علامه مصباح: صندلی مسئولیت، هدف نیست؛ وسیلهای برای خدمت به مردم در جهت كسب رضای الهی است
صندلی مسئولیت، هدف نیست؛ وسیلهای برای خدمت به مردم در جهت كسب رضای الهی است
حضرت آیتالله مصباح یزدی، رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در جمع گروهي از پرسنل نیرو انتظامی سراسر کشور با اشاره به این که بسیاری از مشکلاتی که انسان با آنها مواجه میشود، بازتاب رفتار خود اوست، ادامه داد: اگر انسان طبق خواسته خداوند متعال، قدم بردارد، حتی زندگی دنیایی او هم بهتر میشود؛ البته به شرطی که ایمان در دل، و تقوا در عمل وجود داشته باشد. اما چنین نگرشی با آنچه در این عصر در رفتارهای اطراف خود میبینیم، سنخیت ندارد.
آیتالله مصباح یزدی با استناد به آیاتی از قرآن کریم اظهار داشت: خداوند برای توجه دادن مردم به خویش، علاوه بر هدايت ايشان از طريق ارسال پیامبران، مشکلاتی را در نتيجه اعمالشان برای آنها به وجود میآورد تا متضرع شوند و به سوي خداوند بازگردند؛ به عبارت بهتر سختیها عاملی است که توجه انسانها را به خدا جلب میکند و زمینه را برای دریافت رحمتهای الهی فراهم ميسازد. اما زماني كه سختیها برطرف شد، آدمي باز خدا را فراموش كرده، و سختی و مشکلات را لازمه زندگی طبیعی بشر میداند! با پيدايش چنین تفکری در جامعه بشري خداوند نیز آنها را به عذاب گرفتار میکند.
استاد اخلاق حوزه علمیه قم، نعمتهای الهی را نيز نوعی از آزمایش الهی عنوان کرد و با استناد به آیه ديگری از قرآن، گفت: خداوند هم به وسيله سختیها، و هم به واسطه نعمتها بشر را امتحان میکند، تا نیکوکاران از بدکاران به خوبی شناخته شوند. همچنانكه در آیه ديگری از قرآن کریم خداوند هدف آفرینش این عالم همراه با مرگ و حیات را آزمایش و امتحان انسان عنوان میکند. بر این اساس وجود آدمي برای آزمایش است.
وی با بیان این که حتی پیامبران الهی نیز مورد امتحان قرار گرفتهاند، ادامه داد: آزمایشهای الهی دو گونه است: امتحانات فردی و آزمونهاي اجتماعی؛ اگر مؤمنان بتوانند از آزمایشهای اجتماعی سربلند بیرون بیایند، خداوند برکات خود را از زمین و آسمان بر آنها نازل میکند.
آیتالله مصباح یزدی با اشاره به این که نسبت عمر انسانها در دنیا به حیات ابدی آنها در آخرت، مانند چشم بر همزدنی است، تأكيد كرد: همه ما در عرصههای مختلف اجتماعي در زمينه مسايل نظامی، سیاسی، اقتصادی، صنعتی، علمی و نظایر آن از سوي خدا آزموده ميشويم.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با طرح اين سؤال که ما و مردم جامعه ما تا چه اندازه با چنین نگرشی نسبت به زندگی خود در این دنیا، مينگریم، افزود: آیا مسئولان کشور، پست و مقامشان را عرصهاي براي امتحانی الهی میدانند، یا جايگاهي میدانند که در نتيجه زحمات فراوان به آن دست یافتهاند و باید از آن استفاده کنند؟ آیا صندلی مسئولیت را ابزار امتحان و وسیلهای برای خدمت به مردم در جهت رضای الهی میدانند، یا آن را هدف نهايي تلاشهاي خود میپندارند؟
وی با تأكيد بر اهميت توجه به تفاوت این دو دیدگاه، اظهار داشت: خطاهايی که مردم عالم از اول خلقت تا کنون مرتكب شدهاند، ریشه در اشتباه در همین نگرش بوده است.
استاد اخلاق حوزه علمیه قم افزود: مشکل اصلی ما این است که دلداده دنیا هستیم و دنیا را هدف میپنداریم، نه وسیله! حل این مشکل نیز در آن است که بدانیم و باور کنیم که حقیقتِ ماندنی و جاودان، آخرت است.
علامه مصباح یزدی خاطر نشان كرد: همه پیامبران الهی آمدند تا نگرش ما را نسبت به زندگي دنيا اصلاح کنند، تا در نتيجه، رفتار ما نیز درست شود. منظور از اين سخن اين نيست كه کار دنیایی انجام ندهیم، بلکه کار دنیا را نیز برای رضای خدا انجام دهیم.
وي افزود: امیرالمؤمنین عليهالسلام با سختی و مرارت چاههای متعددی را در مدینه حفر کرد، اما بلافاصله همه آنها را در راه رضای خدا وقف میکرد. خدا نمیگوید کار نکن؛ کار کن، اما برای رضاي خدا.
آیتالله مصباح یزدی در پایان اظهار داشت: اگر پست و مقام را برای حفظ امنیت کشور، هدایت مردم و دستگیری از مظلوم خواستیم، ارزش دارد.
منبع:هدانابرگرفته از پایگاه اطلاعرسانی آثار حضرت آیتالله مصباح یزدی