وبگاه پاسخگویی به سوالات دینی هدانا

توریه چیست همراه با نظر مراجع

0

توریه چیست همراه با نظر مراجع

فهرست این نوشتار:

توریه چیست همراه با نظر مراجع

1- توریه سخنى است که شنونده از آن چیزى مى فهمد و گوینده از آن چیز دیگرى را اراده مى کند، یا به تعبیر دیگر سخنى است دو پهلو، که عبارت تاب هر دو معنى را دارد، و افرادى که مقید به پرهیز از دروغ هستند گاه به آن متوسل مى شوند، تا هم دروغ نگفته باشند و هم شنونده از اسرار آنها آگاه نشود. البته در توریه شرط است که توریه موجب ضایع کردن حق دیگران و ستم بر آنان نشود.

2-دروغ مصلحتي به معنايي كه نزد مردم رايج است و در واقع دروغ منفعتي است، حرام است. موارد جواز دروغ در اسلام مشخص است؛ ازجمله آنها وجود مصلحت اهم، مثل حفظ جان مؤمن يا رفع نزاع بين دو مسلمان مي‎باشد.

مطابق نظر آيت الله خامنه اي

مطابق نظر آيت الله خامنه اي

گاهی متکلّم مطلبی را می‌گوید که آنچه از ظاهر کلام او فهمیده می‌شود، غیر از مراد اوست. اگر آن مراد، مطابق با واقع بود، این کلام صدق است؛ هرچند ظاهر کلام، مخالف با واقع باشد؛ مثل توریه. در توریه مراد متکلّم مطابق با واقع است. امّا ظاهر کلام او مطابق با واقع نیست. لذا چون مراد، مطابق با واقع است، کلام صدق می­‌شود. اما اگر مراد، مخالف با واقع بود، کلام کذب می­‌شود.

مثلاً کسی می‌پرسد: “آقا منزلند؟” و شخص پشت در به نقطۀ خالی اشاره می­‌کند و می‌گوید: “آقا اینجا نیست.” مراد او این است که آقا در این نقطۀ خالی نیست. امّا آنچه مخاطب می‌فهمد، این است که آقا در خانه نیست؛ این خلاف واقع و توریه است. یا کسی از شما چیزی می‌خواهد و شما می‌گویید: «چیزی در دستم نیست». مراد شما این است که در این دستی که ملاحظه می‌کنید، چیزی نیست، امّا مخاطب چنین می‌فهمد که منظور شما این است که اصلاً پولی ندارید. پس اگر مراد گوینده مطابق با واقع بود، کلام صدق می­‌شود؛ هرچند ظهور کلام مخالف با واقع باشد.

مطلبی در مورد توریه

۱. با توجه به اینکه توریه کذب نیست، استعمال توریه در غیر موارد ضرورت هم جایز است.
۲. در جواز توریه فرقی نیست بین آن لفظی که به تنهایی قابل استعمال در مراد متکلم است، مثل همین مثال­‌هایی که بیان شد و آن لفظی که به تنهایی قابل این نیست که در معنای مراد به کار برود. مثل این­که بگویید: “الاغی را دیدم”؛ الاغ قابل این نیست که در معنای کُندذهن به کار برود، مگر با قرینه. ولی با این­ وجود توریه جایز است.

منبع: سایت هدانا برگرفته از رساله آموزشی آیت الله العظمی خامنه ای.


مطابق نظر آيت الله سيستاني

مطابق نظر آيت الله سيستاني

توریه یعنی: معنایی را اراده کند که بر خلاف ظاهر لفظ است، و نشانه‌ای برای مقصود خود اقامه ننماید ـ مثلاً اگر ظالمی بخواهد کسی را اذیت کند و از انسان بپرسد که او را دیده‌ای؟ و انسان یک ساعت قبل او را دیده باشد، بگوید او را ندیده‌ام و قصد کند که از پنج دقیقه پیش ندیده‌ام.

منبع: سایت هدانا برگرفته مسأله ۲۶۹۲ رساله توضیح المسائل آیت الله العظمی سیستانی.


طبق نظر آيت الله مكارم شيرازي

حضرت آیت الله مکارم شیرازی

معنی توریه

پرسش : توریه چیست؟ لطفاً با ذکر مثالى آن را توضیح بفرمایید.

