احکام ضامن
احکام ضامن
فهرست این نوشتار:
حضرت آیت الله مکارم شیرازی
گرفتن اجرت در قبال ضمانت [احکام ضامن ]
پرسش :پول گرفتن در مقابل ضامن شدن؛ در هر دو صورت ضمانت (نقل ذمه و ضم ذمه) چه حکمی دارد؟
پاسخ :اشکالی ندارد ولی در نقل ذمه بیش از مورد وام، شائبه ربا داشته و اشکال دارد.
صدق ضمانت بر چک امانی در معاملات [احکام ضامن ]
پرسش :اگر يك فقره چك، در ضمن قرارداد معمولى به عنوان امانت ذكر شده باشد و عودت آن، منوط به بعد از پرداخت اصل بدهى باشد به گونهاى كه اگر بدهى پرداخت نگردد، از اين چك امانى استفاده شود، آيا اين چك امانت حساب مىشود يا ضمانت؟
پاسخ :ضمانت محسوب مىشود.
شرایط طرفین در ضمانت [احکام ضامن ]
پرسش :«ضامن» و «طلبكار» برای ضمانت باید دارای چه شرایطی باشند؟
پاسخ :بالغ و عاقل باشند، و کسى آنها را مجبور نکرده باشد، و سفیه نباشند.
خرید ضمانت برای وام [احکام ضامن ]
پرسش :شخصی میخواهد وام بگیرد و برای آن وام احتیاج به ضامن دارد ولی کسی را ندارد ضمانت او را به عهده بگیرد. آیا این شخص میتواند در ازای پرداخت مبلغی به اشخاص دیگر ضمانت بخرد؟ حکم این پول و معامله از لحاظ شرعی چیست؟
پاسخ :اشکالی ندارد.
وظیفه معرّف در قبال پرداخت نشدن اقساط [احکام ضامن ]
پرسش :اگر فرد الف فرد ب را جهت ضمانت به شخص ج معرّفی نماید و شخص ج به اعتبار فرد ” الف ” بدهی شخص ” ب ” را ضمانت نماید و بعد بدهکار بدهی خود را پرداخت نکند آیا شخص معرف ضامن است؟
پاسخ :شخص معرّف ضامن است
صدق عنوان ضمانت بر چک و سفته [احکام ضامن ]
پرسش :در ضمان وام بانکی، چک یا سفته ای که از ضامن دریافت می شود چه عنوان فقهی دارد؟
پاسخ :داخل در عنوان ضمانت است.
تاثیر نرخ تورم در ضمانت [احکام ضامن ]
پرسش :شخصی قبل از تصویب و الحاق تبصره ماده۱۰۸۲ قانون مدنی مهریه خانمی را که مبلغ کمی نیز بوده ضمانت کرده حال بعد از تصویب تبصره مزبور ضامن مکلف به پرداخت مهریه به نرخ روز است یا همان مبلغ مهریه را باید بپردازد؟
پاسخ :در این مورد مکلف به پرداخت بدهی به نرخ روز (با در نظر گرفتن تورم متوسط اجناس) است
ضمانت دین به صورت شراکتی [احکام ضامن ]
پرسش :در قانون تجارت آمده است: شرکت تضامنی شرکتی است که تحت اسم خاصی میان چند نفر شریک برای انجام فعالیتهای تجاری بصورت تضامنی به وجود می آید. اگر دارایی شرکت برای پرداخت دیون آن کفایت نکند هر یک از شرکاء مسوول پرداخت تمامی بدهی شرکت می باشند بنابر ماده فوق ضمانت در شرکت تضامنی بصورت ضم ذمه مدیونین به هم میباشد به نحوی که هر یک از شرکاء در هنگام انعقاد این شرکت متعهد می شوند که اگر شرکت توان پرداخت بدهی را نداشته باشد هر یک از آنها متضامناً مسوول بوده و اگر غرما به احد شرکاء رجوع نموده و او قدرت پرداخت نداشت دیگری آن را بپردازد و الخ. حکم شرعی این ماده چیست و آیا مطابق شرع می باشد؟
پاسخ :این ماده مخالفتی با شرع ندارد ولی هر گاه یکی از آنها بپردازند می تواند به نسبت، آن را بر همه تقسیم کند.
ضمانت خسارت احتمالی [احکام جنس مورد ضمانت ]
پرسش :آيا ضامن مىتواند به مضمون له بگويد: «فلان شخص را استخدام كن، اگر خرابى به بار آورد من ضامن هستم» آيا اين ضمانت معتبر است؟
پاسخ :آرى اعتبار دارد.
ضمانت در صورت معین نبودن بدهی [احکام جنس مورد ضمانت ]
پرسش :فردی يكصد كيلو گندم بدهکار است و یک بدهی نقدی بابت معامله ای دارد، می توان یکی از آن دو را بدون مشخص کردن ضمانت نمود؟
پاسخ :در ضمانت باید جنس و مقدار معیّن باشد و در صورتی که بدهی فرد متعدد است مشخص باشد که کدام بدهی مورد ضمانت قرار گرفته است ، بنابراین اگر کسى از دیگرى یکصد کیلو گندم و یکصد تومان پول طلبکار باشد و کسى بگوید من ضامن یکى از دو طلب هستم و معیّن نکند صحیح نیست.
منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی مکارم شیرازی .