نجس شدن آب کر و قلیل

نجس شدن آب کر و قلیل
فهرست این نوشتار:
در نوشتار قبل طهارت و نجاست آب مضاف و مطلق مطرح شد از اینجا کلیک کنید و مطالعه نمایید.
2- آب قلیل اگر نجاست به آن برسد، نجس می شود اما آب کر اگر نجاست به آن برسد در صورتی که بو، رنگ و مزه آن را تغییر دهد، نجس می شود .
[آبی که عین نجاست به آن برسد]
مسأله 52 آبی که عین نجاست، مثل خون و بول به آن برسد و بو یا رنگ یا مزه آن را تغییر دهد، اگر چه کر یا جاری باشد نجس میشود. ولی اگر (1) بو یا رنگ یا مزه آن، به واسطه نجاستی که بیرون آن است (2) عوض شود، مثلًا مرداری که پهلوی آب است بوی آن را تغییر دهد نجس نمیشود (3).
(1) (سیستانی:) بلکه اگر..
(2) (زنجانی:) و به آن متصل نیست..
(3) (سیستانی:) بنا بر احتیاط لازم نجس میشود.
(مکارم:) مسأله هر گاه آبی بر اثر مجاورت و نزدیکی با عین نجس، بوی نجس بگیرد پاک است مگر این که عین نجس به آن برسد، در عین حال اجتناب از آن بهتر است.
[ آبی که عین نجاست در آن ریخته شود]
مسأله 53 آبی که عین نجاست مثل خون و بول در آن ریخته و بو یا رنگ یا مزه آن را تغییر داده (1)، چنانچه به کر یا جاری متصل شود، یا باران بر آن به بارد، یا باد، باران را در آن بریزد (2)، یا آب باران در موقع باریدن از ناودان در آن جاری شود و (3) تغییر آن از بین برود پاک میشود (4). ولی باید آب باران یا کر یا جاری با آن مخلوط گردد (5).
(1) (زنجانی:) اگر به خودی خود تغییر آن از بین برود پاک نمیشود ولی..
(2) (بهجت:) یا آب باران از ناودان در آن جاری شود و تغییر آن از بین برود، پاک میشود و اگر قبل از اتّصال به کر یا جاری یا باریدن باران تغییر از بین برود همین قدر که آب کر یا جاری به آن متّصل شود و یا آب باران به آن برسد پاک میشود و لازم نیست با آن مخلوط شود.
(3) (خوئی، تبریزی، سیستانی:) و در تمام این صُوَر..
(4) (اراکی، تبریزی:) بقیه مسأله ذکر نشده.
(5) (گلپایگانی، صافی، فاضل:) بنا بر احتیاط واجب باید آب باران (گلپایگانی، صافی: در حال باریدن) یا کر یا جاری با آن مخلوط گردد.
(خوئی، زنجانی:) بنا بر احتیاط مستحب آب باران یا کر یا جاری با آن مخلوط گردد.
(مکارم:) مسأله هر گاه آبی که بو یا رنگ و یا طعم آن بر اثر نجاست تغییر کرده خود به خود رنگ و بو و طعمش از بین برود پاک نمیشود، مگر این که با آب کر یا باران یا جاری مخلوط گردد.
[اگر چیز نجس را در آب کر یا جاری فرو برند]
مسأله 54 اگر چیز نجس را در آب کر یا جاری فرو برند (1)، و در چیزهایی که قابل فشار دادن است مانند فرش و لباس، طوری فشار، یا در داخل آب حرکت دهند که آب داخل آن خارج شود چنانچه از چیزهایی باشد که در دفعه اول پاک میشود، آبی که بعد از بیرون آوردن، از آن میریزد پاک است و اگر از چیزهایی باشد که باید دو مرتبه آن را در آب فرو برند تا پاک شود، آبی که بعد از دفعه دوم از آن میریزد، پاک میباشد.
این مسأله در رساله آیت اللّه مکارم نیست
(1) (اراکی:) آبی که بعد از بیرون آوردن از آن میریزد پاک است. [پایان مسأله] (خوئی، سیستانی، تبریزی:) مسأله اگر چیز نجس را در کر یا جاری تطهیر نمایند (خوئی، سیستانی: در شستنی که با آن پاک میگردد) آبی که بعد از بیرون آوردن از آن میریزد، پاک است.
(گلپایگانی، بهجت، صافی:) مسأله اگر چیز نجسی را در آب کر یا جاری آب بکشند، آبی که بعد از بیرون آوردن، از آن میریزد پاک است (بهجت: پاک و پاک کننده است).
(فاضل:) مسأله اگر چیز نجس که نیاز به فشار دادن ندارد را در آب کُر یا جاری آب بکشند، آبی که بعد از بیرون آوردن از آن میریزد پاک است، ولی چیزهایی که مثل لباس و فرش بنا بر احتیاط در آب کُر و یا جاری هم نیاز به خارج کردن غساله آن با فشار و مانند آن دارد، بنا بر احتیاط غساله آن نجس است.
(زنجانی:) مسأله اگر چیز نجسی را در آب قلیل آب بکشند، از آبی که بعد از بیرون آوردن، از آن میریزد بنا بر احتیاط باید اجتناب کرد و اگر در غیر آب قلیل آب بکشند آبی که از آن میریزد پاک است.
(نوری:) مسأله آبی که برای پاک کردنشی ء نجس شده استعمال میشود و آن را غُساله مینامند اگر تطهیر با آب قلیل باشد، نجس است؛ ولی اگر در آب کر یا جاری تطهیر نمایند، آبی که بعد از بیرون آوردن از آن میریزد، پاک است.
- توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی
تعریف آب قلیل [آب قلیل ]
پرسش : به چه نوع آبی، آب قلیل می گویند؟
پاسخ : آب قلیل آبى را گویند که از مقدار کر کمتر باشد و از زمین نجوشد.
اتصال نجاست به آب قلیل [آب قلیل ]
پرسش : اگر نجاستی به آب قلیل برسد آیا آب قلیل نجس می شود؟
پاسخ : هرگاه چیز نجسى به آب قلیل برسد آن را نجس مىکند (بنابر احتیاط واجب) امّا اگر از بالا بریزند، فقط آن مقدار که به نجس رسیده نجس مىشود و اگر به صورت فوّاره از پایین به بالا رود و به چیز نجسى برسد، قسمت پایین آن نجس نمىشود.
انتقال نجاست توسط غساله [آب قلیل ]
پرسش : غساله آب قلیل نجس کننده نیز هست یا فقط نجس می باشد؟
پاسخ : نجس و نجس کننده است.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی
- آب مطلق و مضاف چیست
- فرق آب كر با آب قليل در چيست
- آب جاری چیست
- احکام آب باران چیست
- احکام آب چاه چیست
- آب کر چند لیتر است
- تعريف آب راكد چيست
- اگر قسمتي از آب كر يخ ببندد
- احکام آبهاآیت الله خامنه ای
- احكام آبها طبق نظر آيت الله سيستاني
سلام.
اگر آب لوله به نجاست (در دستشويي) بخورد و سپس به شلوار بخورد شلوار نجس مي شود؟
پ.ن:بو يا رنگ نجاست در شلوار مشاهده نمي شود..
سلام علیکم
ترشحات آب کر اگر همراه با عین نجاست نباشد، پاک است.
وفقکم الله لکل الخیر
باسلام
اگر حوضی را که کمتر از اب کر است و اب آن نجس شده(رنگ،بو،مزه تغییر نکرده)
را به اب شهری متصل کنیم انگاه اب حوض نجس محسوب می شود یا پاک
سلام علیکم
اگر عین نجاست در آن هست، جایی که نجاست هست نجس است اما اگر عین نجاست از بین می رود تمام آن پاک می شود.
وفقکم الله لکل الخیر