آیا توریه اختصاص به موارد ضرورت دارد، یا در غیر آن هم جایز است؟

پاسخ : توریه آن است که انسان سخنى دو پهلو بگوید، و قصدش چیزى باشد، ولى مخاطب چیز دیگرى بفهمد. مثل این که کسى پشت در خانه بیاید، و بپرسد: آیا فلان کس در خانه است؟ و گوینده سخن در جواب بگوید: این جا نیست، و منظورش از «این جا» پشت در باشد، ولى شنونده خیال مى کند شخص مورد نظر در خانه نیست. و این گونه توریه مشروط به حال ضرورت نمى باشد; هر چند بهتر رعایت ضرورت است.

دروغ مصلحتى :

شاید این مطالب را هم بپسندید:

دروغ مصلحتى آن است كه دروغ، مصلحت مهم‌ترى از راست گفتن داشته باشد؛ مانند دروغ گفتن براى آشتى دادن دو يا چند نفر. البتّه هرگاه با توريه[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][1]  امكان خلاصى از دروغ  باشد، احتياط واجب آن است كه از اين راه استفاده كنند.
. قهر كردن : قهر كردن از نظر اسلام كار بسيار نامطلوبى است؛ به‌ويژه اگر به بهانه‌هاى كوچك باشد. در روايات آمده است كه هر كدام از دو طرف در آشتى پيشقدم شود روز قيامت زودتر از ديگرى وارد بهشت مى‌شود.

[1] . «توريه»: سخنى دوپهلو است كه شنونده از آن چيزى مى‌فهمد ولى مقصود گوينده چيزديگرى است.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی


آيت الله صافي گلپايگانيآيت الله صافي گلپايگاني

توريه چيست؟ آيا توريه مطلقاً جايز است يا توريه‌اي که مانع مفسده‌اي شود فقط جايز است؟ توريه‌اي که بدون مفسده و بدون مصلحت و يا توريه‌اي که مفسده‌دار باشد آيا حرام است؟

ج. توريه آن است که انسان از جمله‌اي معنايي را قصد کند که در واقع صحيح است ولي شنونده به ملاحظه ظاهر و متفاهم عرفي جمله، چيز ديگري بفهمد، مثلاً کسي دقّ‌الباب مي‌کند و از شخصي که درب را باز مي‌کند سؤال مي‌کند فلاني در منزل است و آن شخص که نمي‌خواهد بگويد بلي در منزل است، جواب مي‌دهد خير اينجا نيست و قصد مي‌کند که در اينجايي که من ايستاده‌ام نيست و سؤال‌کننده چنين مي‌فهمد که در منزل نيست و توريه مفسده‌دار جايز نيست.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی صافی گلپایگانی .


حضرت آيت الله بهجت

حضرت آيت الله بهجت

دروغ گفتن براى توريه

1930. آيا دروغ گفتن به صورت توريه جايز است؟

ج. در صورتى كه مصلحت  آميز باشد جايز است، جهت توضيح بيشتر به جامع المسائل، ج 2، ص 471 مراجعه شود.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی بهجت .

حتما بخوانيد

احكام دروغ گفتن در حال روزه

دروغ گفتن شوخی

مجازات قسم و شهادت دروغ در دادگاه

پیش بینی آینده با قرآن چه حکمی دارد

قسم به قرآن خوردن و کفاره شکستن آن

گفتن احادیث ضعیف در حال روزه

احكام سفر معصيت



کلید:  توریه خامنه ای حکم توریه توریه در فقه توریه به چه معناست تقيه توریه چیست دروغ مصلحتی توریه چیست همراه با نظر مراجع توریه چیست همراه با نظر مراجع توریه چیست همراه با نظر مراجع توریه چیست همراه با نظر مراجع توریه چیست همراه با نظر مراجع توریه چیست همراه با نظر مراجع توریه چیست همراه با نظر مراجع توریه چیست همراه با نظر مراجع[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

نظر مخاطبان درباره این مطلب:

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط سایت هدانا منتشر خواهد شد.

با توجه به حجم سوالات، به سوالات تکراری پاسخ داده نمی شود لطفا در سایت «سرچ» کنید.