بر اساس آیه ۴۸ سوره عنکبوت چرا پیامبر امی و بی سواد بود
بر اساس آیه ۴۸ سوره عنکبوت چرا پیامبر امی و بی سواد بود
وَمَا كُنتَ تَتْلُوا۟ مِن قَبْلِهِۦ مِن كِتَٰبٍۢ وَلَا تَخُطُّهُۥ بِيَمِينِكَ ۖ إِذًۭا لَّٱرْتَابَ ٱلْمُبْطِلُونَ۴۸
تو هرگز پیش از این کتابی نمیخواندی، و با دست خود چیزی نمینوشتی، مبادا کسانی که در صدد (تکذیب و) ابطال سخنان تو هستند، شک و تردید کنند!
پرسش: امى بودن كه در قرآن بر پيامبر پيش از بعثت اطلاق شده به چه معناست و آيا امى بودن تأثيرى در نزول وحى يا امانتدارى او داشته است؟
پاسخ:
يكى از ويژگىهاى پيامبر اسلام (صلى الله عليه وآله)، اين است كه او امّى بوده و درباره پيامبران ديگر، چنين امرى، بيان نشده است. درباره امى بودن حضرت، نكات زير، لازم به ذكر است:
1 منبع اين مطلب، در درجه اول، خود قرآن است. در آيات 157 و 158 سوره اعراف، پيامبر با صفت «النَّبِىَّ الْأُمِّىَّ»(1) توصيف شده است. منبع بعدى، تاريخ است مورّخان مسلمان و حتى غير مسلمان، ادّعا نكردهاند كه آن حضرت در دوران خردسالى، نوجوانى، جوانى و يا پيرى، نزد معلّم و آموزگارى، خواندن يا نوشتن آموخته باشد. به عنوان نمونه، ويل دورانت در تاريخ تمدّن(2) مىنويسد:
«ظاهراً هيچ كس در اين فكر نبود كه وى (رسول اكرم (صلى الله عليه وآله)) را نوشتن و خواندن آموزد… معلوم نيست كه محمد (صلى الله عليه وآله) شخصاً چيزى نوشته باشد. پس از نيلبه مقام پيامبرى، كاتب مخصوص داشت معذلك، معروفترين و بليغترين كتاب زبان عربى، به زبان وى جارى شد و دقايق امور را بهتر از مردم تعليم ديده، مىشناخت».
2 واژه امّى، مركب از «ام» و «ى» (ياى) نسبت است. چند ديدگاه در ميان مفسران و انديشمندان اسلامى، در مورد اين تركيب، وجود دارد كه عبارتند از:
الف) امى كسى است كه به «امت عرب» منسوب است و از صفات بارز و عمومى عرب در آن روزگار، اين بود كه خواندن و نوشتن نمىدانستهاند. از پيامبر نقل شده كه «ما امت امى هستيم كه نمىنويسيم».(3)
ب) كسى كه در «ام القرى» متولد شده يا از آنجا برخاسته است ام القرى، يكى از نامهاى مكه است.
ج) مراد از ام، مادر مىباشد كه در اين صورت، انتساب به حالت مادر زادى است كه با آن حالت، انسان خواندن و نوشتن نمىداند. اين، ديدگاه اكثريت است. احتمالات ديگرى نيز ذكر شده است.(4)
همه اين ديدگاهها بر اين نكته اتفاق دارند كه واژه امّى به اين معنى بر پيامبر اطلاق شده است كه پيامبر اسلام درس نخوانده و مكتب نديده بود و نزد هيچ آموزگارى، زانوى شاگردى بر زمين نزده بود.
