احكام پوشش پا و ديدن نامحرم

احكام پوشش پا و ديدن نامحرم
پوشش روى پا
پرسش 132. آيا پوشاندن پشت و روى پا در مقابل نامحرم واجب است؟
همه مراجع (به جز تبريزى و مكارم): آرى، بايد آن را از نامحرم بپوشاند.
آيه اللّه تبريزى: پوشاندن زير چانه واجب است؛ ولى پوشاندن روى پا تا مچ بنابر احتياط واجب است.
[آيه اللّه مكارم: بنابر احتیاط واجب باید بپوشاند.[3]]
تبصره. لازم نيست پشت و روى پا به وسيله جوراب پوشانده شود؛ بلكه اگر به وسيله چادر و مانند آن نيز پوشانده شود، كافى است.
نگاه به پاى نامحرم
پرسش 6. آيا نگاه كردن به پاى زن نامحرم، از مچ به پايين جايز است؟
همه مراجع (به جز مكارم): خير، نگاه به پاى زن از مچ به پايين نيز ـ هر چند بدون قصد لذت ـ حرام است.[4]
[آيه اللّه مكارم: بنابر احتیاط واجب نباید نگاه کنند.[5]]
هدانا/تبصره: طبق نظر آيت الله مكارم شيرازي و ساير مراجع، پوشیدن جوراب هاى نازک، در صورتى که پا در آن پیدا باشد، براى زنان جایز نيست.
- [1]. سيستانى، sistani.org، حجاب، س3؛ تبريزى، صراط النجاة، ج1، س878؛ فاضل، جامع المسائل، ج1، س1706؛ صافى، جامع الاحكام، ج2، س1696؛ خامنه اى، اجوبه الاستفتائات، س438؛ دفتر: نورى، وحيد، بهجت و امام.
- [2]. تبريزى، صراط النجاة، ج5، س1275 و استفتائات، س 1614.
- [[3]. استفتاء هدانا].
- [4]. توضيح المسائل مراجع، م2433؛ نورى، توضيح المسائل، م2429؛ العروة الوثقى، ج1 الستر؛ وحيد، توضيح المسائل، م2442؛ خامنه اى، اجوبه الاستفتائات، س 438.
- [5. دفتر: مكارم.(احكام نگاه و پوشش، پرسمان).

س 437: زنان چه مقدار از بدن خود را باید هنگام نماز بپوشانند؟ آیا پوشیدن لباسهای آستین کوتاه و نپوشیدن جوراب اشکال دارد؟
ج: بر زنان واجب است در نماز تمام بدن و موى خود را به غير از صورت به مقدارى که شستن آن در وضو واجب است و دستها تا مچ و پاها تا مفصل ساق با پوششى که کاملاً بدن را مىپوشاند، بپوشانند و در حضور نامحرم پاها را نيز بايد بپوشانند.
س 438: آیا بر زنان پوشاندن روی پاها هنگام نماز واجب است؟
ج: پوشاندن پاها تا مفصل ساق در صورتى که نامحرم حاضر نباشد، واجب نيست. اجوبه الاستفتائات .
آیا پوشاندن پا از نگاه نامحرم برای خانمها واجب است یا خیر؟ و حکم پوشش پا برای خانمها در هنگام نماز در صورتی که نامحرم در آنجا نباشد چیست؟
خانمها در مقابل نامحرم باید پاها را بپوشانند؛ تنها دو موضع برای پوشش خانمها در حضور نامحرم استثنا شده است: «گردی صورت و دستها تا مچ» البته به شرط اینکه آرایش و زیوری که جلب توجه کند و چشمگیر باشد نداشته باشند.
اما در نماز سه موضع استثنا شده که پوشاندن آن واجب نیست؛ «گردی صورت» به مقداری که در وضو شسته میشود، «دستها تا مچ» و «پاها تا مچ، به شرط اینکه نامحرمی نباشد».
منبع: پاسخ حجت الاسلام فلاح زاده، سایت رسمی khamenei.ir.

استفتاء سايت هدانا از حضرت آيت الله مكارم شيرازي دامت برکاته.
– سوال: آيا پوشاندن پا از نامحرم براي زنان واجب است؟
نظر سابق آیت الله العظمی مکارم شیرازی درباره پوشاندن روی پا توسط خانم این بود که می فرمودند:«پوشیدن روى پا و کف پا بهتر است» اما در پرسش شفاهی از محضر ایشان، درباره نظر جدیدشان فرمودند که « بنابر احتیاط واجب خانم از مچ پا به پایین را باید از نامحرم بپوشاند».
