نحوه شستن دستها در وضو

نحوه شستن دستها در وضو
فهرست این نوشتار:
[ بعد از شستن صورت باید دست راست]
مسأله 245 بعد از شستن صورت باید دست راست و بعد از آن دست چپ را از آرنج تا سر انگشتها بشوید (1).
(1) (بهجت:) به طوری که دستها کاملًا شسته شود.
[برای آن که یقین کند آرنج را کاملًا شسته]
مسأله 246 برای آن که یقین کند آرنج را کاملًا شسته باید مقداری بالاتر از آرنج را هم بشوید.
این مسأله در رساله آیت اللّه زنجانی نیست
(سیستانی:) مسأله اگر انسان یقین نکند که آرنج را کاملًا شسته، باید برای آن که یقین کند، مقداری بالاتر از آرنج را هم بشوید.
[کسی که پیش از شستن صورت دستهای خود را تا مچ شسته]
مسأله 247 کسی که پیش از شستن صورت دستهای خود را تا مچ شسته، در موقع وضو (1) باید تا سر انگشتان را بشوید (2) و اگر فقط تا مچ را بشوید وضوی او باطل است.
(1) (بهجت:) در موقع شستن دستها برای وضو..
(2) (زنجانی:) در موقع وضو نباید به آن اکتفا کند و لازم است دوباره تا سر انگشتان را بشوید..
(مکارم:) مسأله معمولًا پیش از شستن صورت، دستها را تا مچ میشویند، ولی این، برای وضو کافی نیست، باید بعد از شستن صورت در موقعی که دست راست و چپ را میشوید تمام دست را بشوید و اگر فقط تا مچ را بشوید وضوی او باطل است.
[در وضو، شستن صورت و دستها مرتبه اوّل واجب]
مسأله 248 در وضو، شستن صورت و دستها مرتبه اوّل واجب و مرتبه دوّم جایز (1) و مرتبه سوّم و بیشتر از آن، حرام میباشد (2) و اگر با یک مشت آب، تمام عضو شسته شود و به قصد وضو بریزد یک مرتبه حساب میشود چه قصد بکند یک مرتبه را، یا قصد نکند.
(1) (خوئی، اراکی، گلپایگانی، صافی، سیستانی، بهجت:) مرتبه دوّم مستحب..
(تبریزی:) مرتبه دوّم مستحب است بنا بر مشهور ولی احتیاط واجب در دست چپ، ترک مرتبه دوّم است..
(2) (خوئی، اراکی، گلپایگانی، صافی:) و این که کدام شستن اوّل یا دوّم یا سوّم است مربوط به قصد کسی است که وضو میگیرد، پس اگر به قصد شستن مرتبه اوّل مثلًا ده مرتبه آب بصورت بریزد، اشکال ندارد و همه آنها شستن اوّل حساب میشود و اگر به قصد این که سه مرتبه بشوید، سه مرتبه آب بریزد، مرتبه سوّم آن حرام است.
(تبریزی:) و این که کدام شستن اوّل یا دوّم یا سوّم است مربوط به قصد کسی است که وضو میگیرد، پس اگر به قصد وضو آب به صورت بریزد که تمام آن را فرا بگیرد مرتبه اوّل حساب میشود و لو با چند مرتبه آب ریختن باشد.
(بهجت:) و مقصود از هر مرتبه، شستن تمام عضو است. [پایان مسأله] (سیستانی:) و شستن مرتبه اوّل وقتی تمام میشود که به قصد وضو آن مقدار آب به صورت یا دست بریزد که آب تمام آن را فرا بگیرد و دیگر جایی برای احتیاط باقی نماند، پس اگر به قصد شستن مرتبه اوّل مثلًا ده مرتبه آب به صورت بریزد تا این که آب همه آن را فرا بگیرد، اشکال ندارد. و تا وقتی که قصد وضو و شستن صورت مثلًا نکند شستن اوّل محقّق نمیشود، پس میتواند چند مرتبه همه صورت را بشوید و در آخرین مرتبه که آب میریزد قصد شستن وضویی نماید، ولی اعتبار قصد در شستن دوّم خالی از اشکال نیست و احتیاط لازم آن است که بیش از یک مرتبه بعد از مرتبه اوّل صورت و یا دستها را نشوید اگر چه به قصد وضو هم نباشد.
(نوری:) و این که کدام شستن اول یا دوم یا سوم است، بستگی به قصد گیرنده وضو دارد، نه به تعداد دفعاتی که آب به صورت میریزد.
(زنجانی:) مسأله در وضو، شستن صورت و دستها مرتبه اوّل واجب و مرتبه دوّم جایز و بیشتر از آن، حرام نمیباشد و این که کدام شستن، اول یا دوم یا سوم است مربوط به شستن تمام عضو همراه با قصد وضو میباشد، پس اگر به قصد وضو دو بار به طور کامل شست، شستن بعدی حرام است و اگر به قصد وضو چند بار آب بریزد، هر گاه به تمام دست و صورت رسید، یک مرتبه حساب میشود و ما زاد بر آن، مرتبه بعد حساب میآید هر چند قصد مرتبه اول داشته باشد.
(مکارم:) مسأله برای وضو، شستن صورت و دستها مرتبه اوّل واجب است و احتیاط واجب، ترک مرتبه دوّم است و امّا سوّم و بیشتر حرام است، منظور از مرتبه اوّل آن است که تمام عضو را بشوید خواه با یک مشت آب باشد یا چندین مشت، وقتی که تمام شد یک مرتبه حساب میشود.
- توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.
لینک کوتاه مطلب: http://goo.gl/SbsSz4
*- ضمنا شما می توانید از اینجا مشترک خبرنامه سایت شوید و جدید ترین مطالب را دریافت کنید.
- براى وضو چگونه بايد نيت كرد
- وضو در چه مواردي واجب مي شود
- احكام شستن صورت در وضو
- شستن صورت از پایین به بالا در وضو
- شستن دست ها در وضو
- دست کشیدن در وضو و جريان آب بر اعضا
- آيا شستن سه بار صورت وضو را باطل مى كند
- اسراف آب در وضو و غسل
- محل مسح سر و مقدار مسح در وضو
- مسح سر در موهاي بلند
- مسح سر با دست راست يا چپ
سلام
اگر از ۴ انگشت بالاتر از آرنج دستمونو نشوییم بلکه از خود آرنج یا یک انگشت یا دو انگشت و … بالاتر از آرنج دستم را در وضو بشویم حکم این وضو چیست؟
آیا رعایت نکردن مقدمات علمیه حرام است و موجب فساد در عبادت میشود یا وجوبشان و این بایدی که در رساله در این موضوع و سایر مقدمات علمیه وارد شده ارشاد الی حکم العقل است ؟
سلام علیکم
همینکه بداند آرنج را در وضو شسته همین اندازه کفایت می کند.
سوال دوم را از دفتر مرجعتان باید استفتاء نمایید.
وفقکم الله لکل خیر