احمد مرسل كه خرد خاك اوست
هر دو جهان بسته فتراك اوست
اُمّى گويا به زبان فصيح
از الف آدم و ميم مسيح
همچو الف راست به عهد وفا
اول و آخر شده بر انبيا
(5)
3 بايد توجه داشت كه امّى بودن، به معنى بىسوادى و جهل نيست. اين امر، در مورد هر كسى امكان دارد يعنى ممكن است كسى سواد خواندن و نوشتن نداشته باشد اما سينه او گنجينه اسرار و حكمتهاى عقلى و الهى باشد. مؤمنان، زاهدان و عارفانى بودهاند كه گرچه سواد متعارف نداشتهاند، اما توان تشخيص حق از باطل (فرقان) را كه سرچشمه حكمت است، داشتهاند. به استناد قرآن، هر كس تقوا بورزد، به قدرت تشخيص حق از باطل دست خواهد يافت.(6) در حديث نيز چنين آمده است: هر كس چهل روز را براى خداوند، اخلاص بورزد، سرچشمههاى حكمت، از قلب او، بر زبانش جارى مىگردد.(7) روشن است كه اين امر، اختصاصى به آنان كه سواد خواندن و نوشتن دارند، ندارد. پيامبر اسلام با آن كه امّى بود، به چنان مقامى دست يافت كه توانست طرف خطاب مستقيم خداوند قرار گرفته، از طريق وحى، به حقيقت واصل گردد و كتابى بىمانند، همچون قرآن را براى بشر، به ارمغان آورد و معلم آدميان شود آنگونه كه خداوند سيمايش را ترسيم مىكند «هُوَ الَّذِى بَعَثَ فِى الْأُمِّيِّينَ رَسُولاً مِنْهُمْ يَتْلُوا عَلَيْهِمْ آياتِهِ وَ يُزَكِّيهِمْ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَهَ وَ إِنْ كانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِى ضَلالٍ مُبِينٍ»(8) «اوست آن كس كه در ميان بىسوادان، فرستادهاى از خودشان برانگيخت تا آيات او را بر آنان بخواند و پاكشان گرداند و كتاب و حكمت بديشان بياموزد و (آنان) قطعاً پيش از آن، در گمراهى آشكارى بودند».
پيامبر امّى با گسترش فرهنگ قرآن، تمدّنى عظيم را بر بنياد آن استوار ساخت و آموزگار بزرگ انسانها گرديد.
نگار من كه به مكتب نرفت و خط ننوشت
به غمزه، مسئلهآموز صد مدرّس شد
(9)
4 اعجاز، عامّترين راه شناخت پيامبران است. براى پى بردن به راستى ادّعاى پيامبران، واقع شدن معجزه به دست آنان، يك راه عمومى است(10) و عالمان گفتهاند كه معجزه هر پيغمبرى، از جنس كمال و فضيلتى بوده كه در زمان آن پيغمبر، بالاترين درجه كمال داشته است چنان كه در زمان موسى (عليه السلام) چون ساحران بسيار بودند و علم سحر به مرتبهاى رسيده بود كه در هيچ زمانى نبود، از اين جهت، معجزه موسى و منقلب شدن عصا، به صورت اژدها و بلعيدن تمام اسباب و وسايل سحر ساحران، به سحر آن ساحران شبيه بود و چون آن ساحران، در كمال مهارت در علم ساحرى بودند، دانستند كه عمل موسى، اگر چه شبيه سحر است، اما سحر نيست بلكه كارى است الهى و خارج از طاقت بشرى از اين رو، همه به سجده افتاده، ايمان آوردند.(11)
5 مهمترين معجزه پيامبر اسلام، قرآن است.(12) قرآن، معجزهاى است از نوع سخن كه اساساً با معجزات ديگر، تفاوت دارد و از باب تناسب معجزه با زمان خويش، معجزه پيامبر اسلام نيز داراى اين ويژگى بود. در كتابهاى تاريخى آمده است كه در دوران جاهليت (مقارن با ظهور پيامبر اسلام)، بازار شعر و شاعرى بسيار پررونق و مايه افتخار بود. هنگامى كه در ميان يك قبيله، شاعر ماهرى وجود داشت، او را در بازارهايى كه هر ساله در آن گرد مىآمدند (كنگره يا انجمن ادبى) مىآوردند و يا در هنگامه حج، او را در خانه كعبه حاضر مىكردند تا همه قبايلو عشاير گرد آمده، شعر او را بشنوند. آنها اين را يك افتخار و شرافت محسوب مىكردند و(13) اين، نشانه اهتمام اعراب جاهلى به ادبيّات است.
