طراحی آرم وسط پرچم ایران

طراحی آرم وسط پرچم ایران
آرم وسط پرچم كشور چه كسى طراحى كرده و …( همه چيز درباره آن).
پس از انقلاب شكوهمند اسلامى تغيير در همه اركان جامعه آغاز شد در اين بين مردم علاقهمند بودند اين تغيير در نشانه ها هم پديدار شود تا انقلابى كه خود در آن نقش داشتند تبلور بيشترى بيابد. بنابر اين آرمها و نشانههاى بسيارى از شركتهاى تجارى تغيير كردند و علاوه بر آن نهادهاى انقلابى هم در صدد طراحى آرم و نشانه ويژه خود بودند. در راس آنها آرم پرچم جمهورى اسلامى ايران است كه با رويكردى اسلامى ايرانى طراحى شد تا انقلابى الهى و مردمى را براى جهانيان تداعى كند.
هرچند برخى از آرمهايى كه اين روزها به چشم ما كم و بيش آشنا مىآيند فاقد نام طراح هستند و شناسنامه آنها چندان مشخص نيست اما در پرس و جوهاى به عمل آمده اينچنين به نظر مىآيد كه در روزهاى انقلاب، هنگامى كه شور و هيجانى بر تمام ايران اسلامى حاكم بوده است تمامى مبارزين و مردم انقلابى سعى بر تغيير و تحول همه چيز داشتهاند حتى بسيارى از آرمهاى نهادهاى تاسيس شده در بدو انقلاب از ذهن همان انقلابيون بوده است و در نهايت مهر تاييدى از جانب گرافيستى بر آن مىخورده است.
حميد نديمى گرافيست، معمار، مترجم و مدرس دانشگاه اهل ايران است. او دانشيار دانشكده معمارى دانشگاه شهيد بهشتى است. برجستهترين كار او طراحى نشان ملى و پرچم كنونى ايران است. او داراى مدرك دكتراى مهندسى معمارى از انگلستان است.
حميد نديمى به جز طراحى نشان ملى و پرچم ايران، نمادهاى خبرگزارى جمهورى اسلامى ايران (ايرنا)، دفتر همكارى حوزه و دانشگاه، نماد پيشين سازمان سنجش آموزش كشور، دانشگاه زنجان، مركز توسعه صادرات، انجمن اوليا و مربيان و مؤسسه عالى پدژوهش در برنامهريزى و توسعه را هم طراحى كردهاست.
آرم جمهورى اسلامى ايران كه توسط حميد نديمى طراحى شده است از قداست و توجه ويژهاى برخوردار است و همين قداست و بزرگى سخن گفتن درباره آن را براى خالقش سخت كرده است.
اين آرم در درون خود معانى زيادى را جاى داده و سادگى و ظرفيت ويژهاى كه براى دربرگيرى معانى متعدد دارد كه آن را از ديگر آرمهاى طراحى شده در اين سالها متمايز كرده است.
داستان اين آرم آنطور كه در منابع ذكر شده نقل شده است از آنجا نشات مىگيرد كه دكتر نديمى تفسيرى از سوره حديد را مىشنود و از آن پس سه ركن اساسى حكومت اسلامى از ديدگاه قرآن در ذهنش نقش مىبندد. «كتاب»، «ترازو» و «آهن» و يا به عبارت قرآنى كتاب، ميزان وحديد، امام در يك سخنرانى خواستار تغيير نشان كشور مىشوند
پس از پيروزى انقلاب امام خمينى (ره) در يك سخنرانى خواستار تغيير نشان كشور يعنى شير و خورشيد مىشوند. در آن زمان حميد نديمى شروع به اتود زنى طرح الله مىكند كه در انتها طرح آماده شده را به دفتر امام در قم ارسال مىكند. هرچند كه ابتدا در مسابقهاى كه براى طرح آرم جمهورى اسلامى برگزار شد آرم ديگرى به تصويب و در نهايت به چاپ بر روى اسكناسهاى آن دوران رسيد اما ديرى نمىگذرد كه شبى آقاى هاشمى رفسنجانى با دكتر نديمى تماس مىگيرند و خبر از تنفيذ آرم توسط امام (در 19 ارديبهشت 1359) مىدهند و از آقاى نديمى مىخواهند تا بر روى طرح پرچم هم كار بكنند. رنگهاى سبز و سفيد و سرخ، علامت مخصوص جمهورى اسلامى و شعار «الله اكبر» همگى از اركانى هستند كه در قانون اساسى براى پرچم ايران در نظر گرفته شدهاند. اما آن چنان كه از مطالب نوشته شده در مجله استاندارد ايران كه تنها منبع رسمى تحليل آرم جمهورى اسلامى است، برمىآيد «كلمه قرمز و به خون آغشته الله منقوش بر پرچم جمهورى اسلامى به دليل اينكه الله مبداء و منتهاى آفرينش است و هدف و غايت حكومت اسلامى (الى الله المصير…) به كار مىرود انتخاب شده است.
