آيا نظارت استصوابى حق رأى مردم را از بين نمى برد

آيا نظارت استصوابى حق رأى مردم را از بين نمى برد
آيا نظارت استصوابى حق رأى مردم را از بين نمىبرد و در حقيقت دخالت دولت محسوب نمىشود؟
نظارت استصوابى شوراى نگهبان، نه تنها با حق رأى مردم منافات ندارد بلكه دقيقاً بر اساس خواست و اراده مردم و در راستاى حفظ و صيانت از آراى آنان است. بر اين اساس گفتنى است كه:
يكم. اين نظارت، به انتخابات ايران اختصاص ندارد و در همه كشورها به صورتهاى مختلف اعمال مىشود. بنابراين بايد همين اشكال را بر انتخابات كشورهاى ديگر نيز وارد كرد.
دوّم. اين نظارت، نوعى تأكيد بر رأى مردم است، نه دخالت در آن چون همان مردمى كه در انتخابات شركت مىكنند، پيش در آن به قانون اساسى كشور و قانون انتخابات- كه شرايط انتخاب شوندگان را تعيين كرده است رأى دادهاند. در حقيقت مردم با رأى مستقيم به قانون اساسى و رأى غير مستقيم به قانون انتخابات، لزوم وجود شرايط خاص در انتخابشوندگان و تشخيص آن به وسيله شوراى نگهبان را پذيرفتهاند. بنابراين، شوراى نگهبان وكيل مردم است تا اين شرايط و صلاحيتها را تشخيص دهد نه مخالف آراى آنان.(1)
سوّم. اگر به بهانه اينكه نظارت استصوابى- به معناى بررسى صلاحيتها و رد و تأييد نامزدها با آراى مردم منافات دارد، اين نوع نظارت را از عهده شوراى نگهبان خارج سازيم، آيا باز هم از اجراى آن به وسيله مرجع قانونى ديگرى بىنياز خواهيم شد؟ بىترديد پاسخ منفى است زيرا به هر حال، انتخابات به نظارت نياز دارد و ناگزيز در فرض مذكور، بايد مانند برخى كشورها، با نظارت استصوابى وزارت كشور انجام شود. حال هرگونه بررسى صلاحيتها حتى از ناحيه وزارت كشور نيز، بايد نادرست و منافى آراى مردم باشد. در غير اين صورت وضع قانون در باب شرايط نامزدى و ذكر اوصاف خاص در نامزدها، لغو و بيهوده است.(2)
پس اگر تشكيلاتى به نام «نظام پزشكى» در جامعهاى به فعاليت بپردازد و پس از احراز صلاحيت يك طبيب به او اجازه طبابت داه شود و از ديگرى به دليلى منطقى سلب صلاحيت شود، به اين معنا نيست كه جلوى انتخاب پزشك دلخواه را از مردم گرفته است بلكه به اين معنا است كه پس از احراز صلاحيت و شايستگى لازم، مردم در رجوع به پزشك دلخواه مختار هستند.
(1) مرندى، محمدرضا، نظارت استصوابى و شبهه دور، صص. 3830
000 (2) نيكزاد، عباس، نظارت استصوابى، ص. 33
پرسمان