اگر از روی جهل طواف را انجام نداده باشد
اگر از روی جهل طواف را انجام نداده باشد
ترك جهلى طواف
555- اگر طواف را- چه طواف عمره[1] يا زيارت- با جهل به حكم ترك كند و به محلِّ خود بازگردد، بايد حج را اعاده و يك شتر قربانى[2] كند.
[1] ( 1). آية الله فاضل: كفاره در طواف عمره بنابراحتياط است.
[2] ( 2). آية الله بهجت: وجوب ذبح يك شتر مطلقا حتى در حال علم و عمد موافق احتياط است كه در مسأله 532 هم گذشت( مناسك شيخ، ص 35).
آية الله تبريزى: كفاره دادن يك شتر در ترك طواف حج از روى جهل به مسأله است، و اما در طواف عمره تمتع چنانچه از روى جهل به مسأله ترك شد، هر چند بايد حج در سال آينده اعاده كرد ولى كفاره ندارد.
آية الله خويى: اگر كسى طواف عمره تمتع را از روى علم يا از روى جهل ترك كند به نحوى كه قبل از وقوف عرفات نتواند آن را تدارك نمايد عمره و حتى احرام عمره اش باطل مى شود و بايد در سال ديگر حج را اعاده نمايد و كفاره مذكوره اختصاص دارد به موردى كه طواف حج را از روى جهل ترك كرده باشد
آية الله سيستانى: كفاره در مورد طواف مبنى بر احتياط واجب است
آية الله صافى، آية الله گلپايگانى: چون احتمال مى دهد در احرام باشد، احتياطا از نزديكى با زن قبل از انجام عمره مفرده دورى نمايد و يك شتر قربانى كند.
آية الله فاضل: اگر چه با زن هم نزديك نكرده باشد
آية الله مكارم: در ترك طواف عمره، قربانى احتياط مستحب است و در طواف حج، احتياط واجب است.
B
منبع: سایت هدانا برگرفته از مناسك حج با حواشى و مطابق با فتاوای دوازده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: خامنه ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، وحید خراسانی، بهجت،فاضل ، خویی، گلپایگانی، تبریزی.