کوتاه و طولانی شدن عمر
كوتاه شدن عمر طبيعى انسان در قرون اخير عوامل متعددى دارد از جمله:
الف) تاثيرات صنايع آلودگى محيط زيست و…
ب) كيفيت زيست كنونى بشر هر چند زندگى را آسانتر ساخته ولى تدريجا با كمتر ساختن فعاليتهاى بدنى ميزان مقاومت و مصونيت آن در برابر آسيبها را كاهش داده است.
ج) بشر در جهان كنونى بيش از همه اعصاردر اضطراب و آلام روحى و بيماريهاى عصبى به سر مىبرد به طورى كه طبق برخى از آمارها در كشورى مانند آلمان روزانه چهار ميليون قرص خواب مصرف مىشود.
د) مصنوعات غذايى امروزه از نظر كيفيت و تناسب با ارگانيسم انسان نسبت به گذشته مطلوبيت كمترى دارد و عامل بسيارى از بيماريها مانند انفاركتوس قلبى و… است.
ه) به گفته الكسيس كارل رشته دانش پزشكى در عين آنكه بسيارى از بيماريها را درمان مىكند ولى با حفظ و بقأ بيشتراجسام ضعيف باعث ضعف تدريجى نسل بشر گرديده است.
6) در روايات اسلامى آمده است كه قطع رحم و بريدن از فاميل نزديك باعث كوتاهى عمر انسان مى شود.
به طور كلى از روايات اسلامى استفاده مى شود كه مهمترين عامل در بى بركتى عمر و كوتاهى آن، گناه و معصيت الهى است. البته هر نوع گناهى در اين موضوع تأثيرگذار و نقش آفرين است هر چند برخى گناهان در كوتاه شدن عمر و مرگ هاى زودرس اين روايت بسيار گويا و روشنگر است كه مى فرمايد: «من يموت بالذنوب اكثر ممن يعيش بالاعمار كسانى كه به سبب گناهان مى ميرند بيشتر از كسانى هستند كه با عمر زندگى مى كنند. (بحارالانوار، ج 37، ص 354)
در روايتى كه آثار انواع گناهان در آن بيان شده است، آمده است: «و التى تعجل الفناء قطيعه الرحم… گناهى كه نابودى و هلاكت را تسريع مى كند و جلو مى اندازد قطع رحم است. (بحارالانوار، ج 73، ص 374) و همين مطلب در بحارالانوار، ج 74، ص 137 نيز آمده است.
پرسمان