موالات در غسل فاصله بين شستن اعضا
موالات در غسل فاصله بين شستن اعضا
فهرست این نوشتار:
سوال: منظور از موالات چيست:
موالات; یعنى پشت سر هم بودن اجزاى امري و فاصله نینداختن بین آنها. موالات در غسل ترتيبي نياز نيست، يعني شخص مي تواند سر و گردن خود را بشويد و پس از چند ساعت سمت راست بدن و چند ساعت بعد سمت چپ بدن را بشويد اما در وضو بر خلاف غسل موالات شرط است و اگر بين شستن اعضاي وضو فاصله زماني زيادي بيفتد، وضو باطل است و بايد مجددا وضو بگيرد.
لازم به ذكر است، اگر شخص براي عبادتي واجب مثل نماز و يا روزه و … غسل بر او واجب شود در صورتی كه وقت تنگ باشد و فرد تنها به مقدار غسل (و وضو در موارد نیاز) و خواندن نماز وقت دارد لازم است فوراً بدون فاصله غسل كند و (در مواردی كه وضو لازم است وضو بگیرد) و بعد هم فوراً نماز بخواند.
موالات در غسل
پرسش 101 . آيا در غسل پى در پى شستن لازم است؟
همه مراجع: خير، مى تواند بعد از شستن هر قسمت از بدن، صبر كند و پس از مدتى قسمت ديگر را بشويد.
[1]. توضيح المسائل، مراجع، م 380؛ توضيح المسائل، نورى، م 381. .(احكام وضو، غسل و تيمم-پرسمان).
س 127: ایجاد فاصله زمانی در شستن اعضاء هنگام وضو یا غسل، چه حکمی دارد؟
ج: فاصله زمانى (عدم موالات) در غسل اشکال ندارد. ولى در وضو اگر فاصله به مقدارى باشد که اعضاى قبلى خشک شوند، وضو باطل است.
س: آيا مىشود وسط غسل آن را رها كرد و بعد از مدتى (مثلاً 4 ساعت) ادامه داد؟
ج) اشکال ندارد و تفاوتى ميان مقدار فاصله نيست.
س: بيم داريم كه در فصل سرما بر اثرغسل به بيمارى دچار شويم آيا بايد غسل انجام دهيم و يا تيمم بدل از غسل کافى است؟
ج) در غسل، حمام رفتن و دوش گرفتن لازم نيست و اگر وقت براى نماز يا روزه تنگ نباشد موالات بين شستن سر و گردن و بقيه اعضاء لازم نيست، به هر حال اگر واقعاً خوف ضرر از نظر عرف قابل اعتنا باشد و امكان غسل در جاى مناسب هم نباشد، وظيفه تيمم است.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات حضرت آيت الله العظمی خامنه ای.
موالات در غسل
کفایت شستن قسمتی که شسته نشده بعد از گذشت چند روز
عدم لزوم رعایت موالات در غسل
مسأله ۴۳۸. غسل، از نظر شرایط صحّت، مانند وضو میباشد به جز در سه مورد:
اوّل. در غسل، لازم نیست سر و گردن یا بدن را از بالا به پایین بشوید.
دوّم. در وضو اگر پوست صورت از لای مو پیدا نباشد، شستن ظاهر موی صورت، کافی است و رساندن آب به زیر آن لازم نیست امّا در غسل رساندن آب به پوست لازم است.
سوّم. موالات در غسل ترتیبی شرط نیست؛ بنابر این لازم نیست بعد از شستن سر و گردن فوراً بدن را بشوید پس اگر بعد از شستن سر و گردن صبر كند و بعد از مدّتی بدن را بشوید، اشكال ندارد بلكه لازم نیست تمام سر و گردن یا بدن را یک مرتبه بشوید، پس جایز است مثلاً سر را شسته و بعد از مدّتی گردن را بشوید مگر در چند مورد كه در مسأله بعد خواهد آمد.
مسأله ۴۳۹. كسی كه نمیتواند از بیرون آمدن ادرار یا مدفوع خودداری كند اگر فقط به اندازهای كه غسل كند و نماز بخواند، ادرار یا مدفوع از او بیرون نمیآید باید فوراً غسل كند و بعد از غسل هم باید فوراً نماز بخواند. همچنین زن مستحاضه قلیله بعد از وضو و مستحاضه متوسّطه بعد از غسل و وضو و مستحاضه كثیره بعد از غسل، باید فوراً مشغول نماز شوند، مگر در دو موردی كه در مسأله (602و606) خواهد آمد. همچنین در صورتی كه وقت تنگ باشد و فرد تنها به مقدار غسل (و وضو در موارد نیاز) و خواندن نماز وقت دارد لازم است فوراً بدون فاصله غسل كند و (در مواردی كه وضو لازم است وضو بگیرد) و بعد هم فوراً نماز بخواند.
مسأله ۴۴۰. در غسل ارتماسی یا ترتیبی، پاک بودن تمام بدن پیش از غسل، لازم نیست، بلكه اگر با فرو رفتن در آب یا ریختن آب به قصد غسل، بدن پاک شود، غسل انجام میشود، به شرط آنكه آبی كه با آن غسل میكند، از پاک بودن خارج نشود؛ مثلاً با آب كر یا جاری غسل كند.
مسأله ۴۴۱. چیزی را كه مانع رسیدن آب به بدن است باید برطرف كند و اگر قبل از آنكه از برطرف شدن آن اطمینان پیدا كند غسل نماید چنانچه غسل ارتماسی باشد، غسل او باطل است و اگر غسل ترتیبی كرده، حكمش در مسأله (450) خواهد آمد. همچنین اگر موقع غسل احتمال معقول بدهد چیزی كه مانع از رسیدن آب است در بدن او باشد، باید بررسی كند تا مطمئن شود مانعی نیست.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات حضرت آيت الله العظمی سيستاني .
معني غسل و كيفيت انجام دادن آن
سلام آیا میشود بعد اینکه غسل کردیم و فراموش کردیم قسمت صورت بشوریم میشود بعدن شست یا از اول غسل کنیم
سلام علیکم
شستن صورت به معنی دست کشیدن نیست. همینکه آب به پوست رسیده باشد کفایت می کند.
اگر صورت را نشسته باشید باید مجدد برگردید و غسل را از همان نقطه انجام بدهید.
وفقکم الله لکل الخیر