منبع: استفتاء شفاهی از محضر آیت الله مکارم شیرازی توسط حجت الاسلام طاها در تاریخ: 29/ اردیبهشت/1395.

پرسش: آیا پوشاندن روی پا برای زن در نماز واجب است ؟
پرسش: نپوشانیدن وجه وکفین وکعبین چه حکمی دارد ؟
پاسخ: پوشاندن کعبین در خانم ها از نامحرم لازم است .
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی سیستانی.
*- ويژه نامه احكام نگاه و ارتباط با نامحرم
- حكم پوشيدن ساپورت
- حکم آرایش ملایم
- حکم پوشیدن جوراب رنگ پا
- آرايش زن به خواست شوهر بيرون از منزل
- نظر شوهر درباره نوع پوشش و حجاب زن
- حكم نماز خواندن با مانتو
- حكم پوشش دختران قبل از سن تكليف
كليا حكام پوشش پا و ديدن نامحرم احكام پوشش پا و ديدن نامحرم احكام پوشش پا و ديدن نامحرم احكام پوشش پا و ديدن نامحرم احكام پوشش پا و ديدن نامحرمد: پوشاندن روی پا درمقابل نامحرم آیا دیدن روی پا و کف پای زن نامحرم جایز است پوشاندن زیرچانه و کف و روی پا، در مقابل نامحرم واجب است؟ سوال آیا برای زنان جایز است که پاهای خودشان را نپوشانده پوشاندن روی پا درمقابل نامحرم آیا دیدن روی پا و کف پای زن نامحرم جایز است؟ سوال آیا برای زنان جایز است که پاهای خودشان را نپوشانده پوشاندن روی پا در نماز بر زن ها واجب است؟ از نگاه مرد نامحرم چطور؟ پوشش روي پای زنان در نماز احكام پوشش پا و ديدن نامحرم احكام پوشش پا و ديدن نامحرم احكام پوشش پا و ديدن نامحرم احكام پوشش پا و ديدن نامحرم احكام پوشش پا و ديدن نامحرم احكام پوشش پا و ديدن نامحرم دیدن پای نامحرم
سلام علیکم خسته نباشید و خداحفظتون کنه.چیز جالبی ک دیدم جواب دادن سما به همه سوالات و حتی نقدها در کمال ادب بود خداخیرتون بده.
سوالی ک دارم ایا کف پا با روی پا حکم فقهیش فرق داره؟ممنون
سلام علیکم
خیر فرق نمی کند.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام کاملا صحیح خیلی ممنون.
ولی من از شما گله ای دارم. امثال من به این سایت سر زده اند که بفهمند مسئلهی جوراب پوشیدن چطور است و خود ما هم *حکم نگاه به پای نامحرم برای مان چطور است* که من فهمیدم حرام هست. خب با این حال، شما تصویرِ این مقاله را، تصویر پای برهنه یک زن قرار دادید و من دانش فقهی ندارم اما فکر کنم این کار اشتباه باشد.
البته من دارم گستاخی میکنم که به شما که عالم هستید اینگونه میگم، به خاطر همین اگر اشتباه میگم عذر خواهی من رو بپذیرید و به من بگید که در کجای کار دارم اشتباه نگاه میکنم. 😊
با تشکر
سلام علیکم
باعث افتخار هست که مخاطب هدانا هستید. البته ما هم معصوم نیستیم قطعا خطا هم داریم؛ شما معیار را دین خدا و اهل البیت قرار بدهید نه بنده.
لطف کنید حکم تصویر را در سایت سرچ کنید و ببینید.
