آیا هنگام فروش لازم است عیب کالا گفته شود
آیا هنگام فروش لازم است عیب کالا گفته شود
بیان عیوب کالا هنگام معامله
س. آیا هنگام فروش ماشین باید تمام عیب و نقص های آن به خریدار گفته شود ودرصورتی که نگوییم معامله صحیح است؟
ج. گفتن عیب واجب نیست، اما نباید عیب آن را مخفی کند یا دروغ بگوید و معامله صحیح است، ولی اگر مشتری عیب را نداند و بعد از معامله بفهمد، حق فسخ معامله یا دریافت ارش را دارد.
نگفتن عیوب جنس به خریدار
سؤال- برخی قطعات اتومبیل بنده به صورت حرفهای تعویض یا تعمیر شده است. اگر هنگام فروش ـ در صورت عدم سؤال خریدار ـ، جزئیات آن را به خریدار اعلام نکنم، معامله و پول حاصل از آن چه حکمی دارد؟
جواب: در فرض سؤال معامله صحیح بوده و مال به دست آمده حلال است.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای.
تبصره: اگر معامله بر شرط خاصی مثل سالم بودن ماشین و کالا واقع شود نمی تواند آن را پنهان کند و دروغ بگوید، شرط باید رعایت شود
مطابق نظر آيت الله سيستاني
۹۵پرسش: آیا فروشنده باید عیب موجود در کالا را به خریدار بگوید؟ در صورتی که نگوید حکم عمل وی و معامله چه خواهد بود؟
پاسخ: اگر چه اخفاء عیب جایز نیست ولی اظهار آن لازم نیست و بعد از ظهور عیب خریدار حق فسخ معامله را دارد.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی سیستانی.
این سوء استفاده از حماقت خریدار نیست ؟ اون شخص به اختیارش یا به ناچار به ما اعتماد کرده راستش رو نگفتن چیزی شبیه به دروغ گفتنه
اینجا جواب داده که اگر بفهمد میتواند فسخ کند.
به جمله دقت کنید یعنی یک چیزی رو پنهان کردی که فهمیده. اگر اون شخص متوجه نشه چون که دقیقا نمیدونه و شاید فکر کنی عادی باشه یا خیلی چیز های دیگه اون موقع چی تقصییر هم خریدار هست؟
سلام علیکم برادر عزیز
دقت کنید، ظاهرا دانش فقهی شما کم هست. عزیز و بزرگوار، غش در معامله، پوشاندن عیب جنس معامله، یا خوب جلوه دادن آن در صورتی که واقعا جنس آنطور که شرط شما و اعتماد شماست نباشد جایز نیست.
می ماند یک عیوبی که نپوشانده و هست، اما تصریح نکرده است و نپوشانده مثلا شما به عنوان خریدار یک جنس را با فلان ویژگی مثلا ماشینی مدل ۸۰ را به شرط سلامت متناسب با این قیمت و سال خریداری می کنید. فروشنده می گوید ببرید معاینه فنی و یا خودتان تحقیق و بررسی کنید همین است ببینید می خواهید یا نه؟ و شما تایید می کنید، حالا مثلا این مدل ماشین کارخانه ای زود جوش می آورد یا شتاب آن کم است یا مصرف بنزین آن زیاد است، یا اصلا در سفر بد سفر است، یا تعمیر شده است … گفتن اینها واجب نیست اگر جزو شروط خریدار نباشد. اگر قرار باشد گفتن اینها واجب باشد باید لیست صد صفحه ای از معایب و تاریخ های تعمیر و تعویض قطعات هر وسیله نوشته و تحویل خریدار شود که اصلا ممکن نیست و دشوار است.
امیدوارم متوجه عرایض بنده شده باشید. دو بحث است اشکال شما در جایی که خلاف مقتضای عقد باشد، خلاف توافق طرفین باشد وارد است و شرع هم اجازه دروغ و دغل و کلاهبرداری را نمی دهد. کمی تامل کنید.
وفقکم الله لکل الخیر