نفقه چیست

نفقه چیست
فهرست این نوشتار:
نفقه
پرسش 10 . نفقه چيست و نفقه زن شامل چه چيزهايى مى شود؟
«نفقه» عبارت است از هزينه زندگى زن و نزديكان (مانند فرزندان، نوه ها، پدر و مادر و اجداد).
نفقه زن ـ كه تأمين آن بر عهده شوهر است ـ عبارت است از: تهيه غذا، پوشاك، وسايل زندگى، هزينه معالجه و درمان و مسكن (در حد متعارف و مناسب با شأن زن).
مخارج غيرضرورى
پرسش 18 . آيا علاوه بر نفقه و نيازهاى ضرورى زن، نيازهاى ديگر او نيز ـ از قبيل خريد كتاب ـ بر شوهر واجب است؟
همه مراجع: خير، تأمين نيازهاى ياد شده، براى شوهر واجب نيست. [2]
وجوهات شرعيه زن
پرسش 17 . آيا بدهى هاى شرعى زن – از قبيل كفّاره، خمس، رد مظالم و… – بر عهده شوهر است؟
همه مراجع: خير، پرداخت اين نوع بدهى ها، بر شوهر واجب نيست و اگر زن مال دارد، بايد خودش بدهد. در غير اين صورت، تكليفى ندارد.[3]
- [1]. امام، تحريرالوسيلة، ج 2، النفقات، م 8 ؛ صافى، هدايه العباد، ج 2، النفقات، م 8 ؛ تبريزى، منهاج الصالحين، ج 2، النفقات ؛ وحيد، منهاج الصالحين، ج 3، النفقات ؛ فاضل، جامع المسائل، ج 2، س 1310 ؛ سيستانى، منهاج الصالحين، ج 3، م 420 ؛ مكارم، توضيح المسائل، م 2062 ؛ نورى، توضيح المسائل، م 2408 ؛ بهجت، توضيح المسائل،م 1897 ؛ خامنه اى، استفتائات، س 383.
- [2]. امام، استفتائات، ج 3، احكام نفقه، س 15 ؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 1693، و ج 2، س 1310 و 1311 ؛ مكارم، استفتائات، ج 1، س 846 ؛ تبريزى، منهاج الصالحين، ج 2، النفقات ؛ وحيد، منهاج الصالحين، ج 3، النفقات ؛ صافى، هدايه العباد، ج 2، النفقات، م 8 ؛ بهجت، توضيح المسائل، م 1897 ؛ نورى، توضيح المسائل، م 2408 ؛ دفتر: خامنه اى ؛ سيستانى، منهاج الصالحين، ج 3، م 420.
- [3]. فاضل، جامع المسائل، ج 2، س 1313 ؛ سيستانى، منهاج الصالحين، ج 3، م 428 و دفتر: همه مراجع.(احكام روابط زن و شوهر، پرسمان).
[مسأله 2412]
مسأله 2412 زنی که عقد دائمی شده نباید بدون اجازه شوهر از خانه بیرون رود و باید خود را برای هر لذّتی (1) که او می خواهد، تسلیم نماید و بدون عذر شرعی از نزدیکی کردن او جلوگیری نکند. و اگر در اینها از شوهر اطاعت کند، تهیه غذا و لباس و منزل او و لوازم دیگری که در کتب ذکر شده بر شوهر واجب است (2) و اگر تهیّه نکند، چه توانایی داشته باشد یا نداشته باشد، مدیون زن است .
(1) (نوری ): برای هر کامیابی جنسی .. (فاضل ): برای هر لذّت متعارفی ..
(2) (اراکی ): تهیه غذا و لباس و منزل و لوازم دیگر او بر شوهر واجب است و اگر تهیّه نکند به تفصیلی که در کتب مفصل ذکر شده مدیون زن است .
(گلپایگانی )، (صافی ): تهیه غذا و لباس و منزل او بر شوهر واجب است ..