هلالىهاى اين شكل از نقش مباركى ريشه مىگيرد كه بارها حضرت محمد (ص) با شمشير بر شنها ترسيم كردهاند.
پنج جزء تشكيل دهنده علامت كه اگر به پنج اصل پايه دين برگردد اصل توحيد را در حكم عمود و ساقه اصلى در ميان دارند، گذشته از آنكه در تركيب كلى خويش كلمه الله را بيان مىكنند و عصارهاى از كلمه توحيد يعنى لااله الااله را نيز در خود مستتر دارند. خطوط هلالىهاى طرح كه در يك دايره قرار دارد با تداعى نصف النهارهاى كره جهانى بودن دعوت اسلام را تجسم مىبخشند.
جزء قائم ميانى، در تركيب با شكل تشديد كه در خط فارسى و عربى نشانه شدت است شمشير را تداعى مىكند، قائم و ايستاده كه خود نماد و قدرت و استحكام و ايستادگى است و اين برداشتى تعبيرى از كلمه حديد يا آهن است در كتاب الله (… انزلنا الحديد فيه باس شديد) و تركيب كاملا متقارن شكل بيانى از حالت تعادل و توازن كه اين نيز برداشتى تعبيرى است از كلمه ميزان در كتاب خدا (والسماء رفعها و وضع الميزان، شعار الله اكبر» كه تكرار مىشود و تكرار از ويژگىهاى شعار است اين شعار يازده بار در رنگ سرخ و يازده بار در رنگ سبز يعنى بيست و دو بار تكرار مىشود و اين اشارهايست به بيست و دوم بهمن. روزى كه اين شعار براى انقلاب اسلامى پيروزى آفريد.
قالب راست گوشه خط نوشته «الله اكبر» يادى است از كوبندگى اين شعار كه سلاحى بود پيروز در دست مجاهدان انقلاب اسلامى. و اين همان خطى است (خط بنايى) كه شعار الله اكبر را بر بلنداى اذان و بر گنبدها و منارههاى الله اكبر در مساجد اسلامى نقش مىكرده و اكنون بر بلنداى پرچم ايران نشسته است. تكرار اين شعار در تركيب كلى پرچم حاشيههائيست كه با اتصال به رنگ سفيد پرچم دو رنگ سرخ و سبز را به هم پيوند مىزند. كه اگر سفيد نشانهاى از توحيد باشد- كه سفيد تركيب و توحيد همه رنگهاست- اين رنگ متن سرخ پرچم را كه نشانه خون و جهاد است به رنگ سبز كه مىتواند نمادى از آرمانهاى والاى اسلام باشد مىپيوندد.
همان طور كه از نوشتار مجله استاندارد ايران استنتاج مىشود آرم الله و در مجموع پرچم جمهورى اسلامى ايران با مفاهيمى كاملا اعتقادى، اسلامى و قرآنى طراحى شدهاند و به كار بستن همين مفاهيم كافيست تا اين آرم را به يك آرم مقدس و جاودان مبدل گرداند. در سؤالى كه در لحظات آخر ملاقات با دكتر نديمى مطرح شد، اين بود كه آيا وى فكر مىكرده است سى سال پس از طراحى آرم جمهورى اسلامى همچنان آن را پايدار ببيند؟ وى در پاسخ گفت: اين پرچم به اميد به دست دادن به حكومت امام زمان (عج) طراحى شد.
تبیان/.