شرايط غسل

شرايط غسل
1- آموزش غسل کردن را حتما از اینجا کلیک کنید و مطالعه نمایید.
2- شرایط وضو و غسل را از اینجا کلیک کنید و به صورت جامع مطالعه نمایید
پرسش 99 . آيا انجام غسل هم شرايطى دارد؟
همه مراجع: آرى، تمام شرايطى كه براى وضو بيان شد، در غسل نيز شرط است.
تبصره 1. شرايط غسل عبارتند از:
- آب غسل پاك باشد.
- آب غسل مطلق باشد (مضاف نباشد).
- آب غسل مباح باشد (غصبى نباشد).
- ظرف آب غسل مباح باشد.
- ظرف آب غسل طلا و نقره نباشد.
- اعضاى غسل پاك باشد.
- براى غسل گرفتن وقت باشد.
- با قصد قربت باشد.
- در كارهاى غسل از ديگرى كمك نگيرد.
- استعمال آب براى او مانعى نداشته باشد.
- مانعى از رسيدن آب بر اعضاى غسل نباشد.
تبصره 2. بين وضو و غسل تفاوت هايى وجود دارد كه در عنوان «تفاوت غسل و وضو» بيان شده است.
[1]. توضيح المسائل مراجع، م 380.
[2]. توضيح المسائل مراجع، شرايط وضو و غسل. (احكام وضو، غسل و تيمم-پرسمان).
[تمام شرطهایی که برای صحیح بودن وضو گفته شد]
مسأله 380 تمام شرطهایی که برای صحیح بودن وضو گفته شد مثل: پاک بودن آب و غصبی نبودن (1) در صحیح بودن غسل هم شرط است (2) ولی در غسل لازم نیست بدن را از بالا به پایین بشوید (3) و نیز در غسل ِ ترتیبی، لازم نیست بعد از شستن هر قسمت، فوراً قسمت دیگر را بشوید، بلکه اگر بعد از شستن سر و گردن مقداری صبر کند و بعد طرف راست را بشوید و بعد از مدّتی طرف چپ را بشوید اشکال ندارد. (4) ولی کسی که نمیتواند از بیرون آمدن بول و غائط خودداری کند، اگر (5) به اندازهای که غسل کند و نماز بخواند، بول و غائط از او بیرون نمیآید (6)، (چنانچه وقت تنگ باشد (7))، باید هر قسمت را فوراً بعد از قسمت دیگر غسل دهد و بعد از غسل هم فوراً نماز بخواند. و هم چنین است حکم زن مستحاضه که بعداً گفته میشود.
(1) (بهجت:) مثل پاک بودن آب..
(2) (زنجانی:) تمام شرطهایی که برای صحیح بودن ِ وضو به نحو فتوا یا احتیاط (از هر قسم) گفته شد، در صحیح بودن ِ غسل هم به همان گونه شرط است..
(3) (بهجت:) اما در ترتیبی، أحوط است..
(4) (فاضل:) مگر زن مستحاضه که حکم آن بعداً گفته میشود. [پایان مسأله] (خوئی، سیستانی، تبریزی، زنجانی:) در غسل ترتیبی، لازم نیست بعد از شستن ِ سر و گردن فوراً بدن را بشوید، پس اگر بعد از شستن سر و گردن صبر کند و بعد از مدّتی (زنجانی: مدت زیادی) بدن را بشوید (تبریزی: طرف راست و چپ را بشوید) اشکال ندارد، بلکه لازم نیست تمام سر و گردن یا بدن را یک مرتبه بشوید، پس جایز است مثلًا سر را شسته و بعد از مدّتی (زنجانی: مدت زیادی) گردن را بشوید..
(5) (گلپایگانی، صافی:) اگر در تمام وقت..
(6) (خوئی، سیستانی، تبریزی:) باید فوراً غسل کند و بعد از غسل هم فوراً نماز بخواند. [پایان مسأله] (زنجانی:) در صورتی که وقت تنگ باشد که نتواند پس از غسل وضو بگیرد، لازم است فوراً بدون فاصله غسل کند و بعد از غسل هم فوراً نماز بخواند و در غیر این صورت لازم نیست فوراً غسل کند. [پایان مسأله]
(7) [قسمت داخل پرانتز در رساله آیات عظام: اراکی، گلپایگانی و صافی نیست] (مکارم:) مسأله شرایطی که برای وضو گفته شد مانند پاک بودن آب و غیر آن در غسل هم شرط است ولی در غسل لازم نیست که از بالا به پایین بشوید و فاصله افتادن میان شستن اعضا در غسل ترتیبی نیز اشکالی ندارد، مگر در مورد کسی که نمیتواند بول و غائط خود را حفظ کند که باید پشت سر هم به جا آورد و فوراً نماز بخواند، هم چنین در زن مستحاضه.
- توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.
لينك كوتاه مطلب: https://hadana.ir/?p=19177
*- ضمنا شما می توانید از اینجا مشترک خبرنامه سایت شوید و جدید ترین مطالب را دریافت کنید.
شستن بدن در غسل از بالا به پايين
آيا هنگام غسل بايد بر بدن دست كشيد
آيا تمام موها را بايد در غسل شست