حکم تغيير كاربری وقف

حکم تغيير كاربری وقف
فهرست این نوشتار:
حضرت آیت الله مکارم شیرازی
وقف از نظر شرع مقدّس :
وقف كار پسنديده و جزء باقيات الصّالحات است و ائمّه اطهار به وقف توجّه داشتند، ولى سابقه بدى كه در عصر ما براى برخى موقوفات پيدا شده و از صورت اصلى خارج و خريد و فروش گرديده، باعث سلب اطمينان بعضى از مردم شده است. اميدواريم با برنامهريزى صحيح براى حفظ موقوفات و صرف درآمد آن طبق نيّت واقف، اين بدبينى برطرف واطمينان كامل ايجاد شود.
. تغيير اوقاف :
بعد از تحقّق وقف، املاك وقفى را نمىتوان تغيير داد مگر اينكه ضرورتى ايجاب كند؛ مثلاً ملك موقوفه در آن شرايط هيچ فايدهاى براى مصارف وقف نداشته باشد كه مىتوانند آن را بفروشند و در جاى ديگر ملك مناسبى بخرند و آن را بلافاصله وقف كنند.
. تبديل مكانهاى موقوفه غير مورد نياز :
چنانچه در حال و آينده نياز به استفاده از آن مكان مطابق نيّت واقف نباشد (مثل آبانبار در زمان ما) مىتوان براى ساير كارهاى عامّ المنفعه از آن استفاده كرد. و در صورتى كه امكان استفاده از آن مكان نباشد مىتوانند آن را بفروشند و مكان ديگرى خريده و از آن براى كارهاى عامالمنفعه استفاده كرد.
. تبديل املاك موقوفه غير قابل استفاده :
در صورتى كه در حال و آينده به هيچوجه قابل استفاده نباشد مىتوان آن را فروخت وزمين مناسب قابل استفادهاى خريد و آن را وقف كرد و مطابق نيّت واقف از درآمد آن استفاده كرد.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی
مطابق نظر آيت الله سيستاني
۱۰پرسش: اگر وقف نامه ضایع شد آیا متولی یا منتظمین این وقف می توانند بخواست خود و در این وقف تصرف کنند و مغازه بسازند و اجاره و سرقفلی بدهند ؟
پاسخ: اگر مباشر متولی شرعی باشد و تصرفات مذکور جزء موارد وقف باشد مانعی ندارد و الا منوط باجازه حاکم شرع است .
۱۲پرسش: آیا غیر متولی می تواند تولیت را باطل اعلان کند ؟
پاسخ: خیر مگر در یک مورد که در مسأله توضیح المسائل ذکر شده است .
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی سیستانی.