(خوئی )، (تبریزی ): مسأله زنی که عقد دائمی شده احتیاط در آن است که بدون اجازه شوهر برای کارهای جزئی نیز از خانه بیرون نرود هر چند با حق ّ شوهر منافات نداشته باشد و باید خود را برای هر لذتی که او می خواهد، تسلیم نماید و بدون عذر شرعی از نزدیکی کردن او جلوگیری نکند و تهیه غذا و لباس و منزل زن ( (خوئی ): ما دامی که بدون عذر از منزل او بیرون نرفته ) بر شوهر واجب است و اگر تهیّه نکند چه توانایی داشته باشد یا نداشته باشد، مدیون زن است .
(سیستانی ): مسأله زنی که عقد دائم شده حرام است بدون اجازه شوهر از خانه بیرون برود هر چند با حق ّ شوهر هم منافات نداشته باشد، مگر اینکه ضرورتی ایجاب کند یا ماندن در خانه برای او حرجی باشد یا مسکن مناسب او نباشد و باید خود را برای لذّتهای جنسی که حق ّ همسر است هر وقت که او می خواهد، تسلیم نماید و بدون عذر شرعی از نزدیکی کردن او جلوگیری نکند و تهیه غذا و لباس و منزل زن و تهیه احتیاجاتش بر شوهر واجب است و اگر تهیّه نکند چه توانایی داشته باشد یا نداشته باشد، مدیون زن است . و همچنین از حقوق زن است که مرد او را مورد اذیت و آزار قرار ندهد و با او بدون وجه شرعی ، تندی و خشونت نکند.
(مکارم ): مسأله زنی که عقد دائم شده بنا بر احتیاط نباید بدون اجازه شوهر از خانه بیرون رود، یا کاری در خارج خانه انتخاب کند (خواه اجازه لفظی باشد و یا از قرائن معلوم شود که او راضی است ) و بدون عذر شرعی از نزدیکی کردن او جلوگیری نکند؛ بر شوهر نیز واجب است که غذا و لباس و منزل و لوازم دیگر را مطابق معمول برای او تهیّه کند ( حتی هزینه طبیب و دارو و مانند آن ) و اگر تهیّه نکند بنا بر احتیاط بدهکار او خواهد بود، خواه توانایی داشته باشد یا نه .
(زنجانی ): مسأله زنی که عقد دائمی شده نباید بی عذر شرعی بدون اجازه شوهر از خانه بیرون رود و باید خود را برای هر لذّتی که او می خواهد و عذر شرعی برای زن در اجتناب آن نیست ، تسلیم نماید و اگر در اینها از شوهر اطاعت کند، تهیه غذا و لباس و منزل و سایر لوازم منزل او (با در نظر گرفتن شؤون زن ) بر شوهر واجب است ، و اگر تهیّه نکند؛ چه توانایی داشته باشد یا نداشته باشد، مدیون زن است .
[مسأله 2413]
مسأله 2413 اگر زن در کارهایی که در مسأله پیش گفته شد اطاعت شوهر را نکند (1) گناه کار است و حق ّ غذا و لباس و منزل (2) و همخوابی ندارد ولی مهر او از بین نمی رود.
(1) (خوئی )، (تبریزی ): حق ّ همخوابی ندارد و گناه کار است و مشهور فرموده اند که حق ّ غذا و لباس و منزل نیز ندارد. ولی این حکم مادامی که زن نزد شوهر است محل ّ اشکال است . و امّا مهر او، بدون اشکال از بین نمی رود.
(زنجانی ): بدون عذر شرعی اطاعت شوهر نکند .. (2) (زنجانی ): و سایر لوازم ..
(سیستانی ): مسأله اگر زن به وظائف زناشویی خود در برابر شوهر هیچ عمل نکند، حق ّ غذا و لباس و منزل بر او ندارد، هر چند نزد او بماند و اگر گاهی از تسلیم در برابر خواسته های جنسی مشروع او سرباز زند بنا بر احتیاط واجب نفقه اش ساقط نمی شود، و امّا مهر او با عدمتمکین ، به هیچ وجه ساقط نمی شود.
- توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید / جلد 2 / احکام نِکاح یا ازدواج و زناشویی / احکام عقد دائم / [مسأله 2413]
پرسش: می خواستم در مورد حدود و ثغور وظائف شوهر در مورد نفقه زن و مراقبت از او سوالی داشته باشم ؟
پرسش: میزان نفقه و تامین هزینه زندگی که بر مرد نسبت به همسرش واجب است چقدر است و چگونه تعیین می گردد ؟
حضرت آیت الله مکارم شیرازی
استفاده پنهانی از اموال شوهر برای تهیه جهیزیه و مخارج فرزند [نفقه]
پاسخ : در صورتیکه که شوهر حاضر به پرداخت نفقه لازم نباشد و راهی جز این نیست این کار به مقدار ضرورت جایز است ولی توجه داشته باشید تهیه جهیزیه بر عهده پدر نیست هرچند سزاوار است در این راه به فرزند خود کمک کند.
نفقه پدر بزرگ و مادر بزرگ [نفقه]
پاسخ : واجب النفقه محسوب نمی شوند ولی بهتر، رعایت حال آنهاست.
هزینه ازدواج پسر [نفقه]
پاسخ : جزء نفقه نیست ولی در صورتی که پسر ممکن است گرفتار گناه شود و پدر تمکن دارد احتیاط واجب آن است که پرداخت نماید.
پرداخت نفقه ی صغیر از اموال خود او [نفقه]
پاسخ : مانعی ندارد که از اموال صغیر برای نفقه او خرج شود.
حکم زنی که شوهرش مفقود شده است [نفقه]
پاسخ : زنى که شوهرش مفقود شده است چند حالت دارد:
الف)اگر صبر کند تا خبرى آید مانعى ندارد و باید نفقه او را از مال شوهرش داد.
ب) اگر انفاق کننده اى از ولى یا غیر او باشد باید صبر کند، مگر این که عسر و حرج شدید و ضرر مهمّى حاصل شود که حاکم شرع مى تواند او را طلاق دهد.
ج) در غیر این دو صورت، رفع امر به حاکم شرع مى کند و او به مدّت 4 سال از اطراف محلّ فقدان وى تحقیق مى کند، اگر خبرى نشد نخست به ولىّ او پیشنهاد طلاق مى کند و اگر او طلاق نداد خودش طلاق مى دهد سپس عدّه وفات نگه مى دارد (هر چند کفایت عدّه طلاق رجعى نیز قوى است امّا احتیاط مهماامکن ترک نشود) و بعد شوهر مى کند. اگر شوهر اوّل مادام که در عدّه است مراجعه کرد اولى است و اگر بعد از عدّه ـ حتى قبل از ازدواج مجدّد ـ شوهر اوّل بیاید طلاق نافذ است و تنها با رضایت طرفین و عقد جدید امکان بازگشت است.
واگذاری حق انتخاب محل سکونت به زوجه [نفقه]
پاسخ : معمولا هنگامى که مى گویند اختیار سکنى با زن است، اشاره به شهر مى باشد، مگر این که عبارت قباله دلالت بر بیشتر از این داشته باشد. و در صورت شک، تنها اختیار شهر با زوجه خواهد بود.
حق بودن و قابل اسقاط بودن نفقه [نفقه]
الف) نفقه زوجه حق است یا حکم؟
ب) آیا نفقه زوجه در ابتدای هر روز نسبت به همان روز قابل اسقاط است؟
ج) آیا نفقه زوجه نسبت به تمام زن مستقبل قابل اسقاط است؟
د) آیا شرط سقوط نفقه زوجه در ضمن عقد نکاح جایز است؟
پاسخ : نفقه زوجه حقّ است و می توان آن را اسقاط کرد به صورت شرط ضمن العقد یا بدون آن.
عدم توانایی زوج به پرداخت مهریه و نفقه [نفقه]
پاسخ : نسبت به پرداخت مهریه حق فسخ ندارد اما اگر نفقه را نپردازد و زوجه در عسر و حرج باشد می تواند از حاکم شرع تقاضای طلاق کند.
