قبر حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها کجاست
قبر حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها کجاست
حضرت آیت الله مکارم شیرازی
یکى از مصائب دختر والا مقام پیامبر اکرم این است که جایگاه قبر شریفش هنوز نامعلوم است; بعضى آن را مطابق پاره اى از روایات در بقیع و برخى در داخل خانه اش در کنار مسجد پیامبر و بعضى در روضه (آن مقدار از مسجد که میان قبر پیامبر و منبر آن حضرت قرار دارد) مى دانند.
بیشترین قرائن دلالت بر دفن آن حضرت در خانه اش دارد، زیرا دفن در روضه در آن زمان کار آسانى نبود و بسیار بعید است على (علیه السلام) رضایت به چنین کارى داده باشد.
این مطلب هر محقّقى را در فکر فرو مى برد که چه طوفانى پس از رسول الله(صلى الله علیه وآله) در میان امّت برخاست که مرقد پاک تنها دخترش، در هاله اى از ابهام فرو رفت؟ هر چند بیشترین قرائن دلالت بر دفن آن حضرت در خانه اش دارد، زیرا دفن در روضه در آن زمان کار آسانى نبود و بسیار بعید است على (علیه السلام) رضایت به چنین کارى داده باشد و دفن در بقیع با آنچه در خطبه مورد بحث آمده چندان سازگار نیست، زیرا جمله «النّازِلَةِ فی جَوارِکَ» نشان مى دهد که قبر آن بانو در کنار قبر پیامبر بوده است.
مرحوم علاّمه مجلسى از ابراهیم بن محمّد همدانى نقل مى کند که مى گوید: براى امام هادى (على بن محمّد النقى(علیهما السلام)) نامه اى نوشتم که مرا از قبر فاطمه(علیها السلام)با خبر ساز! حضرت در جواب چنین مرقوم داشت: «هِىَ مَعَ جَدّی صَلَواتُ اللهِ عَلَیْهِ وَ آلِهِ; او با جدم پیغمبر(صلى الله علیه وآله) است».(1)
مرحوم صدوق نیز مى گوید: صحیح در نزد من این است که آن حضرت در خانه اش دفن شده است که پس از توسعه بنى امیّه، الآن جزء مسجد قرار گرفته است.(2)
در وضع فعلى گرچه قبر پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) و قبور دیگرى در داخل مسجد قرار گرفته; ولى آن را به وسیله دیوارها و شبّاک از مسجد جدا کرده اند.
در کتاب عیون الاخبار الرضا از بزنطى نقل شده است که مى گوید: «سألت الرضا عن قبر فاطمة; من از امام على بن موسى الرضا(علیه السلام) از محل قبر فاطمه(علیها السلام)سؤال کردم، فرمود: دُفِنَتْ فی بَیْتِها فَلَمّا زادَتْ بَنُو اُمَیَّةَ فی الْمَسْجِدِ صارَتْ فِی الْمَسْجِدِ».(3)
بنابراین هر کس نزدیک قبر پیامبر(صلى الله علیه وآله) در روضه مقدّسه بایستد و حضرت زهرا(علیها السلام) را زیارت کند إن شاءالله فضیلت زیارت آن حضرت از نزدیک را به دست آورده است. در بقیع نیز به قصد رجا مى توان آن حضرت را زیارت کرد.
- 1. بحارالانوار، ج 97، ص 198، ح 18.
2. من لا یحضره الفقیه، ج 2، ص 572 .
3. عیون اخبار الرضا، ج 1، ص 311 (مطابق نقل بحارالانوار، ج 97، ص 191). - منبع : سایت هدانا بر گرفته از > پیام امام امیرالمؤمنین(ع) جلد 08 > 4. مدفن پاک فاطمه زهرا (علیها السلام)/ اثر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی.