حکم جوشاندن انگور چيست

حکم جوشاندن انگور چيست
فهرست این نوشتار:
حکم جوشاندن انگور چيست
1-آب انگور اگر حرارت ببيند و بجوش آيد خوردن آن حرام است. راه پاك شدن آن اينست كه بيشتر حرارت ببيند تا دو سوم آن كم شود. پس از اين مرحله آن يك سوم باقي مانده خوردنش اشكالي ندارد.
2-بايد دانست غوره انگور كه هنوز شيرين نشده ، در حكم انگور نيست بر همين اساس جوشاندن آن اشكال ندارد. در نوشتار بعد گفته مي شود اگر در يك خوشه غوره انگور اگر دانه هايي از انگور باشد چه حكمي را خواهد داشت. از «اينجا» ببينيد.
3- از اینجا کلیک کنید و راه تطهیر و ثلثان شدن انگور را حتما در تکمیل بحث حاضر مطالعه نمایید.
[ اگر انگور و آب انگور به خودی خود جوش بیاید]
مسأله 113 اگر انگور و آب انگور به خودی خود جوش بیاید، حرام، ولی نجس نیست مگر آن که معلوم شود که مست کننده است (1) و اگر به واسطه پختن جوش بیاید خوردنش حرام است ولی نجس نیست.
(1) (اراکی:) اگر انگور و آب انگور به خودی خود جوش بیاید، حرام و پاک بودن آن محل اشکال است..
(خوئی، فاضل، تبریزی:) مسأله اگر انگور و آب انگور به خودی خود یا به واسطه پختن جوش بیاید، پاک است ولی خوردن آن حرام است.
(گلپایگانی، صافی:) و آن چه به آتش جوش آمده اگر به آتش، دو ثلث آن کم شود حلال میشود و آن چه به غیر آتش جوش آمده به سرکه شدن حلال میشود.
(زنجانی:) خوردن آن حرام و بنا بر احتیاط نجس میباشد.
(مکارم:) مسأله هر گاه آب انگور به خودی خود جوش آید (جوش آمدنی که معمولًا مقدّمه شراب شدن است) نجس و حرام است، ولی اگر با حرارت آتش یا غیر آن به جوش آید نجس نیست، ولی خوردنش حرام است هم چنین آب خرما و مویز و کشمش بنا بر احتیاط واجب.
(نوری:) مسأله اگر آب انگور به خودی خود جوش بیاید نجس است و اگر بواسطه پختن جوش بیاید، خوردنش حرام است؛ ولی نجس نیست. و اگر به واسطه جوشاندن به آتش، دو سوّم آن کم شود حرام بودن آن نیز برطرف میشود.
(بهجت:) مسأله اگر انگور و آب انگور به واسطه پختن یا غیر آن، جوش بیاید، بنا بر اقوی و احوط، نجس و خوردنش حرام است و باید از آن اجتناب نمود.
(سیستانی:) مسأله اگر آب انگور به خودی خود یا به واسطه پختن جوش بیاید، پاک، ولی خوردن آن حرام است و هم چنین انگور جوشیده، بنا بر احتیاط واجب حرام است ولی نجس نیست.
[خرما و مویز و کشمش و آب آنها اگر جوش بیایند]
مسأله 114 خرما و مویز و کشمش و آب آنها اگر جوش بیایند، پاک و خوردن آنها حلال است (1).
(1) (گلپایگانی، صافی:) اگر چه احتیاط غیر لازم آن است که از آنها اجتناب کنند.
(نوری، زنجانی:) اگر چه احتیاط مستحب آن است که از آنها اجتناب کنند.
(بهجت:) اگر خود به خود یا با پختن جوش بیایند، پاک بودن و خوردن آن محل ّ اشکال است.
(اراکی:) مسأله خرما و آب آن اگر جوش بیاید پاک و خوردن آن حلال است. و امّا کشمش و آب آن، حکم انگور و آب آن را دارد.
(مکارم:) مسأله هر گاه خرما و مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد خوردن آن اشکال ندارد.
- توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.

س 302: آب انگوری که با آتش جوشیده شده و دو ثلث آن کم نشده است، ولی مستکننده نیست، چه حکمی دارد؟
ج: خوردن آن حرام است، ولى نجس نيست.
س 303: گفته میشود که اگر مقداری غوره برای گرفتن آب آن جوشانده شود و همراه آن یک یا چند حبه انگور باشد، آنچه بعد از جوشاندن باقی میماند، حرام است. آیا این سخن صحیح است؟
ج: اگر حبه هاى انگور بسيار کم باشد و آب آن در آب غوره مستهلک شود، بهطورى که آب انگور بر آن صدق نکند، حلال است. ولى اگر حبه هاى انگور به تنهايى به وسيله آتش جوشانده شود، خوردن آن حرام است. اجوبه الاستفتائات.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی
خوشه انگور در دیگ در حال جوشیدن
پرسش : خوشه انگوری درون دیگ در حال جوش افتاده است. آیا تمام محتویات دیگ نجس می شود؟
پاسخ : نجس نمی شود. اگر خوشه هم مستهلک شود قابل خوردن است.
معنای ثلثان شدن
پرسش : ثلثان شدن چیست و چه چیزی را تطهیر می کند؟
پاسخ : هرگاه آب انگور با آتش بجوشد نجس نیست، ولى خوردنش حرام است، امّا اگر آن قدر بجوشد که دو قسمت آن بخار شود و یک قسمت بماند، حلال مىشود و اگر خود به خود به جوش آید و مست کننده شود حرام و نجس است و تنها با سرکه شدن پاک و حلال مىشود.
شیره خریداری شده از بازار
پرسش : اگر شیره را خودمان تهیه نکرده باشیم لازم است پرس و جو شود تا مطمئن شویم ثلثان آن بخار شده یا نه؟
پاسخ : شیرهاى که از بازار مى گیرند و مىدانند فروشنده از این مسایل باخبر است، پاک و حلال است و تفحّص لازم نیست.
ثلثان شدن بوسیله آفتاب
پرسش : در روستاى ما شیره انگور را به طریق زیر تهیّه مى کنند : « ابتدا انگورها را مى چینند، و در حوضهاى مخصوص ریخته، و مى شویند. سپس انگورها را لِه کرده و آب آن را مى گیرند. پس از آن، خاک مخصوصى با آن مخلوط کرده، و آن را رها مى کنند، تا ته نشین شود. آنگاه آب انگور را در ظرفهاى مخصوص بزرگى مى ریزند، و آن را به وسیله آتش مى جوشانند، تا یک سوم یا یک چهارم آن تبخیر شود. سپس باقیمانده آن را در ظرفهاى کوچکتر ریخته و در آفتاب قرار مى دهند، تا دو ثلث، یا بیشتر آن، تبخیر شود، در حدّى که سفت مى شود.» با توجّه به توضیحات بالا لطفاً بفرمایید : آیا خوردن شیره اى که به این طریق به دست آمده حلال است؟ و بر فرض حرمت، آیا نجس هم مى باشد؟ وظیفه کسانى که سال هاى متمادى به این طریق، شیره تهیّه کرده، و خود مصرف نموده، و مقدار زیادى از آن را به فروش رسانده اند، چیست؟
پاسخ : چنین شیره اى نجس نیست؛ ولى خوردن و معامله آن اشکال دارد. باید آن را با آتش ثلثان کنند.
سفت شدن شیرۀ انگور توسط آفتاب
پرسش : در صورتى که آن قدر آب انگور را بجوشانند تا دو ثلث آن با آتش کم شود، سپس جهت سفت شدن آن را در آفتاب قرار دهند، حکم آن چیست؟
پاسخ : هیچ اشکالى ندارد.
تبدیل انگور به کشمش توسط دستگاه
پرسش : دستگاهی است که ظرف مدّت دوازده ساعت، انگور را به کشمش تبدیل می کند. ممکن است بر اثر حرارت و در نتیجه جوش آمدن آب داخل انگور این کار انجام شود، استفاده از این انگورها چه حکمی دارد؟
پاسخ : بعد از تبدیل شدن انگور به کشمش، قطعا آب داخل انگور ثلثان شده است چون در دانه کشمش آبی باقی نمی ماند، پس استفاده از این کشمش ها اشکال ندارد.
شیرۀ انگور رقیق شده
پرسش : شیره انگوری که ثلثان شده و حلال است اگر رقیق و جوشیده شود حرام می شود تا مجددا ثلثان شود؟
پاسخ : نیازی به ثلثان شدن مجدد نیست.