بنابراين، به تناسب چنين اوضاع و احوالى، پيامبر، اثرى را ارائه كرد كه نه تنها اعراب آن زمان، بلكه، همه اديبان و دانشمندان روزگاران بعدى نيز در برابر بزرگى و شكوه ادبى آن، سر تعظيم فرود آوردند.
آن چه بر لطف اين كار مىافزود، آن بود كه كسى اين اثر را ارائه كرد كه خود امّى و درس نخوانده بود و نخستين آياتى كه به گوش مردم آن زمان در مكّه رساند، در باره خواندن، آفريدن، دانستن و فهماندن بودند و آيات ديگر نيز درباره فراخوانى به تعقل، تفكر و تأمل بودند. از اين گذشته، در اين كتاب معجزه آسا، به قلم و ابزار دانش، سوگند ياد شده بود «ن وَ الْقَلَمِ وَ ما يَسْطُرُونَ»(14) «نون، سوگند به قلم و آن چه مىنويسد».
6 اگر پيامبر اسلام امّى نبود، به او اين اتّهام را مىزدند كه چون درس خوانده و با سواد است، كتابهايى نزد خود دارد و آن چه مىآورد، با استفاده از آن كتابهاست. قرآن كريم، همين مطلب را به وضوح بيان كرده است «و تو هيچ كتابى را پيش از اين نمىخواندى و با دست (راست) خود (كتابى) نمىنوشتى وگرنه باطل انديشان، قطعاً به شك مىافتادند».(15)
اين آيه، در بيان نفى خواندن و نوشتن پيش از نبوت است و در غير اين صورت، زمينه شك در نبوت او پيش مىآمد. بنابراين، امى بودن پيامبر، سبب شد كه ارمغان و حكمت او، اعجاب همگان را برانگيزاند. هدف قرآن از تأكيد بر عدم خواندن و نوشتن، اثبات نبوت و الهى بودن آيات قرآن است.
علامه طباطبايى در ذيل آيه 48 سوره عنكبوت توضيح مىدهد كه اگر چنان بودكه پيامبر، خواندن و نوشتن مىدانست، باطل انديشان، در قرآن، ترديد روا مىداشتند اما از آن جا كه پيامبر خواندن و نوشتن نمىدانست و آنان او را بر همين وضع و حال مىشناختند، جاى شك و ترديدى براى آنان باقى نمىنماند.(16) استاد مطهرى نيز به همين مطلب اشاره كرده است.(17)
بدين ترتيب، ارتباط امّى بودن پيامبر اسلام، با ارائه معجزهاى همچون قرآن، روشن مىشود. البته بايد توجه داشت كه امّى بودن پيامبر اسلام، ارتباطى با اصل وحى يا امانتدارى او ندارد.
(1) اعراف (7)، آيه. 157
000 (2) ج 4، ص. 207
000 (3) فخررازى، تفسير كبير، ذيل آيه 157 سوره اعراف.
000 (4) ر. ك: مرتضى مطهرى، مجموعه آثار، ج 4، ص 229- 232.
000 (5) نظامى گنجوى.
000 (6) انفال (8)، آيه. 29
000 (7) بحارالانوار، ج 53، ص. 326
000 (8) جمعه (62)، آيه. 2
000 (9) حافظ شيرازى.
000 (10) علامه حلى، كشف المراد، ص. 377
000 (11) فيّاض لاهيجى، گوهر مراد، تصحيح زين العابدين قربانى، ص. 385
000 (12) پيامبر اسلام به جز معجزه قرآن، داراى معجزات فراوانى همانند سلام كردن سنگ بر او، تسبيح كردن سنگريزه در كف دست او، جوشيدن آب از دستان او و سير كردن عده زيادى از مردم با غذايى اندك و… بوده است ر. ك: كشف المراد، ص 380 گوهر مراد، ص. 388
000 (13) سيره رسول خدا، ج 1، ص. 140
000 (14) قلم (68)، آيه. 1
000 (15) عنكبوت (29)، آيه. 48
000 (16) طباطبايى، الميزان، ج 16، ص. 144
000 (17) ر. ك: مجموعه آثار، ج 3، ص 205 و. 206
پرسمان