وبگاه پاسخگویی به سوالات دینی هدانا

خواص اسفناج در طب سنتی

خواص اسفناج در طب سنتی

كليات گياه شناسي

اسفناج گیاه بومی ایران است و از اوائل قرن اول میلادی کم کم به نقاط دیگر دنیا راه یافت . بطوریکه در تاریخ مسطور است اسفناج در قرن هفتم در چین و در قرن دوازدهم در اسپانیا کشت میشده است . کشت اسفناج در سال ۱۸۰۶ در آمریکا شروع شد .

اسفناج گیاهی است یکساله درای ساقه ای راست به ارتفاع نیم متر که برگهای آن پخن و نرم مثلثی شکل برنگ سبز می باشد . اسفناج نسبت به سرمای زمستان مقاوم است .

دو نوع اسفناج وجود دارد که بنام پائیزه و بهاره نامیده می شود . اسفناج بهاره در فصل بهار کاشته می شود و به اسفناج انگلیسی معروف است . نوع پائیزه آن که به خاک بسیار غنی احتیاج درد در پائیز کاشته می شود . گلهای اسفناج برنگ سبز کمرنگ می باشد .

اسفناج چون درای مواد غذایی فراوانی است کشت آن امروز در تمام نقاط دنیا معمول است .
تركيبات شيميايي:اسفناج از نظر داشتن ویتامین B3 بسیار غنی است و بنابراین داروی مهمی برای برطرف كردن بیماری پلاگر است .( پلاگر یک نوع بیماری است که بعلت کمبود ویتامین B3 در بدن تولید می شود و نشانه های ضعف بدن ، تشنج ، اختلال در دستگاه هاضمه و بوجود آمدن لکه های قرمز روی بدن است .)

ضمنا در اسفناج مقدر زیادی آهن ، ید ، لسیتین ، کلروفیل ، کاروتن ، اسید اگزالیک و اسید ارسنیک وجود دارد در صد گرم اسفناج خام مورد زیر موجود است :

انر‍‍‍ژي                       ۲۰ كالري

آب                           ۹۰ گرم

پروتئين                      ۳ گرم

چربي                       ۰/۳ گرم

مواد نشاسته اي        ۳/۵ گرم

كلسيم                     ۹۰ ميلي گرم

فسفر                       ۵۰ ميلي گرم

آهن                          ۳/۲ ميلي گرم

سديم                       ۷۰ ميلي گرم

پتاسيم                     ۴۷۰ ميلي گرم

ويتامين آ                    ۶۰۰۰ واحد

ويتامين ب ۱              ۰/۱ ميلي گرم

ويتامين ب ۲              ۰/۲ ميلي گرم

ويتامين ب ۳              ۰/۶ ميلي گرم

ويتامين ث                ۴۰ ميلي گرم
خواص داروئي:برگ اسفناج از نظر طب قديم ايران كمي سرد و تر است و برخي عقيده دارند كه متعادل است يعني نه سرد است و نه گرم .

۱) برگ اسفناج منبع غني ويتامين A ، B3 ، C و آهن و پتاسيم مي باشد .

۲) بدن را قليايي مي كند .

۳) خنك كننده است و براي پائين آوردن تب مفيد است .

۴) ورم روده كوچك را رفع مي كند .

۵)براي ورم ريه مفيد است .

۶)ملين است و يبوست را برطرف مي كند .

۷)براي لاغر شدن و وزن كم كردن مفيد است .

۸) اسفناج بدليل داشتن ماده اي بنام اسپيناسين هضم غذا را تسريع مي كند . اين ماده باعث تحريك معده و ازدياد ترشحات آن مي شود .

۹) خوردن اسفناج در رفع تشنگي موثر است .

۱۰)براي از بين بردن ورم و درد گلو مفيد است .

۱۱) براي رفع سرفه هاي خشك برگ اسفناج را با حو پوست كنده و روغن بادام بپزيد و بخوريد .

۱۲)آش اسفناج با گشنيز براي سردردهايي كه ناشي از سوء هاضمه و اختلال دستگاه گوارشي است مفيد مي باشد .

۱۳)اگر آش اسفناج را ب آب ليمو و سماق و يا آب غوره بخوريد سردردهاي ناشي از اختلال كيسه صفرا را برطرف مي كند .

۱۴) خوردن اسفناج از سطان جلوگيري مي كند مخصوصا در افرادي كه به مصرف الكل و سيگار دست دارند .

۱۵)حقيقات دانشمندان نشان داده است كه اسفناج در پيشگيري سرطان روده بزرگ ، معده ، پروستات ،‌حنجره و رحم موثر است .

۱۶)اسفناج كلسترول خون را پائين مي آورد .

۱۷)بهترين دارو براي كساني است كه مبتلا به كم خوني هستند .

۱۸) اسفناج مانند جارو روده بزرگ را تميز مي كند .

۱۹)ترشحات لوزالمعده را افزايش مي دهد .

۲۰)اسفناح سبزي مفيد براي تقويت اعصاب است .

۲۱)اسفناج پته براي رفع بيماري آسم و گرفتگي صدا بسيار موثر است .

۲۲)رماتيسم و نقرس را درمان مي كند .

۲۳)براي زياد كردن شير در مادران شير ده موثر است .

۲۴) سابقا نوعي شربت از اسفناج تهيه شد كه در معالجه خونريزيها و كم خوني از آن استفاده مي كردند .

۲۵) تخم اسفناج ملين و خنك كننده است .

۲۶)تخم اسفناج براي برطرف كردن ورم كبد و يرقان مفيد است .

۲۷)اسفناج تعداد گلبولهاي قرمز خون را افزايش مي دهد .

۲۸) اسفناج چون داراي كلروفيل است عضلات روده را تحريك كرده و تخليه مدفوع را آسان مي كند .

۲۹) اگر كسي مبتلا به حبس البول يعني بند آمدن ادرار است مي تواند با مخلوط نصف فنجان آب اسفناج اين ناراحتي را درمان كند . با همان مقدر روغن بادام يا روغن زيتون مخلوط كرده و باو بدهيد .

۳۰)اسفناج را در سالاد خود بريزيد و ميل كنيد .
طرز استفاده:به مبحث نسخه پيچي گياهان دارويي براي بيماري مورد نظر مراجعه نماييد
مضرات :اسفناج بعلت داشتن اگزالات براي بيماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگهاي كليه و مثانه مناسب نيست ضمنا آنهائيكه سرد مزاج هستند بايد اسفناج را با ادويه گرم نظير زنجبيل و هل ميل نمايند .

نظر مخاطبان درباره این مطلب:

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط سایت هدانا منتشر خواهد شد.

آدرس ایمیل شما به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.