تبعیت از فقها در برخی از عناوین رساله
پرسش : با توجه به اینکه مطابق مبنای حضرتعالی جوشاندن آب انگور موجب نجاست نیست تا بوسیله ذهاب ثلثان پاک شود چرا ثلثان را در باب مطهرات آورده اید چون مطابق این مبنا ذهاب ثلثان موجب حلیت است نه تطهیر؟
پاسخ : آوردن آن بر اساس رویه معمول فقها است.
جوشاندن شیره انگور و کشمش
پرسش : حلیت انگوری که آب درون آن جوشیده، با ذهاب ثلثان و تبدیل به کشمش شدن ثابت می شود و می فرمایید کشمش پخته شده اگر باد کرده و آب درون آن بجوشد حرام می شود. آیا این حرمت در شیره انگور بعد از ذهاب ثلثان و رقیق شدن و جوشیدن نیز ثابت است و اگر نیست منشأ اختلاف چیست؟
پاسخ : در شیره انگور بعد از رقیق شدن این حرمت نیست زیرا شیره بعد از رقیق شدن هیچ گاه احتمال مسکر شدن درآن نمی رود ولی آب انگور جوشیده را که ثلثان نشده اگر بگذارد احتمال مسکر شدن وجود دارد.
جوشاندن انگور برای تهیه مربا
پرسش : آیا درست کردن مربای انگور اشکالی دارد؟
پاسخ : چنانچه در ابتدا آن قدر با آتش بجوشد که دو سوم آن بخار شود و سپس در صورت تمایل به آن موادی بیفزایند تا مربا شود اشکالی ندارد و در غیر این صورت خوردن آن محل اشکال است.
شیرۀ انگور رقیق شده
پرسش : شیره انگوری که ثلثان شده و حلال است اگر رقیق و جوشیده شود حرام می شود تا مجددا ثلثان شود؟
پاسخ : نیازی به ثلثان شدن مجدد نیست.
حکم جوشیدن دانه های انگور در ساخت لواشک
پرسش : اگر انگور همراه ميوهاي ديگر بجوشد و لواشك شود باز هم حرام است؟
پاسخ : حلال است.
عدم تاثیر سرکه شدن شرابی که از انگور نجس درست شده
پرسش : اگر انگور یا کشمش یا خرمای نجس را تبدیل به سرکه کنند پاک می شود؟
پاسخ : شرابى که از انگور نجس درست کنند با سرکه شدن پاک نمىشود، حتّى اگر نجاستى از خارج به شراب برسد، واجب است بعد از سرکه شدن از آن اجتناب کرد.
جوشاندن سرکه و آب انگور
پرسش : جوشاندن سرکه و آب انگور چه حکمی دارد؟
پاسخ : جوشاندن سرکه اشکالی ندارد ولی آب انگور جوشیده حرام است مگر اینکه ثلثان شود.
شک در غوره یا انگور بودن مواد جوشانده شده [شراب]
پرسش : اگر شک داشته باشیم چیزی که جوشانده شده، انگور بود یا غوره؛ در این صورت چه حکمی دارد؟
پاسخ : چیزى که معلوم نیست غوره، یا انگور است اگر با آتش بجوشد، حرام نمى شود.
وجود چند دانه انگور در خوشه های غوره هنگام جوشاندن غوره [شراب]
پرسش : اگر چند دانه انگور در خوشه غوره باشد آیا با جوشاندن، حرام می شود؟
پاسخ : اگر در میان خوشههاى غوره، دانههایى از انگور باشد آب همه آن را بگیرند چنانچه به آن «آبغوره» گویند با جوشیدن نجس یا حرام نمىشود.
استفتائات آیت الله مکارم شیرازی.

مسأله ۱۹۵ ـ اگر پوشال ریز انگور یا خرما داخل آنها باشد و سرکه بریزند، ضرر ندارد، بلکه ریختن خیار و بادنجان و مانند اینها در آن اگرچه پیش از سرکه شدن باشد نیز اشکال ندارد، مگر اینکه پیش از سرکه شدن مسکر شده باشد.