نفقه در فاصله بین عقد و مراسم عروسی [نفقه]
پاسخ : در این زمان نه نفقه بر عهده شوهر است و نه لازم است زوجه در کارهایش از شوهر اجازه بگیرد البته طبق رسم و عادتی که در محیط ما وجود دارد که دختر قبل از مراسم عروسی در خانه پدر زندگی می کند.
حکم زنی که شوهرش مفقود شده است [نفقه]
پاسخ : زنى که شوهرش مفقود شده است چند حالت دارد:
الف)اگر صبر کند تا خبرى آید مانعى ندارد و باید نفقه او را از مال شوهرش داد.
ب) اگر انفاق کننده اى از ولى یا غیر او باشد باید صبر کند، مگر این که عسر و حرج شدید و ضرر مهمّى حاصل شود که حاکم شرع مى تواند او را طلاق دهد.
ج) در غیر این دو صورت، رفع امر به حاکم شرع مى کند و او به مدّت 4 سال از اطراف محلّ فقدان وى تحقیق مى کند، اگر خبرى نشد نخست به ولىّ او پیشنهاد طلاق مى کند و اگر او طلاق نداد خودش طلاق مى دهد سپس عدّه وفات نگه مى دارد (هر چند کفایت عدّه طلاق رجعى نیز قوى است امّا احتیاط مهماامکن ترک نشود) و بعد شوهر مى کند. اگر شوهر اوّل مادام که در عدّه است مراجعه کرد اولى است و اگر بعد از عدّه ـ حتى قبل از ازدواج مجدّد ـ شوهر اوّل بیاید طلاق نافذ است و تنها با رضایت طرفین و عقد جدید امکان بازگشت است.
هزینه مداوای بیماری زوجه [نفقه]
پاسخ : مداوا در حدّ متعارف جزء نفقه است.
هزینه های درمانی زوجه [نفقه]
پاسخ : احتیاط واجب آن است که شوهر هزینه درمان او را بدهد.
شرط عدم نفقه در عقد دایم [نفقه]
پاسخ : این شرط اشکال دارد; ولى زن مى تواند نفقه خود را به او ببخشد.
نفقه زوجه ای که قادر به نزدیکی نیست [نفقه]
پاسخ : در صورتى که زن مقصّر نبوده باشد، احتیاط واجب آن است که مرد نفقه او را بپردازد.
نفقه در فرض ادعای ناشزه بودن همسر [نفقه]
پاسخ : اگر جدا از هم زندگى مى کنند، و زن مجوّزى براى این کار ندارد، ناشزهاست و حقّ نفقه ندارد.
نفقه مطلقه ای که صیغه طلاق او خوانده نشده [نفقه]
پاسخ : هرگاه شوهر تمام حقوق زن را پرداخته، و به کسى وکالت داده که صیغه طلاق زن را جارى کند، و او کوتاهى کرده و صیغه طلاق را جارى نکرده و به شوهر هم اطّلاع نداده، شوهر ضامن نفقه زن در این مدّت نمى باشد.
نفقه اقارب [نفقه]
پاسخ : منظور از اقارب پدر و مادر و فرزند است; و شرط و شروط خاصّى ندارد. ولى نفقه همسر در هر حال باید پرداخته شود.
حقوق شرعیه زن و فرزند پس از اثبات نسب [نفقه]
پاسخ : حقوق شرعیّه این زن و بچّه بعد از اثبات ازدواج و تولّد، در هر حال ثابت است.
خودداری از تمکین در صورت پرداخت نشدن نفقه [نفقه]
پاسخ : احتیاط واجب آن است که زن از تمکین خوددارى نکند; ولى مى تواند با اجازه حاکم شرع از اموال او به مقدار نفقه خود بردارد.
استفاده پنهانی از پول شوهر برای هزینه های زندگی [نفقه]
پاسخ : اگر شوهر هزینه های لازم آنها را به طور متعارف می پردازد این کار جایز نیست.
نفقه قبل از زفاف [نفقه]
پاسخ : نفقه ندارد.
نفقه فرزند همسر [نفقه]
پاسخ : هرگاه شما تبرّعاً و بدون قرارداد با پدر او نفقه بچه را داده اید نمى توانید چیزى از او مطالبه کنید ولى اگر با امر یا اجازه پدر او این کار انجام گرفته، مطالبه نفقه مانعى ندارد.
نفقه فرزند نامشروع [نفقه]
پاسخ : چنین مادرى حقّ نفقه ندارد ولى نفقه فرزند نامشروع بر پدر واجب است.
پرداخت نقدی نفقه به همسر [نفقه]
پاسخ : مانعى ندارد که شوهر به همسرش در تهیّه نفقه وکالت دهد و بر زن لازم است که طبق آن شرط عمل کند. این در صورتى است که شوهر به زن وکالت در تهیّه نفقه بدهد ولى اگر حقّ نفقه را به او واگذار مى کند زن در مصرف آن مختار است.
پرداخت هزینه های خواهر و مطالبه آن از همسر او [نفقه]
پاسخ : خواهر شما از شوهرش نفقه تمام این مدّت را طلبکار است و جزء ترکه او محسوب مى شود و شما در صورتى مى توانید آنچه را داده اید از ترکه بردارید که با خواهرتان قرار گذاشته باشید که به عنوان وام نفقه او را مى دهید، یا قراین روشنى براین معنا وجود داشته باشد.
نفقه پدر و مادر فقیر [نفقه]
پاسخ : فرقى میان پسر و دختر ازاین نظر نیست و نفقه پدر و مادر فقیر بر هر دو واجب است.
موارد مشمول نفقه [نفقه]
پاسخ : آنچه واقعاً مورد حاجت است ومرد قدرت بر آن دارد بر او لازم است.
هزینه های مداوای همسر [نفقه]
پاسخ : مداوا در حد متعارف جزء نفقه است.
نفقه ولد الزنا [نفقه]
پاسخ : بر عهده زانى است.
طلاق در صورت خودداری از پرداخت نفقه [نفقه]
پاسخ : حاکم شرع باید از مال زوج نفقه را بپردازد و اگر میسّر نشود به او تکلیف طلاق کند و اگر طلاق ندهد شخصاً او را طلاق مى دهد.
نفقه در صورت مشکوک بودن طلاق [نفقه]
پاسخ : مادامى که وقوع طلاق مشکوک است در حکم زوجه اوست.
حکم نفقه کسی که به دلیل عدم پرداخت مهریه تمکین نمی کند [نفقه]
پاسخ : در صورتی که مهریه او نقد بوده و شوهر توان پرداخت آن را یکجا یا به اقساط دارد و نمی پردازد، و زن بدین خاطر تمکین نمی کند، نفقه تعلق می گیرد در غیر این صورت نفقه تعلق نمی گیرد.
زمان وجوب نفقه [نفقه]
پاسخ : در صورتی که بعد از عقد تمکین از سوی همسر حاصل باشد نفقه او واجب است و اگر به میل خود از آن صرف نظر کند ساقط می شود.
ادعای زوج و زوجه در مورد تمکین [نفقه]
پاسخ : هرگاه ظاهر حال زوجه اى که نزد مرد زندگى مى کند تمکین مى باشد و شوهر ادعاى خلاف آن را کند باید ثابت نماید و اگر ظاهر حال عکس آن باشد ادّعاى زوج مقبول است. استفتائات آیت الله مکارم شیرازی.
لينك كوتاه مطلب: https://hadana.ir/?p=23250
*- ضمنا شما می توانید از اینجا مشترک خبرنامه سایت شوید و جدید ترین مطالب را دریافت کنید.
*- ويژه نامه احكام روابط زن و شوهر
- اجازه شوهر براي بيرون رفتن از منزل
- وظایف زن و شوهر نسبت به یکدیگر چیست
- وظیفه زن نسبت به شوهر
- وظایف مرد در خانواده
- سقط جنین براي حفظ جان مادر
- حكم سقط جنين ناقص الخلقه
كليد: نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست يد: نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست يد: نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست يد: نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست نفقه چیست