراز آن، حسن ظاهر، کافى است.
س: تعريف، مفهوم و محدوده اصطلاح حُسْن ظاهر در احراز عدالت امام جماعت را به صورت شفاف و روشن بيان بفرماييد.
ج) حُسنِ ظاهر يعنى رفتار و کردار آن شخص که مشاهده مىشود بر طبق ميزان شرع است و گناهى از او ديده نشده است.
س: اگر کسى خودش مىداند که عدالت ندارد و گروهى مثلاً در يک ميهمانى خانوادگى به هنگام نماز او را به عنوان امام جماعت انتخاب کنند آيا مىتواند جلو بايستد و نماز بخواند يا بايد از اين کار پرهيز نمايد؟
ج) نماز آنان که او را عادل دانستهاند، صحيح است و بهتر آن است که قبول نکند ولى اگر قبول کرد هم نماز خودش و هم نماز مأمومين صحيح است.
س: چگونه مىتوان به عدالت امام جماعت پى برد؟
ج) از هر راهى که اطمينان به عدالت حاصل شود، اگر چه با اقتداى عدّهاى از اهل بصيرت و صلاح باشد کافى است بلکه حسن ظاهر نيز کفايت مىکند و در صورتى که عدالت محرز بوده، شک و ترديد فعلى مانع اقتدا نيست.
س 12: آیا عدالت معتبر در مجتهد و مرجع تقلید با عدالت معتبر در امام جماعت از حیث شدّت و ضعف تفاوت دارد؟
ج: با توجه به حسّاسيّت و اهميت منصب مرجعيت در فتوا، بنا بر احتياط واجب، شرط است که مجتهدِ مرجع تقليد علاوه بر عدالت، قدرت تسلّط بر نفس سرکش را داشته و حرص به دنيا نداشته باشد.
س 13: این که گفته میشود باید از مجتهدی تقلید نمود که عادل باشد، مقصود از عادل چه کسی است؟
ج: عادل کسى است که پرهيزگارى او به حدى رسيده باشد که از روى عمد مرتکب گناه نشود.
س: در مساجدى كه به صورت گذرى قصد اقتدا بر امام داريم به نظر مىرسد امكان احراز عدالت فراهم نيست چون فقط به اندازه اقامهى نماز توقف داريم. در اين صورت تكليف چيست؟ آيا مىتوان اقتدا كرد؟
ج) اگر از راه اقتدا کردن افرادِ موجّه به آن شخص، اطمينان به عدالت او پيدا کنيد، کافى است.
س 559: آیا اقتدا به امام جماعت بدون شناخت واقعی او جایز است؟
ج: اگر عدالت او نزد مأموم به هر طريقى ثابت باشد، اقتدا به او جايز و نماز جماعت صحيح است.
س 560: اگر شخصی اعتقاد به عدالت و تقوای فردی داشته باشد و در همان زمان معتقد باشد که شخص مزبور در مواردی به او ظلم کرده است، آیا میتواند او را بهطور کلی عادل بداند؟
ج: تا براى او احراز نشود که عمل آن امام جماعت که او آن را ظلم مىشمارد، با علم و اختيار و بدون مجوّز شرعى بوده، مجاز نيست که حکم به فسق او نمايد.
اجوبه الاستفتائات
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه اي.
مطابق نظر آيت الله سيستاني
۲پرسش: در نماز جماعت باید چه شرایطی در امام جماعت محقق شود تا بتوانیم به او اقتدا کنیم؟
پاسخ:
مهم در امام جماعت احراز عدالت وصحت قرائت است و عادل کسى است که کارهایى را که بر او واجب است بجا آورد ، و کارهایى را که بر او حرام است ترک کند .
و نشانه عدالت این است که در ظاهر شخص خوبى باشد، که اگر از اهل محل یا همسایگان، یا کسانى که با او معاشرت دارند حال او را بپرسند ، خوبى او را تصدیق نمایند .
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی سیستانی.
- جهر و اخفات در نماز جماعت
- فاصله بین زن و مرد در نماز
- قیمت نماز و روزه استیجاری امسال
- تکرار نماز جماعت چه حکمی دارد
- اقتدا به امام جماعت نماز واجب و احتیاط
- جای ایستادن امام جماعت نسبت به ماموم
- ایستادن بچه نابالغ در صف نماز جماعت
کلید: احراز عدالت امام جماعت احراز عدالت امام جماعت احراز عدالت امام جماعت احراز عدالت امام جماعت احراز عدالت امام جماعت احراز عدالت امام جماعت احراز عدالت امام جماعت احراز عدالت امام جماعت احراز عدالت امام جماعت احراز عدالت امام جماعت احراز عدالت امام جماعت احراز عدالت امام جماعت احراز عدالت امام جماعت احراز عدالت امام جماعت احراز عدالت امام جماعت احراز عدالت امام جماعت