نظر شیعه و اهل سنّت در مورد مفسّران و تأویل کنندگان قرآن

نظر شیعه و اهل سنّت در مورد مفسّران و تأویل کنندگان قرآن
پرسش : شیعیان و اهل تسنّن، چه کسانى را شایسته تفسیرو تاویل قرآنمى دانند؟
پاسخ اجمالی
شیعیان معتقدند که ائمه اهل بیت(ع) شایستگى تفسیر و تأویل قرآن را دارند؛ زیرا اهل بیت(ع) راسخون در علم و اهل ذکرند که خداوند در قرآن دستور مراجعه به آنها را داده است. ولی اهل سنت معتقدند که در مورد تفسیر قرآن تمام اصحاب شایسته اند و پس از آنها، علماى امّت اسلامى سزاوار تفسیر کردن قرآنند و در مورد تأویل، بیشتر آنان گفته اند: کسى جز خداوند بر تأویل قرآن آگاه نیست.
پاسخ تفصیلی
شیعیان معتقدند که ائمه اهل بیت(علیهم السلام) شایستگى تفسیرو تاویل قرآن را دارند زیرا اهل بیت(علیهم السلام) «راسخون در علم» و «اهل ذکر»اند که خداوند در آیه«فَاسْاَلُوا اَهْلَ الذِّکْرِ اِنْ کُنْتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ»؛ (پس بپرسید از اهل ذکر اگر نمى دانید)(1) دستور مراجعه به آنها را داده است.
و در آیه«…وَمَا یَعْلَمُ تَاْوِیلَهُ اِلاَّ اللهُ وَالرَّاسِخُونَ فِی الْعِلْمِ…»؛ (تفسیر آنها را جز خداو راسخان در علم نمى دانند)،(2) ایشان را عالم به تاویل قرآن دانسته.
و اهل تسنن معتقدند که در مورد تفسیرقرآن، در درجه نخست، تمام اصحاب شایسته اند؛ و پس از آنها، علماى امّت اسلامى سزاوار تفسیرکردن قرآنند و در مورد تاویل، بیشتر آنان گفته اند کسى جز خداوند، بر تأویل قرآن، آگاه نیست.(3)
پی نوشت:
(1). سوره نحل، آیه 43.
(2). سوره آل عمران، آیه 7.
(3). گردآوری از کتاب همراه با راستگویان، دکتر سید محمد تیجانی تونسی، ترجمه: سید محمد جواد مهری، بنیاد معارف اسلامی، چاپ سیزدهم، ص 26 و 28