بلند شدن سهوی سر از سجده
اگر دو بار سر به مهر بخورد، وظيفه چيست؟؛ در ادامه پاسخ مراجع عظام تقلید درباره این حکم شرعی را بخوانید.
بلند شدن سهوی سر از سجده
فهرست این نوشتار:
[ اگر پیش از تمام شدن ذکر سجده سهواً پیشانی را از زمین بردارد]
مسأله 1055 اگر پیش از تمام شدن ذکر سجده (1) سهواً پیشانی را از زمین بردارد نمی تواند دوباره به زمین بگذارد و باید آن را یک سجده حساب کند، ولی اگر جاهای دیگر را سهواً (2) از زمین بردارد، باید دو مرتبه به زمین بگذارد و ذکر را بگوید.
این مسأله، در رساله آیت اللّه مکارم نیست
(1) (زنجانی:) اگر قبل از شروع ذکر سجده یا پیش از تمام شدن آن..
(2) [کلمه «سهواً» در رساله آیت اللّه زنجانی نیست]
[ اگر پیشانی بی اختیار از جای سجده بلند شود]
مسأله 1071 اگر (1) پیشانی بی اختیار از جای سجده بلند شود، چنانچه ممکن باشد (2) باید نگذارد دوباره به جای سجده برسد و این یک سجده حساب می شود، چه ذکر سجده را گفته باشد یا نه و اگر نتواند سر را نگهدارد و بی اختیار دوباره به جای سجده برسد (3)، روی هم یک سجده حساب می شود و اگر ذکر نگفته باشد باید بگوید (4).
(1) (زنجانی:) اگر پس از آن که پیشانی به زمین رسید و بدن آرام گرفت..
(2) (بهجت:) چنانچه در موقع سجده استقرار پیدا کرده بود و حالا می تواند خود را نگه دارد و به سجده برنگردد..
(3) (سیستانی:) همان یک سجده حساب می شود ولی اگر ذکر نگفته باشد احتیاط مستحب ّ آن است که آن را بگوید ولی باید به قصد قربت مطلقه باشد و قصد جزئیت نکند.
(4) (خوئی، تبریزی:) بنا بر احتیاط.
(بهجت:) و اگر استقرار پیدا نکرده بود حتی اگر می تواند خود را نگه دارد، باید به سجده برگردد و روی هم یک سجده حساب می شود و باید ذکر را بگوید و اگر سجده اول است، یک سجده دیگر به جا آورد.
(گلپایگانی، صافی:) مسأله اگر پیشانی بی اختیار به جای سجده بخورد و بلند شود سجده به عمل نیامده است و باید سجده را به طور صحیح به جا آورد و بعد از تمام شدن احتیاط مستحب ّ آن است که دو مرتبه نماز را بخواند.
(مکارم:) مسأله هر گاه پیشانی بی اختیار از جای سجده بلند شود و برگردد، یک سجده حساب می شود، چه ذکر سجده را گفته باشد یا نه، ولی اگر اختیاراً آن را بردارد اگر قبل از ذکر و از روی عمد باشد نمازش باطل است و الّا اشکال ندارد.
- توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل، اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.
تكرار سر بر مهر
پرسش 128 . اگر دو بار سر به مهر بخورد، وظيفه چيست؟
همه مراجع (به جز وحيد ): اگر مرتبه دوم بى اختيار باشد، روى هم يك سجده محسوب مى شود.220
آيه اللّه وحيد: اگر نتواند سر را نگه دارد و بى اختيار دوباره به جاى سجده برسد، بنابر احتياط واجب روى هم يك سجده محسوب نمى شود (اگر چه يك سجده آورده شده است ). پس اگر ذكر نگفته باشد، بنابر احتياط واجب به قصد آنچه به او امر دارد ـ اعم از واجب و مستحب ـ ذكر بگويد.
توضيح المسائل، م 1080،پرسمان
س: اگر در هنگام سجده اول سر يک لحظه از مهر جدا شود و دوباره روى مهر قرار بگيرد آيا دو سجده محسوب مىشود و ديگر سجده دوم را نبايد بجا آورد يا اينکه موجب بطلان كل نماز مىشود؟
ج) اگر سر بىاختيار برگردد و به مهر برسد يک سجده حساب مىشود و چون بىاختيار بوده سبب بطلان نماز نمىشود.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای.
مسأله 960ـ هرگاه پیشانى بى اختیار از جاى سجده بلند شود و برگردد، یک سجده حساب مى شود، چه ذکر سجده را گفته باشد یا نه، ولى اگر اختیاراً آن را بردارد اگر قبل از ذکر و از روى عمد باشد نمازش باطل است و الاّ اشکال ندارد.
سجده اضافی در نماز
پرسش :چنانچه نمازگزار در سجده اول به صورت سهوی سر را بر زمین بگذارد و بعد سر را بر روی مهر بگذارد چه حکمی دارد؟
پاسخ :اگر عمدا این کار را کرده باشد نماز او اشکال دارد ولی اگر جاهل قاصر بوده نماز صحیح است و فقط باید بعد از نماز سجده سهو بجا آورد بخاطر سجده اضافه.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی
مطابق نظر آيت الله سيستاني
۲۷پرسش: حکم دو بار خوردن سر به مهر در نماز چیست؟
پاسخ: اگر بی اختیار سر از مهر برداشته شود و دو مرتبه به مهر بخورد یک سجده حساب می شود.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی سیستانی.
بلند شدن پيشانى بى اختيار از جاى سجده
مسأله ۱۰۸۰ ـ اگر پيشانى بى اختيار از جاى سجده بلند شود ، چنانچه ممكن باشد بايد نگذارد دوباره به جاى سجده برسد ، و اين يك سجده حساب مى شود ، چه ذكر سجده را گفته باشد يا نه ، و اگر نتواند سر را نگه دارد و بى اختيار دوباره به جاى سجده برسد ، روى هم يك سجده حساب شدن محلّ اشكال است ، اگر چه يك سجده يقيناً آورده شده ، پس اگر ذكر نگفته باشد ، بنابر احتياط واجب به قصد آنچه به او امر دارد ـ اعمّ از واجب و مستحبّ ـ ذكر بگويد.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی وحید خراسانی
آيت الله شبيري زنجاني
اگر بى اختیار سر از مهر برداشته شود و دو مرتبه به مهر بخورد یک سجده حساب می شود.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی شبیری زنجانی.