سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد

سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد عليه السلام
فهرست این نوشتار:
سیره علمی امام جواد(ع)، الگویی برای آزاداندیشی

حضرت آیتالله خامنهای در این باره گفتهاند که ایشان «اولین کسی بود که بهطور علنی بحث آزاد را بنیانگذاری کرد. در محضر مأمون عباسی با علما و داعیهداران و مدعیان و موجهان درباره دقیقترین مسائل حرف زد و استدلال کرد و حقانیت سخن خود را ثابت کرد. بحث آزاد میراث اسلامی ماست. بحث آزاد در زمان ائمهی هدی رایج بوده است و در زمان امام جواد بوسیله آن امام بزرگوار با آن شکل نظیف انجام گرفته است.» (۶۰/۲/۶۵)
آغاز رویکرد جدید در امامت
امام جواد علیهالسلام از منظری یک وضعیت ویژه نیز داشتند که ایشان را از دیگر ائمه علیهمالسلام متمایز میکند. این که مباحثات بین مذهبی مطرح در دورهی امام رضاعلیهالسلام یکدفعه به ایشان منتقل شد. در حالی که مثلاً در دورهی امام باقر علیهالسلام مناظرات بین مذهبی چندان پررنگ نبود.
همچنین از اواخر دورهی بنیامیه و اوایل دورهی بنیعباس، ماجرایی آغاز شد که آنها خود آن را «نهضت ترجمه» نام نهادند. نهضت ترجمه به بنیعباس ربطی ندارد، ولی آنها خیلی طرفدار این جریان بودند. در این جریان، متون معرفتی ایران، روم و یونان به زبان عربی ترجمه شد و فضاهای جدید معرفتی در حوزهی مسلمانها پدید آمد. مثلاً مسلمانان در سدهی نخست بیشتر نقلگرا بودند و تفکر عقلانی به این معنی که خودشان فکر کنند و سؤال کنند، کمتر جریان داشت. ائمه علیهمالسلام نیز طبیعتاً محدودیت داشتند و امکان بروز و عرضه نداشتند. عالمان اهل سنت در برابر سؤالات جدید که پدید میآمد، قدرت پاسخگویی نداشتند. سؤال فقهی نبود که بگوییم پیامبر اکرم صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم اینگونه فرمودند، بلکه سؤال از اصل توحید و مانند آن بود.
فضای جدید، شبهات جدید
پس از شهادت امام رضا علیهالسلام، امام جواد علیهالسلام حدوداً در سن هشت سالگی به عنوان امام شیعیان مطرح شدند. در آن زمان پیش فرض یحیی بن اکثم این بود که ما بر پدر ایشان -یعنی امام رضا علیهالسلام- نمیتوانستیم پیروز شویم، چون واقعاً بزرگ و عالم بود، اما این کودک است. پس ما اگر بتوانیم حیثیت امام جواد علیهالسلام را خدشهدار کنیم، در واقع توانستهایم تفکر شیعی دال بر امامت را خدشهدار کنیم.
حدوداً یک سؤال یحیی بن اکثم را امام جواد علیهالسلام به ۶۴ سؤال فرعی تقسیم کردند و نشان دادند که اصلاً نیازی به پاسخگویی نیست، چون این فرعیات به ذهن یحیی بن اکثم هم خطور نمیکرده است.
امام و مناظرات بین مذهبی

آداب مناظره
بُرد رسانهای مناظرهها و جوابهای آن حضرت نیز بیشتر بود. به خاطر اینکه یک طرف مناظره یک کودک هشت تا ده ساله بود. یعنی مردم این مناظره را گزارش میکردند. حتی نقل است که یحیی بن اکثم (یک پیرمرد شصت، هفتاد ساله) خدمت امام جواد علیهالسلام آمد و نشست و مبهوت شد و رفت. بنابراین گزارشهای این مناظرهها باابهتتر جلوه میکرد.
لينك كوتاه مطلب: https://hadana.ir/?p=19269
*- ضمنا شما مي توانيد از اينجا مشترك خبرنامه سايت شويد و جديد ترين مطالب را دريافت كنيد.
آيا مقام امامان با هم فرق مي كند
سن ازدواج عايشه با پيامبر صلي الله
كليد: سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد سیره علمی آزاد اندیشی امام جواد