شك در خون استحاضه
شك در خون استحاضه
شك در استحاضه
پرسش 175 . اگر بين خون استحاضه و خون بكارت يا زخم، شك پيدا شود، تكليف چيست؟
همه مراجع (به جز مكارم): اگر ظاهر حال او سلامت است و نشانه هاى زخم در او نمايان نيست، بنابر احتياط واجب حكم استحاضه را دارد.
آيه اللّه مكارم: اگر ظاهر حال او سلامت است و نشانه هاى زخم در او نمايان نيست، حكم استحاضه را دارد اما اگر وضع حال او مشكوك باشد كه خون از زخم است يا غير آن، احكام استحاضه ندارد.[2]
استحاضه دختر
پرسش 176 . آيا استحاضه اختصاص به زنان متأهل دارد؟ يا اينكه ممكن است دختر مجرد نيز مستحاضه شود؟
همه مراجع: در اين جهت تفاوتى بين دختر مجرد و زن متأهل نيست.[3]
[1]. توضيح المسائل مراجع، م 433 وحيد، توضيح المسائل، م 439 و صافى، هداية العباد، ج 1 م 273 و دفتر: بهجت و خامنه اى.
[2]. توضيح المسائل مراجع، م 433 وحيد، توضيح المسائل، م 439 و صافى، هداية العباد، ج 1 م 273 و دفتر: بهجت و خامنه اى.
[3]. العروة الوثقى، ج 1، الاستحاضه. احكام بانوان، پرسمان .
مسأله ۴۳۱ ـ اگر زن بداند خونی که از او خارج میشود خون زخم نیست، و مردد بین خون استحاضه و حیض و یا نفاس باشد، چنانچه شرعاً حکم حیض و نفاس را نداشته باشد باید به دستور استحاضه عمل کند، بلکه اگر شک داشته باشد که خون استحاضه است یا خونهای دیگر، چنانچه نشانه آنها را نداشته باشد ـ بنا بر احتیاط واجب ـ باید کارهای استحاضه را انجام دهد. رساله توضيح المسائل آيت الله سيستاني .
مسأله 195: یکى از خونهایى که از زن خارج مى شود خون «استحاضه» است و در این موقع زن را «مستحاضه» مى گویند، بطور کلّى تمام خونهایى که غیر از حیض، نفاس، زخم و دُمَل است و از رحم زن خارج مى شود خون استحاضه است.
مسأله 196: خون استحاضه غالباً کم رنگ و سرد و رقیق است و بدون فشار و سوزش بیرون مى آید، ولى ممکن است گاهى تیره رنگ یا سرخ و گرم و غلیط باشد و با فشار و سوزش خارج شود.
مسأله 197: هر خونى که از زن خارج شود و شرایط حیض و نفاس را نداشته باشد و مربوط به بکارت یا زخم یا جراحتى در رحم نبوده باشد، خون استحاضه است.
مسأله 198: هر گاه شک کند که خون، از زخم است یا نه و ظاهر حال او سلامت است، خون استحاضه حساب مى شود; امّا اگر وضع حال او مشکوک باشد، که خون از زخم است یا غیر آن، احکام استحاضه ندارد.
سؤال 199: آیا استحاضه، همچون حیض و نفاس، حدّاقل و حدّاکثر دارد؟
جواب : استحاضه حدّاقل و اکثر ندارد.
سؤال 200: آیا ابتداى استحاضه باید خون مشاهده شود و یا بودن خون در محل کافى است؟ و آیا استمرار در استحاضه نیز معتبر مى باشد؟
جواب : بودن خون در محل کافى است و استمرار نیز در آن شرط نیست.
سؤال 201: خانمى که در سنّ کسى است که عادتاً حیض مى بیند، عمل جرّاحى کرده و رحم او را برداشته اند، اگر خونى ببینند حکم حیض دارد یا استحاضه؟ در صورتى که احتمال بدهد و یا این که یقین نماید خون از زخم و عمل جرّاحى است چه صورت دارد؟
جواب : اگر یقین داشته باشد، یا احتمال بدهد خون زخم یا جرّاحى است، تکلیفى براى او ایجاد نمى کند، تنها خود را مى شوید و غسل و وضو به خاطر آن واجب نیست.
سؤال 202: همانطور که در توضیح المسائل آمده، خانمها در سنّ 50 سال قمرى، که تقریباً مطابق با 48 سال و 6 ماه شمسى است، یائسه مى شوند. حال اگر بعد از این سن هر ماه، مثل زمان عادت ماهیانه، خون ببینند، آیا باید آن را حیض قرار دهند، یا استحاضه؟ عبادات خود را انجام دهند، یا ترک نمایند؟
جواب : خونهایى که زنان بعد از 50 سال قمرى مى بینند استحاضه محسوب مى شود; خواه به شکل و صفات حیض باشد یا نباشد. رساله احکام بانوان .
وظيفه شرعي دختران در اولين عادت ماهانه
پريود شدن در بعد از ظهر و محاسبه سه روز
پيوسته نبودن خونريزي در عادت زنان
اگر خونريزي اندكي از سه روز كمتر باشد
شروع حيض خونريزي از واژن يا در باطن بودن
احكام ورود حائض به حرم امام و امامزاده