احكام بلوغ طبق نظر آيت الله سيستاني
احكام بلوغ طبق نظر آيت الله سيستاني
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
تكليف و بلوغ
شرایط تكلیف
انسان در صورتی که دارای شرایط خاصّی باشد، باید احکام و مقرّرات الهی را رعایت نماید. این شرایط، شرایط تکلیف نام دارد و و در صورتی که هریک از آنها نباشد، انسان، مکّلف نمیباشد از جمله آنها موارد زیر است:
الف. عقل
شرط اولِ تكلیف، عقل و توان فكری مكلّف است و فردی كه مجنون و دیوانه است و از نظر فكری دارای توان لازم نیست، از نظر اسلام تكلیفی ندارد و تا چراغ عقل در درون انسان روشن نشده و قدرت تشخیص ایمان و كفر، حق و باطل، واجب و حرام را ندارد، تكلیفی به عهده او نیست. عقل و توان فكری انسان مبنای تكلیف و معیار محاسبه و مؤاخذه الهی است.
و روایت شده كه امام باقر(علیهالسلام) میفرمایند: در روز قیامت خداوند به اندازه عقلی كه در دنیا به بندگان داده است، در رسیدگی به حساب آنان دقّت به خرج میدهد.[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][۱]
ب. قدرت
دوّمین شرط تكلیف، قدرت یعنی توانایی برای انجام كاری است كه خداوند آن را از انسان خواسته است. قرآن كریم در اینباره میفرماید:
«لایکلّف الله نفساً إلّا وسعها» خداوند هیچ كس را جز به اندازه توانش تكلیف نمیكند و در حدیث نقل شده است كه امام حسین(علیهالسلام) درباره این شرط میفرمایند: خداوند طاقت كسی را نگرفت مگر آنكه طاعت خود را از او برداشت و قدرت كسی را سلب نكرد مگر اینكه تكلیف خود را از او برداشت.[۲]
ج. بلوغ
سوّمین شرط تكلیف بلوغ مىباشد. بلوغ پدیده مباركی است كه انسان در سایه آن این شایستگی را پیدا میكند كه مورد توجّه خطاب الهی قرار گیرد و رعایت دستورات و فرمانهای الهی بر او واجب شود و ارتكاب اموری كه از آن نهی شده بر او حرام گردد و با انجام وظایف دینی به خداوند متعال تقرّب جوید و در امتحان بندگی و تسلیم، سرافراز و سربلند گردد. دین مبین اسلام نشانههایی را برای بلوغ بیان نموده است كه توضیح آن در ادامه ذکر میشود:
نشانههای بلوغ
مسأله ۱. نشانه بلوغ در دختر، تمام شدن نُه سال قمری است[۳] و نشانه بلوغ در پسر یكی از چهار مورد زیر است:
اول:روییدن موی درشت در زیر شكم، بالای عورت.
دوم:روییدن موی درشت در صورت و پشت لب.
سوم:بیرون آمدن منی، چه در خواب و چه در بیداری.
چهارم:تمام شدن پانزده سال قمری.
هر یک از علامتهای بالا، نشان بالغ شدن انسان و رسیدن او به حدّ تكلیف است و از آن لحظه در صورتی كه سایر شرایط تكلیف نیز فراهم باشد، انجام همه دستورهای الهی بر انسان واجب است، از آنجا که دختر چند سال زودتر از پسر به تکلیف میرسد، تقدّم زن در تشرّف به تكلیف، نشانه آمادگی سریعتر او برای ارتباط با خدا و حركت به سوی كمال است.
مسأله ۲. روییدن مو در سینه و زیر بغل و درشت شدن صدا و مانند اینها در پسران، نشانه بالغ شدن، نیست.
۱. اصول الكافی، ج 1، ص 11، ح 7، كتاب العقل و الجهل.
۲. تحف العقول، ص246، باب حكمه و مواعظه.
۳. بنابر آنچه گفته شده دختران یا پسرانی که تاریخ تولّدشان به سال قمری مشخّص نیست ولی تاریخ تولّد آنان به سال شمسی معلوم است، برای تبدیل سال شمسی به قمری، کافی است ابتدا دختران روزی که نُه سال شمسی آنان و پسران روزی که پانزده سال شمسیشان کامل میگردد را مشخص نموده، سپس دختران 97 روز و پسران 162 روز از آن کم کنند به این ترتیب روز کامل شدن 9 یا 15 سال قمری آنان معین میشود.
به عنوان مثال دختر خانمی که در تاریخ 10 مرداد ماه 1384 به دنیا آمده است، در تاریخ 10 مرداد ماه 1393، نه سال شمسی وی کامل میگردد. چنانچه 97 روز از این تاریخ کم نماید، تاریخ 6 اردیبهشت ماه 1393 بدست میآید که بیانگر تاریخ کامل شدن 9 سال قمری او و رسیدن به سنّ تکلیف است.
آقا پسری که در تاریخ 10 مهر ماه 1378به دنیا آمده است، در تاریخ 10 مهر ماه 1393، پانزده سال شمسی وی کامل میگردد. چنانچه 162 روز از این تاریخ کم نماید، تاریخ 3 اردیبهشت ماه 1393 بدست میآید که بیانگر تاریخ کامل شدن 15 سال قمری اواست.
شایان ذکر است به علّت وجود موقعیتهای جغرافیایی مختلف و یکسان نبودن تعداد روزهای ماههای سال، گاه این محاسبه، یک یا دو روز خطا دارد بنابر این تا حدّ دو روز، احتیاط در مورد این محاسبه رعایت گردد و برای آنکه محاسبه دقیقتر از این باشد، باید هر موردی جداگانه حساب شود.(رساله توضيح المسائل جامع آيت الله سيستاني).
لينك كوتاه مطلب: https://hadana.ir/?p=17573
*- ضمنا شما می توانید از اینجا مشترک خبرنامه سایت شوید و جدید ترین مطالب را دریافت کنید.
* ویژه نامه احکام تقلید [fusion_imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”https://hadana.ir/age/” linktarget=”_blank” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/fusion_imageframe]
كليد: احكام بلوغ طبق نظر آيت الله سيستاني احكام بلوغ طبق نظر آيت الله سيستاني احكام بلوغ طبق نظر آيت الله سيستاني احكام بلوغ طبق نظر آيت الله سيستاني احكام بلوغ طبق نظر آيت الله سيستاني احكام بلوغ طبق نظر آيت الله سيستاني احكام بلوغ طبق نظر آيت الله سيستاني احكام بلوغ طبق نظر آيت الله سيستاني احكام بلوغ طبق نظر آيت الله سيستاني احكام بلوغ طبق نظر آيت الله سيستاني[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]