ترتیب سوره های قرآن بر چه اساسی است

ترتیب سوره های قرآن بر چه اساسی است
آيا بر پيامبر(ص) سوره هاى قرآن به همين ترتيبى كه امروز در اختيار داريم نازل شده اند و اگر نه چه زمانى و بر چه اساسى بدين ترتيب در آمده است؟
ترتيب موجود سورههاى قرآنى كه از سوره حمد شروع مىشود و به سوره الناس ختم مىگردد قطعاً با ترتيب نزول آنها هماهنگى ندارد زيرا بسيارى از سورههايى كه در مكه و در آغاز بعثت نازل شده است، اكنون از جهت ترتيب در پايان قرآن قرار گرفته و بر عكس بسيارى از سورههاى مدنى در اول يا وسط قرآن قرار گرفته است. تقريباً مىتوان گفت ترتيب موجود سورههاى قرآن برعكس ترتيب نزول آنها مىباشد و ابتدا سورههاى طولانى آمدهاست و در آخر به سورههاى كوتاه كه نوعاً مكى هستند ختم مىشود، ولى مسئله اين است كه آيا ترتيب كنونى سوره قرآن به دستور پيامبر (ص) انجام گرفته يا با اجتهاد و رأى صحابه بعد از پيامبر (ص) بوده است؟
نظر اكثر محققان بر آن است كه ترتيب موجود، امر توقيفى است يعنى، از جانب خدا و به دستور پيامبر (ص) انجام شده است و مؤيد آن روايتى است از ابى بن كعب كه گفت: روزى رسول خدا (ص) مرا احضار كرد و فرمود: جبرئيل مرا مأمور ساخته تابر تو درود و تهنيت بگويم و قرآن را بر تو بخوانم… و سپس رسول خدا (ص) به بيان فضيلت سورههاى قرآنى به ترتيب موجود در قرآن از سوره حمد تا الناس پرداخت.
همان گونه كه در مورد ترتيب نزول سورهها گفته شد، ترتيب آيات هر سوره نيز با ترتيب نزول آيات تفاوت دارد و بين ترتيب نزول آيات هر سوره، تقديم و تأخّر وجود دارد چه بسا آياتى كه ديرتر نازل شده، ولى در اول سوره قرار گرفته است و حتى در بعضى از سورهها، بخشى از آيات آن مكّى و بخش ديگر آن مدنى است. ولى از مجموع اسناد و روايات چنين برمىآيد كه ترتيب آيات در بين سورهها و همچنين الحاق هر آيهاى به سوره مخصوص، امرى توقيفى بوده كه از جانب خدا و به دستور پيامبر (ص) انجام گرفته و تقريباً اكثريت قريب به اتفاق علماى اسلامى بر اين باور هستند. پرسمان/.