وفقکم الله لکل الخیر
البته یه موضوعی هست بنده ۱۷ سال دارم و به تازگی اعمال واجب را انجام میدهم
و مرجع تقلید خود را هنوز به طور قطع مطمئن نیستم
اصل مطالب در سخنان تمام مراجع و رهبری کاملا یکسان است اما برخی جزئیات در برخی مسائل اندکی تفاوت دارند
و من بسیاری از این موضوعات را مطابق دستورات آیت الله مکارم شیرازی انجام داده ام
و هم اکنون در انتخاب مرجع خود اطمینان ندارم
که مطابق فرمایشات آیت الله شیرازی ادامه دهم
یا طبق دستورات رهبری
سلام علیکم
طبق شرایطی که در رساله هم آمده از دو نفر عادل که آگاه هستند سوال کنید و حتما مرجع تقلید خود را دقیق مشخص کنید. به نظر ما اعلم حضرت آیت الله خامنه ای است هرچند حضرت آیت الله العظمی مکارم نیز بسیار از نظر فقهی جایگاه بزرگی دارند و تقلید از ایشان نیز قطعا درست است.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام
پوشیدن صندل که جلو و بخش کمی از روی پا مشخص هستش
و خیلی ساده است مشکلی داره ؟
مرجع تقلیدم رهبری هستن و مطالعه کردم دقیقا متوجه نشدم چه حکمی براش تعیین کردن
سلام علیکم
نباید پوست پا برای نامحرم مشخص باشد مثلا باید همراه با پوشیدن جوراب باشد. و نباید در کل لباس و کفش مصداق تبرج و زینت باشد در غیر این دو صورت اشکال ندارد.
وفقکم الله لکل الخیر
با سلام
کجای اسلام گفته شده که پوشاندن روی پا از مچ به پایین واجب است؟
سلام علیکم
اگر دانش فقهی دارید به «بَابُ مَا يَحِلُّ النَّظَرُ إِلَيْهِ مِنَ الْمَرْأَة» در کافی رجوع بفرمایید، و اگر مجتهد نیستید به نظر عالم آگاه عادل یعنی مرجع تقلید رجوع بفرمایید و نظر مرجعتان را عمل کنید.
همانطور که اگر پزشک نیستید به پزشک رجوع می کنید واز او برای هر نسخه سوال نمی کنید.
وفقکم الله لکل خیر
اگه توجه کنید اسلام همیشه دلایل قانع کننده میاره تا مردم باقلبشون احکام روبپذیرند مثلا توصیه های حکومتی وکشور داری که حضرت علی فرمودند ؛تماما با دلیل هستند. لطفا شما هم اگر واقعا حدیثی یاچیزی میشناسید که براین موضوع اشاره میکند ذکر کنید چون واقعا ما نسبت به نظر مراجع شک داریم ازبس که اختلاف نظر هست وسلیقه شخصیشون وارد احکام شده
سلام علیکم
کدام موضوع!. دقت کنید مراجع سلیقه های شخصی را دخالت نمی دهند برادر عزیز، اگر قرار باشد که مرجع تقلید سلیقه خود را به عنوان حکم شرعی جا بزند از عدالت ساقط است. اگر دقت کنید دروس مراجع عظام تقلید گاهی چند صد نفر فاپطلبه فاضل از اقصی نقاط کشور می نشنند و بر شیوه استنباط فقیه نظر دارند. شک شما عزیزم از جهل و بی اطلاعی است. پناه بر خدا از این تهمت و نسبت که یک فقیه بیاید و حکم خدا را بر اساس سلیقه شخصی خود تغییر بدهد. فقیه موظف است ادله را ببیند و نظر کارشناسی بدهد، چه بسا در یک مسئله دو متخصص نظر متفاوت داشته باشند.
لطف کنید سایت مراجع را نگاه کنید، معمولا قسمتی دارد به اسم دروس خارج، گاهی آرشیو ۲۰ یا ۳۰ سال دروس مرجع را می توانید در ابواب مختلف فقهی ببینید و مبنای نظرات او را پیدا کنید البته نیاز به آشنایی اولیه با فقه و حتی روخوانی قرآن کریم هست، پس از آن یک دانش متوسط فقهی و … . چیزی پنهان نیست همه چیز برای مومنین در کتب فقهی مراجع و دروسشان با ادله بیان شده، قرن هاست شیعه به مراجه و بزرگان خود مثل مرحوم امام، آیت الله بهجت و سایر مراجع فعلی و پیشین اعتماد دارد و مدارک کارهای فقهی برای عموم در دسترس است، حالا چهر نفر که قلبشان مریض هست، روحیه خوب شما را به وسوسه ها آلوده نکنند. زمینه تحقیق باز هست همین الان به سایت مراجع در ابواب مختلف فقه می توانید رجوع کنید یا به کتب فقهی ایشان.
وفقکم الله لکل خیر
این درست نیست .من پرسیدم و از دفتر ایشان هم پرسیده شده که نظرشان تغیر نکرده
سلام علیکم
شما به نظر دفتر معظم له عمل کنید.
وفقکم الله لکل الخیر