اعمال حج افراد و عمره بعد از آن

اعمال حج افراد و عمره بعد از آن
فهرست این نوشتار:
باب چهارم: كيفيت حج افراد
فصل اول: كيفيت حج افراد
اعمال حج افراد و عمره بعد از آن
209- حج افراد- علاوه بر اين كه ابتداءً وظيفه بعضى از اشخاص است- گاهى هم مورد نياز متمتّع واقع مىشود، به اين صورت كه:
حايض يا كسى كه به خاطر ضيق وقت[1] نمىتواند عمره تمتع را به جا آورد، بايد با قصدِ حج افراد با همان احرامِ عمره تمتع، كه به افراد عدول كرده، به عرفات و مشعر برود و وقوف كند، بعد به منى رفته و اعمال آن را- غير از هدى كه بر مُفرد واجب نيست- به جا آورد؛ و براى طواف زيارت و نماز و سعى و طواف نساء و نماز آن به مكه برود؛ پس در اين هنگام، كاملًا از احرام خارج شده است؛ بعد از آن، جهت بيتوته و اعمال ايّام تشريق، به منى بازگردد.
پس اعمال حج افراد، با حج تمتع، يكسان است[2] مگر در هدى كه در حج تمتعْ واجب و در حج افراد، مستحب است.
[1] ( 1). آية اللَّه فاضل: كسى كه به علت ضيق وقت نمىتواند عمره تمتع بجا آورد مىتواند قصد حج افراد كندولى كفايت از حجةالاسلام او نمىكند.
[2] ( 2). آية اللَّه تبريزى، آية اللَّه سيستانى: حج افراد با حج تمتّع در تمام اعمال مشترك هستند و در 6 جهت باهم فرق دارند( تفصيل آن در مسأله 158 مناسك آية اللَّه تبريزى و مسأله 150 مناسك آية اللَّه سيستانى بيان شده است).
آية اللَّه فاضل: در برخى از احكام بين حج تمتع و حج افراد تفاوت هست، مثلًا تقديم اعمال مكه بر وقوفين در حج افراد اختياراً جايز است بر خلاف تمتع، و همچنين كسى كه احرام حج تمتع مىبندد تا طوافهاى حج تمتع را بجا نياورده نمىتواند طواف مستحبى بجا آورد و اين امر در حج افراد مشروع است.
منبع: سایت هدانا برگرفته از مناسك حج با حواشى و مطابق با فتاوای دوازده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: خامنه ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، وحید خراسانی، بهجت،فاضل ، خویی، گلپایگانی، تبریزی.