اگر در نیابت از حج شرط آغاز سفر از شهر خاص شده باشد

اگر در نیابت از حج شرط آغاز سفر از شهر خاص شده باشد
فهرست این نوشتار:
3- رعايت بلد
غفلت از رعايت بلد
155- كسى كه اجير بلدى شده كه از شهر خاصّى- مثلا قم- حج بلدى انجام دهد، بايد از همانجا براى حج حركت كند؛ و اگر از موضوع غافل شده و از قم براى كار ديگرى به تهران رفته و از آنجا به حج رفته، اگر مىتواند بايد برگردد،[1] و چنانچه- حتى باتمكن- برنگشت و حج را انجام داد، حج صحيح است و بالنسبه استحقاق اجرت دارد.[2]
[1] ( 1). آية اللَّه نورى: اگر داعىِ ارتكازى داشته، گرچه اخطارى نبوده و غافل شده، برگشتن لازمنيست؛ زيرادرنيتخطور لازمنيست واگر بالمرّه غافلشده و از ارتكاز هم محو شده، بايد برگردد.
آية اللَّه بهجت: لازم نيست برگردد.
آية اللَّه مكارم: مگر اينكه نيّت در اعماق ذهنش وجود داشته باشد.
[2] ( 2). آية اللَّه سيستانى: حج او صحيح است مطلقاً، ولى اگر اجاره بر حج بلدى به نحو تقييد باشد مستحق اجرت نيست، و اگر شروع از بلد منوبٌعنه جزو عمل مورد اجاره باشد مستحق اجرت مىباشد ولى مستأجر مىتواند اجرت المثل آن قسمت را كه به جا نياورده از او بگيرد و مىتواند اجاره را فسخ كند ولى بايد اجرت المثل حج او را بدهد، و اگر شروع از بلد از باب شرط ضمن العقد باشد مستأجر فقط مىتواند اجاره را فسخ كند و در اين صورت اجرت المثل او را بايد بدهد.
منبع: سایت هدانا برگرفته از مناسك حج با حواشى و مطابق با فتاوای دوازده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: خامنه ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، وحید خراسانی، بهجت،فاضل ، خویی، گلپایگانی، تبریزی.