مسأله ۱۹۶ ـ آب انگوری که به آتش یا به خودی خود جوش بیاید، حرام میشود، و اگر آنقدر بجوشد که دو قسمت آن کم شود و یک قسمت آن بماند، حلال میشود، و اگر ثابت شود که مستکننده است چنانچه بعضی در صورتی که خود به خود جوش بیاید گفتهاند تنها با سرکه شدن حلال میشود. و در مسأله (۱۱۰) گذشت که آب انگور به جوش آمدن نجس نمیشود.
مسأله ۱۹۷ ـ اگر دو قسمت آب انگور بدون جوش آمدن کم شود، چنانچه باقیمانده آن جوش بیاید اگر عرفاً به آن آب انگور بگویند نه شیره، بنا بر احتیاط لازم حرام است.
مسأله ۱۹۸ ـ آب انگوری که معلوم نیست جوش آمده یا نه، حلال است، ولی اگر جوش بیاید تا انسان یقین نکند که دو قسمت آن کم شده، حلال نمیشود.
مسأله ۱۹۹ ـ اگر مثلاً در یک خوشه غوره مقداری انگور باشد، چنانچه به آبی که از آن خوشه گرفته میشود آب انگور نگویند و بجوشد، خوردن آن حلال است.
مسأله ۲۰۰ ـ اگر یک دانه انگور در چیزی که با آتش میجوشد بیفتد و بجوشد و مستهلک نشود، فقط خوردن آن دانه ـ بنا بر احتیاط واجب ـ حرام است.
مسأله ۲۰۱ ـ اگر بخواهند در چند دیگ شیره بپزند، جایز است کفگیری را که در دیگ جوش آمده زدهاند، در دیگی که جوش نیامده بزنند.
مسأله ۲۰۲ ـ چیزی که معلوم نیست غوره است یا انگور، اگر جوش بیاید حلال است.
رساله توضیح المسائل.
مسأله ۱۲۷. اگر آب انگور به خودی خود یا با پختن جوش بیاید، پاک است ولی خوردن آن آب انگور حرام میباشد مگر آنكه شراب شود كه در این صورت، علاوه بر حرام بودن، نجس نیز هست و همچنین خوردن انگور جوشیده، بنابر احتیاط واجب، حرام است ولی نجس نمیباشد.
مسأله ۱۲۸. خرما و مویز و كشمش و آب آنها هرچند جوش بیایند، پاک و خوردن آنها حلال است ولی اگر آب خرما، مویز و كشمش، به جوش آید و معلوم شود كه مست كننده است، خوردن آنها حرام است امّا نجس نمیباشد.
مسأله ۱۲۹. فُقّاع كه غالباً از جو گرفته میشود و موجب درجه خفیفی از مستی است حرام و بنابر احتیاط واجب، نجس نیز میباشد و امّا آب جو كه برای خواصّ طبّی از جو میگیرند و به آن ماءالشعیر میگویند و موجب هیچگونه مستی نیست، پاک و حلال میباشد.
رساله جامع آيت الله سيستاني .
حكم شرعي خوردن موادي با تركيب Sugar alcohol
احکام مسکرات و حكم انواع الكل
حكم الكل ، الکل صنعتى ، الكل دارو و عطر
كليد: جوشانده انگور حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست انگور حرارت ببيند انگور حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست حکم جوشاندن انگور چيست[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
اگر پوست انگور را با مقداری شکر بخاطر رنگ آن برای درست کردن ژله بجوشانیم حکم آن چیست؟
سلام علیکم
همان حکم انگور را دارد که در متن نوشتار اشاره شده است.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام .آب انگورسیاه راگرفته ایم ودربطری ریخته ایم و۴تا۵ماه دریک مکان تاریک گذاشته ایم حکم نوشیدن آن چیست؟
سلام علیکم
توضیحات نوشتار را بخوانید. اگر تبدیل به سرکه شده است استفاده از آن اشکال ندارد وگرنه اگر تبدیل به شراب شده باشد خودن آن حرام است.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام ببخشید آب انگوری که داخل یخچال مانده برای چند روز و طعمش کمکی ترش شده هم خوردنش حرام است یا فقط فاسد شده؟؟
سلام علیکم
اگر مست کننده نباشد خوردنش حرام نیست.
وفقکم الله لکل الخیر
ممنون – خیلی مفید بود
بسیار سایت مفید و عالی است . اجر دست اندرکاران با الله