حكم عمره تمتع با علم به خروج از مكه

حكم عمره تمتع با علم به خروج از مكه
201- خدمه كاروانى كه مىخواهند به مكه بروند و بعد از آن بايد از مكه خارج شوند، بنابر احتياط نبايد عمره تمتع انجام دهند؛[1] بلكه براى ورود به مكه، بايد از يكى از مواقيت معروفه، براى عمره مفرده محرم شوند؛ و ادنى الحِلّ، ميقات اين اشخاص نيست.[1] افراد مذكور بعد از انجام عمره مفرده، در صورت خارج شدن ازمكه، اگر فقط به جده بيايند، براى ورود به مكه در مرتبه دوم و بعد از آن، احرام، واجب نيست؛[2] ولى اگر به مدينه بروند، براى بازگشت به مكه، بايد[3] در مسجد شجره، براى عمره مفرده ديگر محرم شوند، و چون بين اين عمره مفرده و عمره مفرده اول، يك ماه فاصله نشده، عمره دوم را رجاءً[1] بهجا آورند.
اين اشخاص آخرين مرتبهاى كه به مكه مىروند، بايد به يكى از مواقيت معروفه- مثل مسجد شجره يا جُحفه- بروند و از آنجا براى عمره تمتع محرم شوند.
[1] ( 4). آية اللَّه بهجت: براى كسىكه اگر خارج شود حج در آن سال از او فوت مىشود، خروج از مكّه بعد از عمرهتمتّع جايز نيست و اظهر عدم اعتبار فاصله بين دو عمره است، اگرچه احوط و افضل است، و اگر بعد از عمره خارج از مكه و حرم و ميقات شد و برگشت در غير ماه احرام اوّلى، پس محتاج به احرام عمره است كه آن را عمره تمتّع قرار مىدهد و براى عمره سابق انجام طواف نساء موافق احتياط است.( مناسك شيخ، ص 89 و 90).
آية اللَّه خامنهاى: اگر بعد از انجام عمره تمتع از شهر مكه بدون احرام خارج شود، پس اگر در همان ماهى كه عمره انجام داده به مكه برگردد، نياز به تجديد احرام براى ورود به شهر مكه ندارد، ولى اگر در ماه بعد از ماه انجام عمره به مكه برگردد، مثل اينكه عمره را در ذىالقعده انجام دهد و خارج شود، و در ماه ذىالحجه به مكه برگردد، واجب است با احرام جديد براى عمره جهت دخول مكه محرم شود، و عمره تمتع وى كه متصل به حج مىشود همين عمره تمتع دوم خواهد بود.
آية اللَّه خويى: بيان احتياط و عدم آن در مناسك ايشان نيامده است.
آية اللَّه سيستانى: اگر بين اين عمره و حج، عمره ديگرى فاصله نشود مىتوانند عمره تمتّع انجام دهند و پس از آن اگر خوف فوت اعمال حج نداشته باشند مىتوانند براى كارى هرچند غير ضرورى خارج شوند. پس اگر در همان ماه قمرى برگردند احرام مجدّد لازم نيست و اگر ماه بعد باشد و نخواهند دوباره خارج شوند و در ماه بعد وارد شوند بايد با احرام عمره تمتّع وارد شوند و اگر باز هم بخواهند در ماه بعد وارد شوند بايد اكنون با احرام عمره مفرده وارد شوند.
آية اللَّه صافى، آية اللَّه گلپايگانى: اگر حج تمتّع بر آنها واجب باشد بايد به قصد عمره تمتّع محرم شوند و انجام عمره مفرده قبل از حج براى كسى كه حج بر او واجب است يا نايب در حج بلدى است اشكال دارد.
آية اللَّه فاضل: اگر بخواهند در ماهى كه عمره انجام داده خارج شوند و در همان ماه برگردند، مىتوانند عمره تمتّع انجام دهند، در اين صورت فرقى نمىكند كه بخواهند به مدينه بروند يا جدّه. و در اين فرض بايد بدون احرام مجدّد به مكّه وارد شوند. امّا اگر بخواهند در ماه بعد برگردند نبايد عمره تمتّع انجام دهند، بلكه عمره مفرده انجام دهند و براى آخرين بار كه به مكّه رجوع مىكنند عمره تمتّع انجام دهند.
آية اللَّه مكارم، آية اللَّه نورى: خدمه كاروانها مىتوانند عمره تمتّع را به جا آورند و از احرام خارج شوند و بعد براى انجام كارهاى ضرورى به جده يا مدينه و مانند آن بروند بشرطى كه مطمئن باشند كه به موقع به حج برسند
[1] ( 1). آيات عظام فاضل، مكارم: همانطور كه گذشت، براى عمره مفرده اگر از ادنى الحلّ محرم شود عمرهاش صحيح است.
[2] ( 2). آية اللَّه مكارم: اگر در همان ماه قمرى كه محرم شده وارد شود تجديد احرام لازم نيست.
آية اللَّه تبريزى: در ماهى كه محرم شدهاند تجديد احرام لازم نيست ولو به مدينه بروند و از آنجا بخواهند به مكه بروند.
[3] ( 3). آية اللَّه خامنه اى: چنانچه بخواهد در كمتر از يكماه به مكه مراجعه نمايد، نياز به احرام مجدّد ندارد.
آيات عظام خويى، سيستانى، صافى، گلپايگانى: حكم جده و مدينه يكى است و تا ماه هلالى كه عمره مفرده را در آن انجام داده تمام نشود، مىتواند بىاحرام وارد مكه شود.
آية اللَّه مكارم: نياز به محرم شدن از هيچ ميقاتى نيست.
[1] ( 1). تفصيل نظر آيات عظام ذيل مسأله 185 و 184 گذشت.
منبع: سایت هدانا برگرفته از مناسك حج با حواشى و مطابق با فتاوای دوازده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: خامنه ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، وحید خراسانی، بهجت،فاضل ، خویی، گلپایگانی، تبریزی.