ساخت بازی کامپیوتری

ساخت بازی کامپیوتری
آيت الله شبيري زنجاني
ساختن بازی های رایانه ای
332 – می دانیم بازی های رایانه ای مخاطبان زیادی دارند و در شرایطی که دشمنان، بازی های رایانه ای را متناسب با فرهنگ خودشان طراحی می کنند، آیا بر متخصصین داخلی واجب است بازی هایی متناسب با فرهنگ ودین خودمان بسازند؟
پاسخ
شایسته است مومنین نسبت به تهیه اسباب تفریحات سالم جامعه اقدام نمایند.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی شبیری زنجانی.
باسلام من یک سازنده بازی کامپیوتری هستم داستان ذیل مرا از ساخت محصولی که مردم را از یاد خدا غافل میکند منع میکند اما احادیثی که در ادامه آمده من را به شک میاندازد مهم است ذکر کنم که بازی های که میسازم صرفا جهت سرگرمی است و محدوده سنی کاربران هم از کودک تا افراد بالغ و حتی میانسال هست و نمیدانم آیا فایدهای دارد یا خیر و یا آموزنده هست و یا هدایت کننده به امر نیکی هست یا خیر:
در زمان کودکی امام حسن عسکری، یکی از شیعیان ایشان را در کنار بچه هایی دید که مشغول بازی بودند و پرسید:《 چرا شما با آن ها بازی نمی کنید؟》 امام در پاسخ فرمود:《 خداوند ما را برای بازی نیافریده است.
امام على عليه السلام : مؤمن اوقات خود را سه بخش مى كند : زمانى كه در آن با پروردگار خود به راز و نياز مى پردازد و زمانى كه به تحصيل معاش دست مى يازد و زمانى كه به لذّتهاى حلال و نيكو مى گذراند
امام کاظم علیه السلام: کوشش نمایید تا زمان خود را بر چهار قسم نمایید: ساعتی برای مناجات با خداوند، ساعتی برای کسب و کار و امرار معاش، ساعتی را برای معاشرت با برادران دینی و ساعتی برای لذت حلال و به واسطه این مدت، در سه زمان دیگر به وی نیرو میدهد. و حدیث مشابه از امام حسین علیه السلام با این مضمون که اگر در بخشی از اوقات تفریح نکنیم نفس آدمی در اوقات عبادت سرکشی میکند.
از طرفی تمام کسانی که رمان مینویسند یا فیلم میسازند که با مضمون غیر الهی است مانع یاد خدا هستند یا ورزش های غیر از اسب سواری و تیراندازی مثل موتورسواری
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید در ضمن من مقلد آقای مکارم شیرازی هستم
سلام علیکم
با توجه به اینکه حضرتعالی مقلد مرجع بزرگوار حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی (دامت برکاته) هستید، برای دریافت حکم شرعی قطعی که شرعاً مکلّف به آن هستید، لازم است به دفتر ایشان یا به رساله و پایگاه اطلاعرسانی آن مرجع محترم مراجعه فرمایید.
اما برای رفع ابهام و به عنوان تبیین کلی بر اساس مبانی موجود در منابع ارائه شده، نکات زیر تقدیم میگردد:
1. **جمع بین روایات:** روایات مذکور هیچگونه تضادی با یکدیگر ندارند. روایتی که بیان میدارد «ما برای بازی آفریده نشدهایم»، ناظر به هدف غایی خلقت و پوچ و بیهوده نبودن زندگی است و به این معناست که تمام عمر انسان نباید به غفلت و سرگرمیهای باطل بگذرد. اما روایات دیگر که مؤمن را به تقسیم اوقات خود توصیه میکنند، تصریح دارند که بخشی از زمان باید به «لذتهای حلال و نیکو» اختصاص یابد تا انسان برای انجام وظایف دیگر خود در امور معنوی و دنیوی، نشاط و توان لازم را داشته باشد. بنابراین، تفریح و سرگرمی حلال، نه تنها مذموم نیست بلکه برای یک زندگی مؤمنانه، امری لازم و پسندیده است.
2. **ملاک حرمت در سرگرمی:** ملاک در حرمتِ بازی و سرگرمی، عناوین و محتوای حرام است. ساخت، ترویج و استفاده از بازیهای کامپیوتری در صورتی که مشتمل بر امور ذیل نباشد، به خودی خود اشکالی ندارد:
* **قمار:** بازی نباید همراه با شرطبندی و برد و باخت مالی باشد.
* **آلات قمار:** نباید با ابزاری باشد که عرفاً آلت قمار محسوب میشود (مانند نرد و پاسور). بازی با غیر آلات قمار اگر همراه با شرطبندی نباشد، اشکال ندارد. بازیهای کامپیوتری که یکنفره و در مقابل کامپیوتر انجام میشود نیز اگر از این نوع نباشد، اشکال ندارد.
* **محتوای گمراهکننده (ضلال):** بازی نباید موجب ترویج عقاید باطل، فساد اخلاقی، تضعیف اعتقادات دینی و یا ترویج فرهنگ مهاجم و ضداسلامی شود.
