فوت نائب حج و تکلیف اجرت و منوب عنه

فوت نائب حج و تکلیف اجرت و منوب عنه
4- فوت نايب
158- اگر نايب بعد از احرام و دخول حرم بميرد، از منوبٌعنه مجزى است؛[1] و در جريان اين حكم در حج تبرّعى، اشكال است؛ بلكه در غير حَجةالاسلام، خالى از اشكال نيست.[2]
[1] ( 1). آية اللَّه نورى: مجزى است مطلقاً.
[2] ( 2). آيات عظام بهجت، صافى، گلپايگانى: بعد از احرام و پس از دخول حرم كافى است و در اين حكم بين حجةالاسلام و غير آن و بين نيابت به مزد و اجرت و تبرّع فرقى نيست.
آية اللَّه تبريزى، آية اللَّه خويى: چنانچه نايب بعد از احرام بميرد كفايت از منوبٌعنه مىكند هرچند مردنش قبل از دخول حرم باشد بنابر اظهر، و در اين مورد فرقى بين حَجّةالاسلام و غير آن نيست، و همچنين فرقى نيست بين اينكه نيابت به اجرت باشد يا به تبرع.
آية اللَّه مكارم: در حكم مذكور فرقى بين حَجّةالاسلام و غير آن و اقسام نيابت نيست.
آية اللَّه سيستانى: اگر بعد از احرام و قبل از دخول حرم بميرد محل اشكال است و اگر بعد از دخول حرم باشد مجزى است و در اين حكم فرقى بين حَجّةالاسلام و غير آن نيست ولى در مورد حجّ تبرعى اشكال است.
آية اللَّه خامنه اى: تفاوتى ندارد كه نيابت او مجانى بوده يا با اجرت، و براى حَجة الاسلام بوده يا حج واجبى ديگر.
منبع: سایت هدانا برگرفته از مناسك حج با حواشى و مطابق با فتاوای دوازده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: خامنه ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، وحید خراسانی، بهجت،فاضل ، خویی، گلپایگانی، تبریزی.