وظایف شوهر در برآورده کردن نیازهای روحی و جنسی همسر
وظایف شوهر در برآورده کردن نیازهای روحی و جنسی همسر
فهرست این نوشتار:
اولین وظیفه: آراستگی و پاکیزگی
بخش دوم از وظایف مردان، برآورده کردن نیازهای دو بعدی(جسمی-روحی) همسر است که اولین و مهمترین آن، آراستگی و پاکیزگی مرد میباشد.
در دین مبین اسلام بر نظافت و پاکیزگی سفارش زیادی شده، خصوصاً در مورد مردها در زندگی زناشویی،شاید به این خاطر باشد که معمولاً مردها نسبت به خانمها توجه کمتری به آراستگی و زیبایی خود دارند،اما استحکام بنیان خانواده آنقدر مهم و حیاتی بوده که پیامبر گرامی اسلام (صل الله علیه و آله) علت زناکار شدن زنان یهودی در برههای از تاریخ را عدم توجه مردانشان به آراستگی ظاهری و پاکیزگی اعلام میکنند؛ حضرت محمد(صل الله علیه و آله)فرمودند: لباسهاى خود را تمیز کنید و موهاى خود را کم کنید، مسواک بزنید و آراسته و پاکیزه باشید زیرا یهودیان چنین نکردند و زنانشان زناکار شدند.۱
۱- قال رسول الله ص : اغسلوا ثیابکم و خذوا من شعورکم و استاکوا و تزیّنوا و تنظّفوا فإنّ بنی إسرائیل لم یکونوا یفعلون ذلک فزنت نساؤهم. نهج الفصاحة (مجموعه کلمات قصار حضرت رسول صلى الله علیه و آله)، ص: ۲۲۷
دومین وظیفه : آزار ندادن و کتک نزدن همسر
دومین وظیفه مرد در بخش برآورده کردن نیازهای دو بعدی زن، آزار ندادن و کتک نزدن همسر است.پیامبر رحمت حضرت محمد (صل الله علیه و آله) میفرمایند: بدرستی که زن گوهری لذت بخش و شیرین است اگر مردی همسری اختیار کرد نباید این گوهر را ضایع کند.۱
ضایع کردن هر چیزی به حسب صفات اساسی آن است، زن مانند گل است که ویژگی و رکن اساسی او، لطافت و زیبایی ظاهری است و آزار دادن واذیت او، ضایع کردن این گوهر است.
رسول خدا (صل الله علیه و آله) فرمودند: هر کس همسری اختیار میکند باید او را گرامی بدارد و اکرام کند۲. انسانی را اکرام کردن یعنی نفعی به او رساندن بدون هیچ چشمداشت و تحقیر کردن و ناقص شمردن او۳.
از مصادیق آشکار اکرام همسر، آزار ندادن و اذیت نکردن اوست که نه تنها نفعی نمیرساند بلکه ضررهای جسمی و روحی جبرانناپذیری به او وارد میسازد.
رسول خدا (صل الله علیه و آله) می فرمایند: چگونه میشود یکی از شما همسر خود را بزند، سپس به معاشقه و معانقه با او بپردازد۴.
روح لطیف زن که یک امر خدادای و حکیمانه و کاملا هدفمند است، برای استواری بنیان خانواده و تربیت نسل های کارآمد بسیار کاربردی است و حفظ آن برای شارع حکیم از مهمترین مسائل میباشد.
۱- قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص إِنَّمَا الْمَرْأَةُ لُعْبَةٌ مَنِ اتَّخَذَهَا فَلَا یُضَیِّعْهَا. الکافی (ط – الإسلامیة)، ج۵، ص: ۵۱۰
۲- قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص:وَ مَنِ اتَّخَذَ زَوْجَةً فَلْیُکْرِمْهَا . مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل ؛ ج۱۴ ؛ ص۲۵۰
۳- با توجه به معنای اکرام و تکریم: الإِکْرَامُ و التَّکْرِیمُ: أن یوصل إلى الإنسان إکرام، أی: نفع لا یلحقه فیه غضاضة، أو أن یجعل ما یوصل إلیه شیئا کَرِیماً، أی: شریفا مفردات ألفاظ القرآن؛ ص: ۷۰۷،
۴- قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص أَ یَضْرِبُ أَحَدُکُمُ الْمَرْأَةَ ثُمَّ یَظَلُّ مُعَانِقَهَا. وسائل الشیعة ؛ ج۲۰؛ ص۱۶۷
سومین وظیفه : برآورده کردن نیازهای جنسی همسر
سومین وظیفه مرد در بخش برآورده کردن نیازهای دوبعدی زن، برآورده کردن نیازهای جنسی همسر میباشد. تفاوت های جنسی میان زن و مرد سبب شده که در بیشتر موارد زنان به ارضای کامل دست نیابند و این امر باعث بسیاری از مشکلات روحی و اخلاقی در خانواده میشود و راه حل آن پیروی از دستور نبیّ مکرّم اسلام است که توصیه میکنند که مرد از بستر خارج نشود تا اینکه نیازهای زن را برآورد.