* **سایر محرمات:** بازی نباید مشتمل بر موسیقی غنای حرام، تصاویر شهوتانگیز و یا هر امر حرام دیگری باشد.
بنابراین، اگر بازیهای تولیدی شما صرفاً برای سرگرمی حلال و خالی از محتوای حرام فوقالذکر باشد و موجب غفلت کامل از یاد خدا و ترک واجبات الهی نشود، تولید آن مصداق «لهو حرام» و «امر باطل» نیست. تشخیص مصداق بر عهده مکلف است.
مجدداً تأکید میگردد برای حکم نهایی مطابق با نظر مرجع تقلید خود عمل نمایید.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام
اگر بازی که اصل آن خریدنی باشه ولی ما به صورت رایگان دانلود کنیم (درحالی که در کشور های دیگه غیر قانونیه به دلیل قوانین کپی رایت) انجام دادن آن حرام است؟؟
سلام علیکم
در سایت قوانین کپی رایت را سرچ و مطالعه کنید.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام بازی یارانه ای كالاف دیوتی که ساخت شرکت مایکروسافت آمریکاست برای ادامه مراحلش خرید اسلحه و…انجام میدن.آیا از نظر شرعی مشکلی داره؟
سلام علیکم
خرید بازی که محتوای غیر شرعی نداشته باشد و کمک به کشورهایی که محارب هستند نباشد اشکال ندارد.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام آیا ساختن بازی که دینی نباشد ولی مفسده اخلاقی هم نداشته باشد و خلاف شرع نباشد کسب در آمد از آن
حرام است یا مکروه؟یا مباح؟
چون بنده تجربه و بودجه کافی برای ساختن یه بازی با فرهنگ اسلامی را برای شروع ندارم وناچارم از یه بازی معمولی در آغاز کار بسازم و عذاب وجدان گرفتمکه لهو لعب و بیهوده نباشد 😔
سلام علیکم
طبیعتا اگر جنبه مثبتی ندارد و موجب مفسده نیست دارای کراهت و مذموم است. اما شما هدفمند کار کنید و تفریح سالم و آموزنده تولید کنید در این صورت بسیار آثار الهی خواهد داشت و مورد سفارش است.
وفقکم الله لکل الخیر
سلام. می خواستم بپرسم درآمد حاصل از بازی سازی و برنامه نویسی حلال است ؟؟ سوال دیگه اینکه برنامه بازی سازی که برای شرکت های آمریکایی هستند اگه از نسخه کرک شده استفاده کنیم ودرآمدکسب کنیم اشکال دارد .اگر هم از نسخه اورجینال که یک نسخه دارد که رایگان است نصب کنیم و درآمد کسب کنیم اشکال دارد .
سلام علیکم
نباید بازی خلاف قوانین و خلاف شرع باشد در این صورت اشکال ندارد.
وفقکم الله لکل الخیر
در جایی خواندم که روحانیون ، بازیهای رایانه ای را کلا برای خود حرام دانسته اند . زیرا اعتقاد دارند انجام دادن آنها لهو ولعب هست . خواستم ببینم این اعتقاد درست است و شما تایید می کنید ؟
چون من شغلم ساختن بازیهای کامپیوتری و انیمیشن هست و در این زمینه مشغول هستم ، می خواستم ببین آیا درامدی که از فروش بازیها به دست می آورم ، حرام است ؟
ساختن بازی کامیپوتری و انیمیشن کارتونی برای بچه ها و نوجوانان که هیچ گونه تصاویر نامشروعی در آن وجود نداشته باشد والبته هدف خاصی را هم دنبال نکند و صرفا برای بازی کردن و تفریح باشد ، مشکل دارد ؟ ممنون از شما
سلام علیکم
بازی های رایانه ای حرام نیست مگر محتوای آن فاسد باشد.
هستند روحانیونی که طراحی بازی انجام می دهند.
درآمدی که از راه فروش بازی های سالم و درست انجام می دهید حلال است. اما بازی هایی که محتوای خلاف شرع و اخلاق دارند یا مسائل جنسی هست را نباید بفروشید.
در هر حال صنعت بازی سازی و فروش آن از صنایع مهم هست و می تواند در ترویج دین و ارزشها قرار بگیرد و بسیار آموزنده هم باشد. برخی از انیمیشن ها و بازی ها به خوبی مفاهیم دینی را به کودکان یا نوجوانان منتقل می کند، بنده خودم برای فرزندم از این محصولات فاخر و دینی خریداری می کنم و دوستان را هم سفارش به خرید و حمایت از محصولات خوب ایرانی اسلامی می کنیم.
لذا صرف بازی حرام نیست و کسی که به شما گفته روحانیون حرام می دانند، آشنایی با فقه و فقاهت و مکتب اهل البیت نداشته است. همه اینها ابزار هستند اگر در مسیر درست استفاده شوند، بسیار خوب و مورد سفارش عقل و شرع است و اگر در مسیر فساد و بد اخلاقی باشد عقل و شرع آن را حرام می داند.
وفقکم الله لکل الخیر