وبگاه پاسخگویی به سوالات دینی هدانا

اگر روزه دار هنگام روزه بسیار تشنه شود

0

اگر روزه دار هنگام روزه بسیار تشنه شود

شخص نمی تواند به بهانه اینکه در طول روز به واسطه کار و فعالیت چون تشنه می شود اصلا روزه نگیرد!. شکستن روزه یا روزه نگرفتن از عمد موجب قضا و کفاره می شود و معصیت می باشد. اگر ناتوان و بیمار هست باید به احکام بیمار عمل کند اما اگر مشکلی ندارد باید روزه را بگیرد و اگر سختی و مشقتی غیر قابل تحمل پیش آمد به نظر مرجعش که در ذیل آمده عمل نماید مثلا حضرت آیت الله خامنه ای می فرمایند:

 در مورد تشنگی احتياط واجب اين است كه به مقدار ضرورت افطار كرده و در بقيه روز امساك نمايند[یعنی: از خوردن و آشاميدن پرهيز كند و مبطلات روزه را انجام ندهد] و در هر صورت بعداً بايد روزه آن روز را قضا نمايند. در این فرض دیگر کفاره نیاز نیست. [حتما مسئله را با دقت مطالعه نمایید].

در نوشتار قبل حکم روزه بیماری که بسیار تشنه می شود را مطرح کردیم، از اینجا کلیک کنید و مطالعه نمایید.

رساله توضيح المسائل

[ تشنگی روزه دار همراه با سختی و مشقتی غیر قابل تحمل]

مسأله 1581 اگر روزه دار به قدری تشنه شود که بترسد از تشنگی بمیرد (1) می تواند (2) به اندازه ای که از مردن نجات پیدا کند (3) آب بیاشامد ولی روزه او باطل می شود (4) و اگر ماه رمضان باشد، باید در بقیه روز از به جا آوردن کاری که روزه را باطل می کند خودداری نماید (5).

(1) (تبریزی:) یا به مرض مبتلا شود..

(2) (گلپایگانی، صافی:) واجب است..

(3) (تبریزی:) به اندازه ای که از خوف، نجات پیدا کند..

(4) (بهجت:) امّا در ماه رمضان تا مغرب از سایر مفطرات اجتناب کند.

(5) (فاضل:) و قضای آن را هم بگیرد.

(زنجانی:) مسأله اگر روزه دار اتفاقاً به قدری تشنه شود که از ادامه روزه بر جان خود بترسد یا روزه بر او حرجی یا ضرری باشد، می تواند به قدری که سیر نشود، آب بیاشامد و روزه او باطل می شود و اگر ماه رمضان باشد باید در بقیه روز از به جا آوردن کاری که روزه را باطل می کند، خودداری کند؛ بلکه بنا بر احتیاط در روزه واجب غیر ماه رمضان نیز امساک نماید.

(سیستانی:) مسأله اگر روزه دار به قدری تشنه شود که بترسد از تشنگی بمیرد، یا به او ضرری برسد یا آن که به سختی بیفتد که نمی تواند آن را تحمّل کند، می تواند به اندازه ای که ترس از این امور برطرف شود، آب بیاشامد؛ بلکه در فرض ترس از مرگ و مانند آن، واجب است ولی روزه او باطل می شود و اگر ماه رمضان باشد، باید بنا بر احتیاط لازم بیشتر از آن نیاشامد و در بقیه روز از انجام کاری که روزه را باطل می کند، خودداری نماید.

(مکارم:) مسأله اگر روزه دار به اندازه ای تشنه شود که طاقت تحمّل آن را ندارد و یا ترس بیماری و تلف داشته باشد، می تواند به اندازه ضرورت، آب بنوشد ولی روزه او باطل می شود و اگر ماه رمضان باشد، باید بقیه روز را امساک کند.

  • توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل،  اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.

مطابق نظر آيت الله خامنه اي

شاید این مطالب را هم بپسندید:

مطابق نظر آيت الله خامنه اي

افطار به‌خاطر مشقت در اثناى روز

13. اگر شخصى جهت شغلى كه دارد و نمى‌‌تواند آن را رها كند چنانچه بر اثر تشنگی يا گرسنگی روزه برايش حرجى باشد، و همچنين افراد كم سن و سال كه روزه گرفتن براى آن‌ها مشقّت شديد دارد آيا از اوّل روز مى‌‌توانند افطار كنند يا اين‌كه حكم ديگرى دارند؟

ج) در فرض سؤال، هر وقت دچار حرج و مشقّت شدند، مى‌‌توانند افطار كنند و در مورد تشنگی احتياط واجب اين است كه به مقدار ضرورت افطار كرده و در بقيه روز امساك نمايند و در هر صورت بعداً بايد روزه آن روز را قضا نمايند.

منبع: استفتائات رهبري.

نكته:

در مورد تشنگی احتياط واجب اين است كه به مقدار ضرورت افطار كرده و در بقيه روز امساك نمايند (يعني: از خوردن و آشاميدن پرهيز كند و مبطلات روزه را انجام ندهد ) و در هر صورت بعداً بايد روزه آن روز را قضا نمايند.


              طبق نظر آيت الله مكارم شيرازي حضرت آیت الله مکارم شیرازی

حکم نوشیدن آب در هنگام تشنگی شدید [خوردن و آشامیدن]

پرسش : چنانچه فرد روزه دار، تشنگی شدید بر او غلبه پیدا نماید، نوشیدن آب چه حکمی دارد؟

پاسخ :

اگر روزه دار به اندازه‏ اى تشنه شود که طاقت تحمّل آن را ندارد و یا ترس بیمارى و تلف داشته باشد، مى‏ تواند به اندازه ضرورت آب بنوشد، ولى روزه او باطل مى‏ شود و اگر ماه رمضان باشد باید بنابر احتیاط واجب بقیّه روز را امساك کند.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی.

حتما بخوانيد

ویژه نامه احکام روزه



کلید: اگر روزه دار هنگام روزه بسیار تشنه شود اگر روزه دار هنگام روزه بسیار تشنه شود اگر روزه دار هنگام روزه بسیار تشنه شود اگر روزه دار هنگام روزه بسیار تشنه شوداگر روزه دار هنگام روزه بسیار تشنه شود  اگر روزه دار هنگام روزه بسیار تشنه شود اگر روزه دار هنگام روزه بسیار تشنه شود اگر روزه دار هنگام روزه بسیار تشنه شود اگر روزه دار هنگام روزه بسیار تشنه شود

نظر مخاطبان درباره این مطلب:

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط سایت هدانا منتشر خواهد شد.

با توجه به حجم سوالات، به سوالات تکراری پاسخ داده نمی شود لطفا در سایت «سرچ» کنید.