منظور از موسیقی مناسب با مجالس لهو و لعب

منظور از موسیقی مناسب با مجالس لهو و لعب
مجالس لهو و لعب
سوال: مجالس لهو و لعب به چه نوع مجالسى گفته مىشود؟
پاسخ: منظور مجالسى است كه براى عياشى، هوسرانى و رقص و پايكوبى تشكيل شده و نزد عرف متدين مجلس گناه محسوب گردد. اگر هر موسيقى اى به كيفيتى نواخته شود كه مناسب آن باشد، گوش دادن به آن حرام است.
مقصود از مجالس لهو و لعب، آن نيست كه در آن شراب، رقص و… باشد؛ بلكه منظور مجالس شأنى است؛ يعنى، آهنگ موسيقى به گونه اى باشد كه اگر در مجلس عادى و يا به صورت فردى نيز نواخته شود، متناسب با مجلس فسق و گناه به كار مى رود و انسان را به ياد فضاى مجالس ياد شده مى اندازد.
- مكارم، استفتاءات، ج 2، س 704؛ بهجت، توضيح المسائل، متفرقه، م 20؛ خامنه اى، اجوبةالاستفتاءات، س 1131؛ سيستانى، sistani.org، موسيقى، ش 1؛ تبريزى، صراط النجاة، ج 1، س 1012 و 1013 و ج 2، س 919؛ دفتر: بقيه.
- (احكام موسيقي، سيد مجتبي حسيني، برگرفته از پرسمان).
مطابق نظر آيت الله سيستاني
۲پرسش: مقصود از مجالس لهو و لعب چیست؟
پاسخ:
مقصود از مناسب مجالس لهو و لعب آن است که شنونده موسیقی یا آهنگ ترانه ای – مخصوصا اگر در چنین اموری اهل اطلاع باشد – تشخیص بدهد که این آهنگ در مجالس معصیت و فسق استفاده می گردد و یا اینکه مشابه آن است .
۸پرسش: معیاری که برای حرمت غنا و موسیقی بیان شده آنست که متناسب با مجالس لهو و لعب باشد لطفا مقصود از مناسب را بیان فرمائید ؟
پاسخ: مقصود از مناسب مجالس لهو و لعب آن است که شنونده موسیقی یا آهنگ ترانه ای – مخصوصا اگر در چنین اموری اهل اطلاع باشد – تشخیص بدهد که این آهنگ در مجالس معصیت و فسق استفاده می گردد و یا اینکه مشابه آن است.
مسئله541ـ مقصود از جمله ((متناسب با مجالس لهو و لعب)) این نیست که آن موجب آرامش روحی و تغییرحال و وضع انسان می شود که چنان چیزی خوب است و احیاناً موسیقی و آواز حلال نیز آن وضع را به وجود می آورد بلکه مقصود ازآن ، این است که شنونده آن خصوصاً اگر باهنر و فن موسیقی آشناباشد می داند که کدامیک با مجالس لهو و لعب ومشابه آنها،تناسب داردوآنها یک ندارد.
منبع: سایت هدانا برگرفته از کتاب فقه برای غرب نشینان، آیت الله العظمی سیستانی.