رسول خدا (صلّ الله علیه و آله) روزی به افرادی که کنار ایشان نشسته بودند فرمودند: ناتوانی سه چیز است:… سومی آن در مورد زنان است وقتی یکی از شما به همسر خود نزدیک میشود و کام خود را میگیرد و ارضا میشود در حالی که هنوز آن زن کامش را نگرفته. فردی پرسید: ای رسول خدا چه باید کرد؟ ایشان فرمودند: مرد باید خودداری و درنگ کند تا از هر دو انزال شود۱.
رسول مهربانی حضرت محمد (صلّ الله علیه و آله) میفرمایند: هرگاه یکی از شما با همسر خود نزدیکی میکند همانند پرنده نباشد که مکثی کوتاهی میکند و به سرعت دور میشود۲.
این حدیث، علاوه بر اهمیت آمادهسازی زن قبل از نزدیکی، ماندن و نوازش بعد از نزدیکی را هم توصیه میفرمایند. یعنی مرد باید بعد از کام گرفتن خود، به نیازهای همسر توجه کند و زود بستر را ترک نکند.
۱- قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص یَوْماً لِجُلَسَائِهِ تَدْرُونَ مَا الْعَجْزُ قَالُوا اللَّهُ وَ رَسُولُهُ أَعْلَمُ فَقَالَ الْعَجْزُ ثَلَاثَةٌ …وَ الثَّالِثَةُ أَمْرُ النِّسَاءِ یَدْنُو أَحَدُکُمْ مِنْ أَهْلِهِ فَیَقْضِی حَاجَتَهُ وَ هِیَ لَمْ تَقْضِ حَاجَتَهَا فَقَالَ عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عَمْرِو بْنِ الْعَاصِ فَکَیْفَ ذَلِکَ یَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ یَتَحَوَّشُ وَ یَمْکُثُ حَتَّى یَأْتِیَ ذَلِکَ مِنْهُمَا جَمِیعا الکافی (ط – الإسلامیة) ؛ ج۲ ؛ ص۶۷۱
۲- قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص إِذَا جَامَعَ أَحَدُکُمْ فَلَا یَأْتِیهِنَّ کَمَا یَأْتِی الطَّیْرُ لِیَمْکُثْ وَ لْیَلْبَثْ. وسائل الشیعة ؛ ج۲۰ ؛ ص۱۱۷
اهمیت بازیهای عاشقانه در زندگی زناشویی
امام صادق(علیه السلام) میفرمایند: … زمانی که یکی از شما به همسرش نزدیک میشود، باید بین آنها معاشقه و بازیهای عاشقانه باشد، قطعاً این کار، أمر آنها را پاکیزهتر میکند۱.
طیب و پاکیزه شدن امر آنها دو جنبه میتواند داشته باشد:
۱- سلامت جسمی: اولین چیزی که از واژه طیب به ذهن میرسد فواید جسمانی است، زیانهای عدم ارضای کامل زوجین بخصوص زن در کتب پزشکی اشاره شده و از این روایت هم استفاده می شود که برای کسب سلامتی جسمی و رضامندی پایدار در زندگی زناشویی، اصل آمادهسازی و معاشقه قبل از نزدیکی را نباید فراموش کرد.
۲- سلامت روحی: از معنای واژه طیب، پاکیزگی روحی و معنوی هم به دست میآید. توجه ویژه به نیازهای جنسی زن،در اغلب موارد باعث ارضای کامل او خواهد شد و سلامتی روحی و اخلاقی او را تا حدود زیادی تضمین میکند. امروزه بحث طلاقهای عاطفی شایع شده که دلیل اصلی آن نارضایتیهای زناشویی است و باعث افزایش استرسها و مشکلات روانی متعددی شده است، علاوه بر آن،مفاسد اخلاقی هم به دنبال دارد که هم سلامت روانی خانواده را به خطر میاندازد و هم سلامت روانی جامعه را دچار اختلال میکند.
۱- قَالَ الصَّادِقُ ع: …فَإِذَا أَتَى أَحَدُکُمْ أَهْلَهُ فَلْیَکُنْ بَیْنَهُمَا مُدَاعَبَةٌ فَإِنَّهُ أَطْیَبُ لِلْأَمْرِ. وسائل الشیعة ؛ ج۲۰ ؛ ص۱۱۸