نقش اقتصاد در جامعه از منظر قرآن

نقش اقتصاد در جامعه از منظر قرآن
اقتصاد؛ ستون فقرات جامعه
اجتماع انسانی مجموعه انسانهایی هستند که به هدف تامین آرامش و آسایش در قالب بده و بستان در کنار هم قرار میگیرند و از شیوههای مشترک و مقبول میان خودشان بهره میبرند تا به این هدف برسند.
اگر بخواهیم اجتماع انسانی را بر اساس این تعریف ترسیم کنیم، باید بگوییم که اجتماع، خیمه و چادری است که مردم آن را به هدف سعادت بر پا میکنند تا آرامش و آسایش را در آن تجربه کنند. پس اگر امنیت و رفاهی نباشد، این خیمه بیفایده خواهد بود و فلسفه وجودی و مشروعیت خود را از دست میدهد.
از نظر قرآن، برای برپایی خیمه اجتماع نیازمند عناصری از جمله نظامات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و مانند آنها هستیم. البته همه این نظامات در یک سطح از نظر ارزش و اهمیت نیست، بلکه برخی اساس و بنیاد و برخی دیگر در حکم تزیینات است.
پس از نظر قرآن، کسی که اقتصادی ندارد یا اقتصاد ضعیف و سست بنیادی دارد، فقیر و بیستون است. چنین شخصی نه تنها آسایش و رفاه ندارد، بلکه آرامشی نیز ندارد؛ از این رو پیامبر اکرم(ص) میفرماید: کَادَ الْفَقْرُ أَنْ یَکُونَ کُفْراً؛ فقر، انسان را در آستانه کفر قرار مىدهد.(الکافی،ثقهًْ الإسلام کلینى، ج 2، ص 307؛ خصال، شیخ صدوق، ج 1، ص 12).